G4Media.ro

România, dată în judecată de Comisia Europeană pentru că a nu tratează…

Sursa foto: Pixabay / pixundfertig

România, dată în judecată de Comisia Europeană pentru că a nu tratează corespunzător apele urbane reziduale / România a avut la dispoziție aproape 10 ani și sute de milioane de euro fonduri UE ca să rezolve problema, dar peste 150 de orașe poluează mediul cu ape murdare

Comisia Europeană a decis joi să trimită România și Bulgaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea pe deplin a obligațiilor de colectare și tratare stabilite în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva 91/271/CEE), potrivit unui comunicat al executivului european. Directiva urmărește să protejeze sănătatea oamenilor și mediul prin impunerea colectării și tratării apelor urbane reziduale înainte de evacuarea lor în mediu.

Deși respectarea directivei este responsabilitatea principală a autorităților naționale, Bulgaria și România au beneficiat de finanțări substanțiale din partea UE pentru tratarea apelor urbane reziduale prin proiecte din cadrul politicii de coeziune, mai arată Comisia Europeană. România a primit sute de milioane de euro fonduri de la UE pentru rezolvarea acestei probleme.

Orașele trebuie să pună în aplicare infrastructura necesară pentru colectarea și tratarea apelor urbane reziduale. Apele reziduale necolectate sau netratate pot pune în pericol sănătatea umană și pot polua lacurile, râurile, solul și apele de coastă și subterane.

Bulgaria și România au beneficiat deja de derogări pentru a se conforma acestei directive, dar Comisia consideră că nu și-au rezolvat încă problemele, în ciuda păsuirilor primite.

În România, 150 de orașe cu mai mult de 10 000 de locuitori nu îndeplinesc cerințele directivei privind sistemele de colectare. În 154 de aglomerări, apele urbane reziduale care intră în sistemele colectoare nu sunt tratate corespunzător. Iar în 155 de aglomerări mari, România nu asigură un tratament mai riguros înainte de evacuarea apelor reziduale în zonele sensibile. Toate aceste aglomerări ar fi trebuit să fie conforme până la 31 decembrie 2015, potrivit Comisiei Europene.

În Bulgaria, 10 aglomerări mari (cu mai mult de 10 000 de locuitori) nu îndeplinesc cerințele directivei privind sistemele de colectare. În 20 de aglomerări mari, apele urbane reziduale care intră în sistemele colectoare nu sunt tratate corespunzător. Iar în 30 de aglomerări mari, Bulgaria nu asigură un tratament mai riguros înainte de evacuarea apelor reziduale în zone sensibile. Toate aceste aglomerări ar fi trebuit să se conformeze până la 31 decembrie 2010.

Comisia a trimis Bulgariei o scrisoare de punere în întârziere în iulie 2017, urmată de un aviz motivat în mai 2020. Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în iunie 2018, urmată de o scrisoare suplimentară de punere în întârziere în octombrie 2020 și de un aviz motivat în februarie 2022. Scrisoarea suplimentară de punere în întârziere a fost trimisă României pentru a include marile aglomerări care nu făceau parte din domeniul de aplicare al scrisorii inițiale de punere în întârziere din iunie 2018. Comisia consideră că eforturile depuse până în prezent de autoritățile bulgare și române au fost insuficiente și, prin urmare, trimite Bulgaria și România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Context

Proiectul european „Green Deal”, în cadrul ambiției sale de poluare zero, urmărește să protejeze efectiv sănătatea umană, să protejeze mediul natural și să atingă neutralitatea climatică. În temeiul directivei privind tratarea apelor urbane reziduale, statele membre trebuie să instituie sisteme colectoare pentru toate aglomerările cu cel puțin 2 000 de locuitori.

În cazul în care instituirea unui sistem colector nu este justificată, în special pentru că ar implica costuri excesive, se pot utiliza în schimb sisteme individuale sau alte sisteme adecvate, cu condiția ca acestea să atingă același nivel de protecție a mediului.

De asemenea, statele membre trebuie să se asigure că evacuările provenite de la stațiile de epurare a apelor urbane reziduale care deservesc aglomerări cu cel puțin 2 000 de locuitori respectă cel puțin nivelul de tratare secundară (constând în tratarea materiei organice din apele urbane reziduale), înainte de a fi evacuate în mediu. Dacă o aglomerare își evacuează apele reziduale într-o zonă sensibilă, atunci trebuie să se asigure că acestea sunt supuse unui tratament mai strict decât cel secundar.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ce vreți, mă, ar fi fost prea mult de muncă! Pe de altă parte, dacă făceam asta, cum ne mai rezolvam și noi niște probleme personale?! Doar nu eram proști!

  2. Nationalism pur romanesc = sanatate pu…

  3. În România există o lege a apelor și o instituție publică Apele Române care trebuia să se ocupe de acest factor de mediu. Numai că politicul a căpușat conducerile instituției la toate nivelurile cu pseudospecialisti care au făcut posibilă o astfel de situație. Au existat prevederi clare. Înainte de a dezvolta cartiere noi de locuințe faci canalizare și stație de epurare. În cartierele fără rețea publică de alimentare cu apă, faci rețeaua și distribui apa doar prin cișmele stradale dacă nu ai gata sistemul de colectare și epurare apelor uzate și abia după aceea faci branșamente individuale. Dar ce au făcut marii specialiștii de la Apele Române, au acceptat ani la rând ca fiecare locuință să aibă propriul foraj și propria fosă septică sau propriul bazin vidanjabil. Cine plătește acum pentru neștiința și corupția funcționarilor din Apele Române și a celor de la Mediu care s-au ocupat de reglementare și care dacă ar fi studiat la facultățile de hidrotehnică ar fi avut cunoștințele necesare gospodăririi apelor. S-au preferat non specialiștii pentru că grupările de reglementatori, proiectanți, forajisti, vidanjori au devenit nu numai corupte dar și puternice. Cei cinstiți sau cei care înțeleg pot lucra în orice activitate din Apele Române dar nu la reglementare. Iar organele de cercetare penală au rețineri în a acționa. Prin urmare plătim toți pentru corupția din sistem.

  4. Sa plateasca alesii si numitii din salariile lor.

    • IMPOSIBIL atât timp cât cei din Corpul de Control al Guvernului, Curtea de Conturi, Agenția Natională de Integritate, Procurată și DNA se fac că nu văd, nu știu și nu pricep. Plătim noi și ei își văd de treabă în continuare până ajungem cu apele ca în India.

    • Erată. În loc de Procurată se va citi Procuratură