G4Media.ro

România devine stat liber de corupție sub președintele Klaus Iohannis / De…

România devine stat liber de corupție sub președintele Klaus Iohannis / De ce a dispărut tema din Strategia Națională de Apărare, o premieră în ultimii 15 ani

Lupta împotriva corupției la nivel înalt, declarată obiectiv strategic în 2005 și o amenințare la fel de mare ca terorismul sau alte infracțiuni grave, nu mai face parte din prioritățile statului român, în premieră în ultimii 15 ani. Tema a dispărut atât din discursul politic, din atenția mass media, cât și din documentele strategice.

Strategia Națională pentru Apărare a Țării pentru perioada 2020 – 2024, care reprezintă viziunea președintelui Klaus Iohannis asupra priorităților și trasează instituțiilor-cheie principalele linii de acțiune, nu face nicio referire la lupta anticorupție la nivel înalt. Niciun cuvânt, nici cea mai vagă aluzie.

Ultima referință publică a președintelui Klaus Iohannis la tema care încă frământă societatea românească datează din 9 decembrie 2019. Într-un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție, Iohannis declara: ”Am fost și rămân un susținător ferm al luptei împotriva corupției”.

De atunci, liniște. Președintele s-a mai pronunțat miercuri pe tema justiției, amintind despre nevoie de reparare a legilor justiției, dar n-a suflat un cuvânt despre lupta anticorupție. În treacăt fie spus, până și ieșirea de ieri are o explicație banală: pe data de 15 – 16 iunie, experții de la Bruxelles din cadrul MCV vor avea întâlniri online cu entitățile relevante din România.

Altfel spus, șeful statului a simțit nevoia să dea un semnal public că n-a uitat cu totul de angajamentele asumate.

Au trecut mai bine de trei luni de la numirea noilor procurori șefi. Niciun progres. Unele dintre aceste numiri au încălcat recomandările MCV, fiind făcute cu nesocotirea avizului CSM.

Noul șef DNA, Crin Bologa, explică public de ce închide dosare, intră în coliziune cu șeful Curții Constituționale, dar nu  spune de ce nu reușește să pună pe masă nicinu nou caz important.

Unde s-a volatilizat marea corupție, tocmai acum, când au fost suspendate licitațiile două luni? Nici un personaj cu greutate, fost sau actual ministru, fost sau actual parlamentar, primar sau șef de Consiliul Județean, n-a mai trecut pragul DNA de luni de zile.

Nu se mai fură în România din banii publici? A dispărut marea corupție? Nu mai ucide corupția din spitale, din administrație sau din politică? S-au cumințit baronii locali? Din atitudinea oficialilor români și din noua poziționare a statului în documentele strategice de apărare rezultă că nu mai avem de-a face cu un fenomen grav care să necesite mobilizarea instituțiilor cheie pentru a lupta împotriva combaterii corupției.

Totuși, această nouă poziționare a României intră în contradicție cu alte documente strategice, cum ar fi rapoartele MCV, sau cu poziționarea aliaților externi. De pildă, pe data de 20 februarie, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a atacat într-un discurs programatic ”baronii corupți”, la care a făcut de trei ori referire, ”corupția endemică”, ”oligarhii” și companiile controlate de stat care ”țin corupția vie”.

Pe de altă parte, România și-a asumat, ca obiectiv strategic, la Bruxelles, lupta corupției la nivel înalt (obiectiv de referință nr. 3, potrivit raportulului MCV pe 2019) și lupta împotriva corupției la toate nivelurile (obiectiv de referință nr 4 potrivit raportului MCV pe 2019 pag 15, 16, 17).

Pentru atingerea acestor obiective România ar fi trebuit, între altele, să desființeze Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Guvernul Orban a preferat să mențină Secția Specială, iar noul procuror general a justificat public nevoia menținerii secției, în ciuda faptului că magistrații și experții de la Bruxelles îl consideră un veritabil instrument de control.

Cel mai recent și relevant document, care reflectă noua atitudine a statului român față de problema corupției, rămâne Strategia Națională de Apărare pentru 2020 – 2024, adoptată de CSAT săptămâna trecută și trimisă Parlamentului spre aprobare.

În premieră în ultimii 10 ani, corupția nu mai este definită într-un document strategic drept amenințare sau vulnerabilitate la adresa siguranței naționale.

”Politica de securitate națională constituie, alături de politica externă, una dintre politicile publice a căror elaborare și punere în practică constituie prerogativa constituțională și legală a președintelui României”, se arată în document.

Prin urmare vorbim despre o nouă viziune a președintelui Klaus Iohannis.

  • De notat că în strategia din 2015, la capitolul vulnerabilități era totuși indicată, chiar dacă pe ultimul loc: „corupția vulnerabilizează statul, generează prejudicii economiei si afectează potențialul de dezvoltare a tării, buna guvernanță, decizia în folosul cetațenilor și comunităților, precum și încrederea în actul de justiție și în instituțiile statului. În plan extern, persistența corupției are impact negativ asupra credibilității și imaginii țării noastre”.

În strategia de acum cinci ani, la capitolul „Direcții de acțiune”, apare o singură referință la corupție, în secțiunea „Dimensiunea de informații, contrainformații și securitate”. La punctul doi pe această directie de actiune figura „identificarea si semnalarea actelor de coruptie”.

În strategia din acest an, există o singură referință expresă la corupție, trecută la categoria și altele, la capitolul Riscuri.

  • ”Dificultățile de ordin economic, perpetuarea economiei subternane și a corupției, nivelul crescut al evaziunii fiscale coroborat cu gradul redus de colectare a taxelor și impozitelor, infrastructura deficitară, precum și reziliența redusă a sistemului fiscal în raport cu evoluțiile externe limitează perspectivele de dezoltare a României și capacitatea de promovare a obiectivelor sale politico-militare, diplomatice și de imagine în plan extern”.

O posibilă explicație pentru încadrarea corupției la categoria riscuri ar putea fi o decizie CCR din 2018, care a stabilit că „săvârșirea unor infracțiuni determinate, precum cele de corupție sau cele contra patrimoniului nu vor putea fi calificate drept amenințare al adresa securității naționale, chiar dacă faptele aduc atingere gravă anumitor drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor români”. Această frază se găsește în paragraful 81 din motivarea Deciziei 91/ 2018. Curtea a admis atunci o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României.

Însă nicio decizie CCR nu-l împiedica pe Klaus Iohannis să treacă lupta anticorupție la principalele direcții de acțiune ale instituțiilor-cheie, tocmai pentru a combate riscul identificat mai sus. Nicio decizie CCR nu-l împiedică să pună ca obiectiv strategic în strategia de apărare națională lupta împotriva corupției la nivel înalt.

La capitolul Direcții de acțiune, care trasează practic obiectivele instituțiilor cheie, în Strategia de apărare 2020-2024 apar obiective noi cum ar fi ”Identificarea și semnalarea disfuncțiilor de natură să afecteze asigurarea/ prezervarea valorilor identitar – naționale”.

Apare și o referire la ”identificarea și semnalarea acțiunilor întreprinse de grupuri de interese ilegitime pentru deturnarea actului de decizie” sau se vorbește în clar de ”prevenirea și contracararea activităților de criminalitate organizată, inclusiv transfontralieră, care, prin acțiuni de influențare a capacității de decizie, activi ilegale, trafic de droguri de mare risc și migrație ilegală, pot afecta siguranța națională”, dar lipsește cu desăvârșire orice trimitere la corupția la nivel înalt sau la acte de corupție.

Și din capitolul Obiective naționale de securitate lipsește orice trimitere la problema corupției. Printre obiective se numără ”buna funcționare a justiției și asigurarea ordinii de drept” sau ”prevenirea și combaterea infracționalității de toate felurile”. Nimic despre corupție.

În martie 2005, președintele de atunci, Traian Basescu, a anuntat ca infracțiunile de corupție la nivel inalt se află printre primii cinci principali factori care ar amenința securitatea națională. A fost o decizie luată în prima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, sub Traian Băsescu.

Corupția era așezată astfel alături de pericole precum terorismul, proliferarea armelor de distrugere în masă sau situațiile de conflict. În discursul ținut în decembrie 2004, la preluarea primului mandat de președinte, Băsescu anunțase că, în calitate de președinte al CSAT, va introduce în strategia de apărare a țării lupta împotriva corupției la nivel înalt.

E drept că sub Traian Băsescu au existat unele derapaje și abuzuri, însă ele se cereau rezolvate punctual. Klaus Iohannis pare că a trecut cu totul în extrema cealaltă. Aici trebuie spus că inactivitatea DNA din ultima perioadă se explică parțial prin atacurile PSD la adresa justiției, modificarea legilor penale în Parlament și alte acțiuni concertate împotriva procurorilor. Dar PSD nu se mai află la putere de peste jumătate de an, Dragnea este la pușcărie, iar motoarele anti-corupției tot n-au repornit la turație maximă.

Ce importanță are dacă în strategia națională de apărare se face sau nu referire la combaterea corupției la nivel înalt, dacă lupta anticorupție este sau nu înscrisă între priorități? Cine oprește DNA să-și facă mai departe treaba?

În primul rând, este un puternic semnal către instituțiile-cheie că nu mai există voință politică la nivel înalt pentru continuarea luptei anticorupție sau atacarea corupției la nivel înalt. Apoi, prin votarea în Parlament, strategia devine lege pentru instituții (ordin pentru serviciile secrete) și baza legală pentru a mobiliza resurse într-o direcție de acțiune sau alta.

Câtă vreme combaterea corupției la nivel înalt nu mai figurează în documentele strategice ale statului român ca prioritate națională, nici instituțiile-cheie nu vor mobiliza resurse considerabile în aceasta direcție, din simplul motiv că le lipsește baza legală.

Toți cei care susțineau că România vorbește din proprie inițiativă prea mult despre corupție, vulerabilizându-se singură în plan extern (teorie larg răspândită în PSD, cu adepți și în PNL) își văd acum visul cu ochii: România NU mai vorbește despre corupție. Tema a dispărut din narativul oficialilor români, din discursul politic, din media. A dispărut și corupția?

O explicație ar fi, desigur, apropierea alegerilor locale și parlamentare, cu guvernul PNL instalat la putere. Ar fi stupid ca președintele Iohannis să se lupte cu corupția propriului guvern în plină campanie electorală.

O altă explicație ar putea fi tocmai dorința președintelui Iohannis de a scăpa de monitorizarea MCV, considerată o piatră de moară atârnată de gâtul statului român. În absența unor cazuri noi de corupție, nu se mai justifică nici monitorizarea, după modelul Bulgariei.

Dar s-ar putea să fie mai mult decât atât.

S-ar putea să asistăm la Pax Iohanniana, modelul de la Sibiu aplicat la nivel de țară, despre care Cristian Pantazi a scris recent: liniște, zero scandaluri publice, cu negocieri subterane din care toate partidele și grupurile de interese au de câștigat.

România, una dintre cele mai corupte țări din Europa, e pe cale să devină un stat liber de corupție în al doilea mandat al președintelui Klaus Iohannis. Vă amintiți cum eram prin anii 90? O țară coruptă, fără corupți.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

70 comentarii

  1. Pas cu pas teoria formelor fara fond merge mai departe
    Multumim domnului Iohannis ca e un domn cu ai lui

    • Sub PSD si-a facut ANFP treaba (a cheltuit) toti banii pe cursuri anti-coruptie.
      http://www.anfp.gov.ro/bnr/file/4_Manual_prevenire_si_combatere_coruptie.pdf
      Acum e Ciucu la butoane… sa fie liniste va rog

    • Dintre toti sasii, in general baieti cu freza si frica de d-zeu, romanii l-au ales pe cel mai hotoman, mai apropiat de temperamentul lor daco-roman.

    • Conservatorii care si-au calcat pe constiinta si au votat un presedinte progresist doar pentru ca se lauda cu lupta anticoruptie au pierdut pe ambele fronturi.

      Nici majoritatea celorlalte variante nu aratau prea bine, dar de obicei un votant responsabil poate gasi o solutie acceptabila, adica una care sa nu sacrifice nici unul din scopuri.

  2. Ma simt prost cand ne vorbeste doar despre chestii grele, asa ca de nivelul lui, sau banalitați. Întotdeauna despre #nimic concret.

  3. „Nu se mai fură în România din banii publici? A dispărut marea corupție? Nu mai ucide corupția din spitale, din administrație sau din politică? S-au cumințit baronii locali?” (DT)

    Mie mi se pare ca art:
    „5.1.4 Dimensiunea de informatii, contrainformatii si de securitate”
    este cat se poate de explicit in ceea ce priveste identificarea, semnalarea, prevenirea si contracararea actiunilor (activitati ilegale , grupuri de interese ilegitime, deturnarea de fonduri, deturnarea actului de decizie etc)
    Sau astea n-au nimic de-a face cu combaterea coruptiei, exact cea de care se plange autorul!?

    Dar, fiecare intelege ce vrea si ce poate (sau ce are voie)

  4. „Nu——- știu—————- și—- nici—– nu———————– mă ———————- interesează”

    • ALLÉGRO nu se poate ( nu posada astfel de dotari).
      Are doua viteze:
      – foarte incet si prost;
      – deloc (inert total- fizic si psihic)

  5. „Cinstiti pesedisti, NU ati facut NIMIC cat ati fost la guvernare”! Aceasta pare sa fie ideea calauzitoare a liberalilor in viitoarele campanii !

    PS. „Fara penali in functii publice” va fi deci principalul adversar al PNL ! :((((

    • @Su
      cred ca maestrul Dan a gresit !

      in titlul articolulu este asa : „România devine stat liber de corupție sub…..”
      daca schimbi „de” cu „la” este mai aproape de Realitate !

    • @un domn:
      E teribil cat de putin ne desparte de o recunoastere formala a situatiei !

      PS. Doua amarate de litere ! :((

  6. Monica, tu esti?

  7. Viitoarea tema a editorialistului Dan Tapalaga: „De ce doarme presedintele Klaus Iohannis noaptea??”
    Aveti o obsesie!
    Ma rog, doua, mai e si cea hungarista!

  8. Iohannis fa-te că lucrezi.

  9. sub influenta unui condamnat penal un stat devine liber de coruptie, mda

  10. e doar recunoasterea publica a faptului ca romanii sunt atat de ticalosi incat nu pot lupta impotriva coruptiei, coruptia caracterizeaza poporul roman

  11. G4media mai e interesat de coruptie sau numai de Presedintele Johannis?!
    Articolul asta apare doar pentru a-l ataca pe Presedintele Johannis!
    Altfel, G4media NU a scris un cuvintel zilele trecute despre dezvaluirile incendiare facute lui Ion Cristoiu de fostul ministru al Justritiei Tudorel slugarel, care a spus clar ca Dragnea si taricenau au facut PRESIUNUI uriase la adresa lui sa dea amnistie si gratiere, a spus ca intr-o zi l-au tinut Dragnea si Taricenau la sediul PSD din Kiseleff timp de 4 ORE si JUMATE presandu-l sa dea amnistie si gratiere, intalnire la care a participat ca „observator” si analfabeta Veorica, cea care in aceeasi zi a CONFIRMAT toate spusele lui Tudorel slugarel!
    Iar Anca Alexandrescu, Consiliera lui Dragnea si Dancila a completat ieri cu declaratii si mai incendiare!
    Nici un cuvintel in G4media, vad ca dl Tapalaga e preocupat de „nepreocuparea” dlui Johannis despre coruptie, dar cum s-o fi numind ce-a descris Tudorel slugarel sau Dancila sau Anca Alexandrescu, depsre care aceeasi G4media NU a scris un cuvintel?!
    Sa fi fost pe placul G4media, din acest motiv NU au scris nici un cuvintel?!!!

    • Nu mai casca gura la ăia. Nu-i intelege nimeni ce vor _acum_ ca nici ei nu ne intelegeau pe noi cand le spuneam ca nu e bine ce fac _atunci_.

    • @lili
      Așa și? Ce e incendiar în povestea aia cu Toader? Că doar nu l-au torturat. Putea Tudorel să se care oricând de acolo.
      Mai scoate-ți capul din curul Wernerului!

    • Noi am anunțat despre iminența OUG-ului la vremea când se pregătea guvernul să-l dea. După război…

    • @lili
      De afectat acum, in mod concret, ce afecteaza Romania, accelerandu-i prabusirea : vesnica non-facere comoda si puturos-benefica-transpartinica a Presedintelui Iohannis( pe care , mai sus, @asdfg, @un domn, @Emil si @Sadiku il caracterizeaza magistral , atat direct, cat si printre randuri), sau ceea ce un nemernic Tudorel a facut candva, punand pe butuci sistemul de justitie, in slujba baronilor din toate partidele? Nimeni nu ne impiedica sa inlaturam debris-urile domniei parsive a lui Toader, din ale justitiei,chiar daca si-a lasat insamantati urmasi si aparatori in toate institutiile si autoritatile statului , care pot altera sau impiedica procesul de asanare. Infinit mai tragic este a nu exista vointa politica, a instaura Pax Iohaniana pt ca baronii din toate partidele sa poata continua nederanjati devalizarea economiei nationale si jupuirea pieilor de pe spatele romanilor cocosati de abizuri!O fi mai importanta distanta dintre mesele de la terase si macanirea ritualica a obligatiei de spalare pe maini si purtare a mastii – despre care Seful peste … sala Romania , numit presedinte, de la Cotroceni, a considerat musai sa vorbeasca romanilor, ciocanind in pupitru ca nu era sincronizat prompterul in mod corespunzator , si mustrandu-i cu aratatorul -, decat dinamizarea autoritatilor pentru stoparea jafului si coruptiei generalizate? Oare pt ca eventualele anchete ar trebui sa priveasca nu numai spre PSD, ci si in curtea baronului Flutur si a acolitilor sai de la Spitalul din Suceava, care au considerat util sa investeasca niste zeci de milioane bune de euro, prin incredintare directa, pt o fantana in culori , muzicala, arteziana in curtea spitalului si nu in ventilatoare pt muribunzi? Sau a amicului din fostul USL, baronul Badalau si la mastile de milioane de euro achizitionate de Orban , prin incredintare directa a contractului bucataresei lui Badalau? E chiar atat de greu de observat ca Iohannis e incapabil sa-si iasa din sirul de vacante in care sta de cand s-a instalat la Cotroceni, si sa inceapa sa guverneze responsabil tara, fie si pilotandu-si Guvernul Sau?

    • Dacă dl Toader a recunoscut presiunile, precum și faptul că nu le-a dat curs, atunci de ce este „slugărel” ? Dacă Dna Dancila reușește să vorbească liber (desigur, cu greșeli, uneori nescuzabile) în timp ce președintele vorbește pe silabe citind din hârtii sau de pe monitoare (deh, se numește accentuare a importanței), atunci de ce numai unii sunt proști iar alții nu ? Doar să preluăm așa niște vorbe?

    • @Mironescu Valeriu
      Cunoasteti expresia ` Faptele tale striga spre mine atat de puternic, incat nu reusesc sa -ti aud vorbele, pt ca le acopera.` ? Cam asa si cu Toader, numit eufemistic si cu netarmurita blandete `slugarel`, cat si cu Dancila. In opinia Dvs despre situatia lui Toader si a lui Dancila, daca ar fi sa creez o imagine asemanatoare, dupa cum se deduce din ceea ce scrieti, s-ar regasi urmatoarea : dupa ce o persoana ar viola si supune la grave perversiuni, prin violenta, o alta persoana, lasand-o aproape moarta, ar fi suficient sa spuna in ancheta penala ce ar urma faptelor sale ca ii pare rau, ca nu stiu ce a apucat-o, ca-i era foame si la foame face urat, sau ca nu si-a putut stapani hormonii si din pricina asta a violat, pt a fi iertata si nici macar nu ar raspunde penal cu o amenda. Sau daca am fi in gandirea pedofilului Colo- ce a tinut recent capul de afis cu niste declaratii interesante despre minore – , persoana agresata grav ar trebui sa-si si ceara scuze de la violator pt ca l-ar fi provocat, chiar daca e acoperita integral de roba, manusi, masca, viziera, ba chiar sa-l si despagubeasca pt ca i-ar fi provocat tulburarea hormonilor si expunerea publica a faradelegilor.Pt ca exact asta au facut si Toader si Dancila cu statul de drept, cu normele cadru ale sistemului judiciar si cu sistemul de justitie insusi, pt a le pune sub picioarele vointei abuzive ale unor infractori de inalt rang politic, in directa legatura cu obtinerea de privilegii si de sinecuri pt ei si apropiatii/casnicii lor ( pt ca loazele lui Toader nu s-ar fi putut titra profesional fara asta si nici el sa devina mare notar de Iasi, cand nu stie civil si succesoral nici cat un student de anul 3 de la Drept!). Cu o precizare : nici Toader, nici Dancila nu si-au cerut vreo secunda scuze pentru nenorocirile pe care le-au facut!

  12. Iar le-ai dat apa la moara baietiilor din bula. Bubble boys hai incepeti cu propaganda. Ca vin alegerile si iar va tranteste realiteatea un 7%

  13. Nevorbind despre coruptie, presedintele incearca sa nu asocieze in niciun fel guvernarea liberala cu acest fenomen. Principiul este simplu: bagam gunoiul sub pres si in acest fel avem impresia ca totul e in regula. E clar pentru toata lumea ca o factiune importanta a PNL-ului se hraneste din coruptie si tot discursul lor dinaintea intrarii la guvernare nu a fost decat demagogie in stare pura.

    • Perfect! 😊

    • Chiar daca am avut guvernare liberala in ultimele luni, administratia locala si consiliile judetene sunt in mare parte la PSD, asa cum au fost capturate in 2016. Deci nu exista pretext pentru a minimiza fenomenul coruptiei, daca acesta este ignorat este dovada a complicitatii PNL-PSD (USL)

  14. Sunt convins ca textul este pur politic si se doreste a fi o forma de atac la presedinte ,dar in acelasi timp presedintele va convoca o conferinta de presa unde ne va explica printre altele si noua modaliate si raspunderile ce vor fi stabilite pentru fuecare institutie in parte . Domnul de scrie textul se grabeste . Stim cu totii de aparitia unui parchet european condus de doamna Kovesi , de regindirea atributiilor DNA-ului si de oferirea de suport tehnic noului DNA(altul deci cel aflat la SRI ) ce impreuna cu cel european vor forma o alta structura ce va cuprinde si coruptia transfrontaliera . Multe alte lucruri se vor modifica , trebuie doar nitica rabdare .

  15. Cred ca este cazul ca dezvoltarea, in general, sa fie o prioritate in strrategia de aparare a tarii. Cu tot ce inseamna ea. Autostrazi, cai ferate, irigatii ,spitale, scoli, mediu etc. S-a creat o adevarata industrie de anticotuptie, cursuri la mare si la munte, companii auditate pe anticoruptie, procurori platiti de cateva ori mai mult decat un medic,cu pensii speciale, asimilati in mod abiziv magistratilor, practic nu dau socoteala nimanui, o inversare totala de valori.O gramada de bani cheltuiti in mod inutil. Singurul avantaj e ca poti sa scapi de personaje incomode, influenta decizia politica, cine e la butoane si controleaza procuratura poate decide cum se cheltuie banii din bugetul de stat.

  16. Problema semnalată este falsă. Adevărata problemă o reprezintă de fapt faptul că „serviciile” nu se mai pot implica în actul de justiție, prin instrumentarea dosarelor, după acest lucru lăcrimează dl. D. Tăpălagă !

  17. Aproape tot articolul se sprijina pe fraza urmatoare, citez: „Dar PSD nu se mai află la putere de peste jumătate de an, Dragnea este la pușcărie, iar motoarele anti-corupției tot n-au repornit la turație maximă.” Intradevar, Dragnea este la pușcărie, iar motoarele anti-corupției tot n-au repornit la turație maximă. Dar PSD SE AFLA LA PUTERE si pana la alegeri nu e nici o speranta si tare ma tem ca nici dupa…

    • Corect! Cu acest argument, ati desfiintat tot editorialul. Pentru că alta baza textul nu are. Totul porneste de la premiza falsa mentionata de dvs – ca PSD nu mai este la putere (dar este)_.

    • Faptul că psd are majoritatea în parlament îl împiedică pe Iohannis să promoveze lupta anti-corupție?
      De asta s-au numit persoane controversate pe post de procuror șef?

  18. Daca pana acum nu a fost evident blatul Iohannis-Dragnea, acum ar trebui sa fie. Lupta anticoruptie ar trebui pusa din nou in agenda, orice amanare sau tagaduire a necesitatii de a avea din nou anticoruptie este dovada clara a complicitatii la asaltul anti-justitie al PSD.
    Drganea in scurt timp va iesi din puscarie iar de dosarele Teldrum si Belina nu va mai auzi nimeni, e destul de clar ca asta a fot intelegerea: Dragnea a mers cateva luni la racoare si si-a scurtat pedeapsa cu minim 15 ani, cat ar fi trebuit sa ia in celelalte dosare, Iohannis a castigat incredere lasand impresia ca justitia inca mai functioneaza, si-a eliminat parsiv adevaratul contracandidat Barna iar acum se face ca ploua, negand necesitatea de a repara toate legile viciate de psdaldeudmr in 2017-2018 sau de a reporni DNA.
    In 2009, cand Geoana credea ca a castigat alegerile, Dragnea era in spatele lui si ii sufla ca va face guvern cu Iohannis. Eu cred ca Iohannis a fost de la inceput una dintre marionetele santajabile ale lui Dragnea doar ca acest lucru nu a fost usor de sesizat.
    https://youtu.be/FIvqDi0IKKU?t=258

    • Perfect adevarat.Felicitari pt cum ati exprimat-o.Subscriu integral.

    • Adevaratul ala contracandidat, Dan Barna, era felicitat azi de romascanu psd cu formula ”bine-ai venit in opozitie”, so, care contracandidat?

  19. Iohannis e un bulangiu, iar PNL = PSD, dar nu-i votam la alegeri

  20. Stiti foarte bine de ce SRI si presedintele Iohannis nu au putut face mai mult dupa 2016 in cazul acesta,dar omiteti cu buna stiinta lucrul asta,pentru ca sunteti inca cu basescu-n suflet,un impostor care vorbea si scria bine in csat,dar a aruncat la cos 10 ani de mandat,dandu-se de partea hotilor,ca senator,sa-si apere familia si amanta de puscarie,plus pe voiculescu !RUSINE!

  21. nu vin iubitorii de PNL sa ne explice ca de fapt nu exista coruptie?

    hmm parca asa ne explica si ciordache, borza, tari, serbanel-soferel, draknea, 2dorel , manda si volguta, si ala cu „facultatea de drept” care nu mai retin cum il cheama mare specialist in drept si multi altii de la PSD?

    hai cu putin noroc, cu un pic de insistenta, mai schimbati 2 litere, o reintroduceti in parcursul legii, si poate trece si legea aia a Alinutei cu puscaria acasa pentru corupti

  22. 1. Editorialul este, din nou, pur speculativ. Autorul nu poate sti ce e in capul lui Iohannis. Pe de alta parte, anticoruptia nu este condusa de Iohannis sau de presedinte in general, n-a fost condusa de presedinte nici cat mai era Kovesi la DNA. Anticoruptia este a institutiilor abilitate. Care nu sunt subordonate constitutional presedintelui. Ce-i al presedintelui este sa FACA VORBIRE despre anticoruptie, la fel ca oamenii din presa, si cam cu aceleasi rezultate (cat timp in parlament nu are o majoritate „a lui”).

    2. A se înceta cu așteptările fantasmagorice de la președinții României. Mai bine am monitoriza strict ceea ce aceștia pot face. Dacă am fi avut o republică prezidențială, aș mai fi zis. Dar și într-o republică prezidențială Justiția nu este în subordinea președintelui (USA, Franta etc).

    3. Nu m-aș teme de „schimbarea strategiei” lui Iohannis. Iohannis a mai lansat „strategii” din astea, vezi România educată, și nu s-a ținut de ele. Pentru că, revin, ce poate face un președinte român, constituțional vb, fără majoritate parlamentară și cu un guvern incapacitat? El poate cel mult elabora măiastru „strategia” care apoi poate fi măiastru copertată și pusă la arhivă. Aici nue Franța, ca președintele să aibă pârghiile pentru a superviza propriile „strategii”… Și aș mai putea continua…

    Totul se trage de la stupizenia de a alege prin vot universal, direct, un președinte de republică sferto-prezindențială! Cred că s-a văzut inclusiv acum, cu urgența și alerta, cum parlamentul poate amenda și bloca orice inițiativă guvernamentală sau prezidențială… Așa că eu cred că începutul e la modificarea Constituției. Fie dăm președintelui român mai multe puteri, fie nu-l mai alegem universal și direct. Dar mitul trebuie să înceteze!

    • Sau mai bine il rugam pe presedinte sa puncteze, mereu, probleme concrete si nu solutii prin strategii pe care nu le pune nimeni in aplicare sau nu le urmareste nimeni daca se si aplica.
      Sau sunt probleme peste tot si nu ar sti cu care sa inceapa?
      Uite-i recomand eu: BRML si RENAR si Fănel
      https://gov.ro/ro/stiri/corpul-de-control-al-primului-ministru-a-finalizat-actiunea-de-control-a-activitatii-biroului-roman-de-metrologie-legala

    • Si? Face Presedintele vorbirede anticoruptie? Sau face precum pe timpul lui Kovesi, pe care a pus-o pe faras las prin purtatorul de cuvant, cand ar fi putut sa o apere, macar prin strategia aplicata in cazul lui Augustin Lazar, sau macar sa-i multumeasca pt eforturile depuse pt statul de drept? A, ca i-a fost pica pe ea, ca putea scoate pe tapet falsurile semnalate de instanta, prin hotarare irevocabila, si furtul de mostenire comise de Carmencita, sotioara? Faptele ( mai corect, non-faptele) lui Iohannis striga atat de tare, incat nu i se pot auzi vorbele. A fost si este raul mai mic ales de romani, care nu si-a depasit vreodata conditia de premier ales de Voiulescu si camarila la Grivco, pt care a fi presedinte inseamna doar sa le zici oamenilor sa se spele pe maini si sa respecte distanta dintre mese pe terasa!Vai , mama lui!

  23. Ca o ironie a sortii, in pagina, in paralel cu analiza lui DT privind disparitia temei coruptiei din strategia de aparare a CSAT, este publicata o ancheta referitoare la ultimul Raport al GRECO din care rezulta ca statele au ramas restante la capitolul luptei impotriva coruptiei parlamentarilor din statele membre ale UE !

    PS. Haioasa asezarea in pagina („coregrafia”) facuta de G4 „baletului” care ne este servit ! :))))

  24. foarte bun articolul. Subiectul coruptiei si mai bine zis al lipsei coruptiei, nu trebuie abandonat de presa. DNA-ul trebuie sa ramana in vizorul publicului.

  25. nu v-ati prins! daca va imaginati ca werner renunta la lupta impotriva coruptiei sunteti naivi!
    e o capcana pentru corupti, sa creda ca se lasa jos garda …. chiar credeti ca serviciile secrete vin sa zica ce si pe cine urmareste? ala nu ar mai fi serviciu secret ala ar fi patrula de comuna =))

    • @gigel
      Cand arati spre altii despre naivitate, grijeste-te ca 3 din degetele mainii cu aratatorul intorc spre propria persoana.
      Cred ca mai degraba, in cazul lui Iohannis, e : ` eu nu vorbesc de coruptia voastra, voi nu vorbiti despre casele mele, falsurile sotiei, vacantele noastre costisitoare si ne vedem fiecare , in liniste, de imbuibare pe mai departe, pe seama romanilor prea fraieri si prea impovarati ca sa ne mai opreasca din asta.Suntem astfel o familie larga si fericita!Legea e doar pt fraierii care nu sunt suficient de vicleni sa gaseasca portitele de scapare din ea si nici suficient de bogati sa-si cumpere pt ei priceperea alora de pot gasi portitele descapare din lege`.

  26. Domnule Tăpălagă,
    Sunt un personaj care are memoria bine conservată în cutia craniană. Și e fără tăgadă că cei care ne-au condus, inclusiv Iohannis, și-au bătut joc (fiecare în felul lui) de acest popor puțin pregătit pentru democrație. Democrație în care să mizeze și pe forță dacă vedea că liderii îl mint. Și pe răsturnarea unor jalnice secături aflate vremelnic la putere.
    Așa, lăsându-i să-și faca mendrele pe absolut toate jalnicele creaturi politice de la noi au apărut, rând pe rând edecul Iliescu, jalnicul înfrânt Constantinescu, tupeistul notoriu Bombonel, mincinosul îndrăgostit Băsescu și incredibil de manevratul Iohannis. Fiecare în parte s-a înconjurat de securiștii bătrâni ai lui Ceaușescu dar, mai ales, și i-a luat în soldă pe toți regii și reginele Justiției corupte moștenite. De la DNA la Parchetul General, de la DIICOT la CSM, ba chiar la CCR. Iar aceste piese grele ale Justiției am văzut cum și de cine au fost manevrate. I-ați văzut pe Scutea, Bologa, Dorneanu, Savonea și tot restul marionetelor justițiare?
    Democrația româneasca regresează cu fiecare zi cu ajutorul unor politruci meschini și a unor judecători fără onoare care au săracit (material și moral) un popor care nu a știut să se ridice cu bărbăție niciodată timp de 30 de ani.
    Și istoria noastră merge spre o fundătură.

  27. Chiar nu intelegeti dragi minuitori de condei ? Se pare ca stiti a pune in pagina jumatati de adevar si sa concluzionati mincinos cu afirmatii din a doua jumatate de adevar transformata in minciuna . Nu intelegeti ca orisice spuneti e prea tirziu . Drumul natinunii a fost ales deja de catre cetateni .

  28. Concluzia
    Iordache Preşedinte!

  29. @Cezar: Dincolo de oricine, il prefer pe Johannis ca Presedinte oricarui om politic de azi!
    Dati-mi un nume pentru Cotroceni!!
    PNL era bube aproape cat PSD, o dezamagire imensa, recunosc, desi nici nu mi-am pus mari sperante in PNL, eu m-am bucurat ca am scapat de analfabeta Veorica si analfabetii ei, dar PNL va disparea precum PSD daca va continua asa, sunt convinsa!
    Parerea mea e ca DACA vor castiga alegerile vor reforma Adminsitratia publica(altfel Romania va fi si mai datoare, MAINE 5 Iunie Agentia de rating S&P va anunta Evaluarea Romaniei!), nu risca acum ca sa nu aiba soarta PDL(din acest motiv cred ca nu s-au atins de bugetari, dar asta NU ii scuza!)!!!

    • Dupa cum am spus, Iohannis a fost si este raul mai mic. Consider ca nu rotirea presedintilor si stagnarea intr-o campanie electorala fara sfarsit este solutia, ci trezirea zdravana a celui existent si punerea lui la munca atat de sever si de abrupt incat sa realizeze ca daca nu munceste, singura iesire pe care o mai are e sa plece de unul singur.Si astaar putea incepe prin a i se spune adevarul in fata, fara menajamente, de catre toate autoritatile,puterile si institutiile statului. Pt ca, pana in prezent, inclusiv pe plan international, Iohannis a actionat ca anti-roman, preocupat de tranzactii pt confortul sau si nu de mai binele romanilor .(Ma refer, de pilda, la prelungirea sederii , dupa terminarea unei vizite de stat, pt ca nevasta voia sa se plimbe in slapi pe niscaiva ruine, in timp ce locul Romaniei, la un summit euopean in care se discuta soarta muncitorilor romani, dupa Brexit, unde trebuia sa fie prezent, alaturi de restul sefilor de state din Europa, ERA UMILITOR LASAT LIBER , PE MOTIV DE PLIMBARE A MULT-PREA-TRECUTEI RAVASITOARE SOTII!)Abia dupa aceea discutam de eventuali prezidentiabili.

    • Cezarica inca ai ramas tributar invechitelor idei comuniste privitoare la purtatorii de slapi sau la cei de jeansi . Cred ca ai o virsta matusalemica de inca te nemultumeste asta . Iohannis este singurul presedinte ce in ciuda tuturor incercarilor de marginalizare are acceptul a peste 70 de procente in intelegerea comuna a cetatenilor acestei tari . Desigur tu nu esti unul dintre ei , inca te dor bataturile de la opincile atit de dragi tie .

    • @ de la valeeeeu
      1.Inseamna ca Dvs cititi, dar nu intelegeti, ceea ce v-ar situa oarecum in plaja analfabetismului functional!Daca vorbele mele ar fi fost in sensul pe care Dvs li-l aribuiti, optiunea mea logica ar fi fost inlaturarea lui Iohannis. Ori am explicat concret ca nu e asta, ci constrangerea lui sa munceasca si sa-si merite si increderea celor care l-au ales – fie si ca raul mai mic dintre optiunile de vot -, si confortul, si salariul, si vacantele prelungite cu concedii intr-atat incat din 365 de zile, musiu sa ajunga sa aiba maxim 50 de zile lucratoare, restul belfereala.2. Nu slapii sau tinutele pana la chiloti prelungite doar cu o poseta ingusta, in vizite pretins cucernice pe la preoti ortodicsi si catolici ale Carmencitei reprosez Presedintelui ( desi poate ca ar fi cazul, pt ca reprezinta o imagine despre o tara si ne face de ras ), sau plimbarile de-a-mboulea pe banii romanilor pe la intronizari, in situatii in care celelalte state sunt reprezentate de secretari de stat cel mult,sau la reuniuni destinate exclusiv conducatorilor de stat, pe care Ravasitoarea vrea sa le bifeze doar ca sa-si faca niscava cumparaturi,ci faptul ca el si-a vazut si isi vede de absolut fiecare data de imbuibarea proprie, de linistea proprie, cand fisa postului il reclama sa fie intr-un program oficial, alaturi de alti sefi de state, si sa lupte pt ca romanii sa nu fie lasati in voia sortii dpdv al locurilor de munca, sa fie respectati, sau sa le fie un pic mai bine, nu sclavi la sparanghel, livrati la pocnirea din degete a stapanei Merkel.3. Optiunile mele au fost si sunt de dreapta.Urasc de moarte ciuma rosie, reprezentantii si acolitii ei. La modul in care se manifesta in prezent PNL-ul, insa, isi va merita deplin soarta PNTCD-ului, pt ca dovedeste zi cu zi ca e aceeasi mizerie si cancer cu PSD, doar ca sunt un pic mai rafinati, cu nimic mai buni( iar , la acest capitol, vine puternic din urma si USR-ul ). Iar ceea ce face Iohannis, cu Pax Iohanniana, nu e decat un tragic blat cu aceste infectii politice peste soarta romanilor.Iohannis NU ARE 70% din sustinerea cetatenilor tarii .A fost si ramane o alegere de conjunctura. Oricat de spalati pe creier sa fi fost romanii, au avut inca o urma de luciditate pt a nu opta pt o marioneta fara neuroni precum Dancila, prin care sa ajungem inglobati cu timpul in Federatia Rusa, si cu energia nucleara de la Cernavoda in controlul chinezilor. Iar toate astea nu au nimic a face cu vechi idei comuniste sau cu varste matusalemice! Dar unui analfabet functional , precum dumneata,ii va fi intotdeuna mai greu sa priceapa asta-desigur, daca va ajunge macar vreodata sa priceapa!Sanatate!

    • Cezar , perceptia ta despre ce inseamna- a munci – la nivel de presedinte de tara – este deformata , gresit inteleasa . Exprimarea ta la adresa cuplului prezidential nu este decit propria ta perceptie ,dar care nu iti face cinste ca individ . Trebuie doar sa intelegi si sa te intrebi : unde ar fi azi Romania daca presedintele Iohannis intorcea spatele si nu era interesat in a contesta tot ceea ce fosta guvernare a dorit sa faca ? Cind intelegi asta si efortul imens ce a fost depus de un – aparat de stat- numit -administratia prezidentiala- (mic ca numar de persoane ),atunci poate iti vei reconsidera spusele .

    • @de la valeeeeu
      Cred ca analiza Dvs asupra perceptiilor mele nu este corecta, in timp de opiniile Dvs sunt vadit partizane, dintr-o pozitie intuibil apropiata familiei prezidentiale si validanta pt aceasta, indiferent cat de mari ar fi gafele pe care le-ar face.1. Nu am de ce sa ma exprim cu respect la adresa familiei prezidentiale. Nu mi-a castigat acest respect, iar despre infractori , de principiu, nu ma exprim cu respect.Poate doar pt haiducii de tip Robin Hood. Prin hotararea irevocabila a unei instante ( civile, e drept, pt ca , spre a nu se ajunge prin definitivarea anchetelor si la o solutie in penal, a avut grija Presedintele statului, in sforile scurte pe care le-a tras la manevrarea carierewlor procurorilor!), s-a stabilit ca familia atat de apropiata sufletului Dvs a intrat prin frauda grosolana si falsuri in stapanirea unei mosteniri. Presedintele a acumulat prin `ghinion` din plata unor meditatii sustrasa impozitarii 6 case, performanta irealizabila chiar si pt un profesor universitar cu performante de Oxford. Si acestea nu sunt singurele lucruri si fapte urat mirositoare pe care le imput celor doi. 2. Cunosc din lege ce anume inseamna munca pt un presedinte de stat si nu regasesc acest concept in activitatea lui Iohannis aproape de loc, ci doar cele contrare lui, de tip vacanta, concediu fara limite, incasare de salariu fara munca, suportare de la buget a unor deplasari nejustificate – indeosebi pt Ravasitoarea- mult- prea- trecuta- si- inadaptata -varstei- si -statutului, inadaptare prin care , cel mai adesea, ne face de ras unei planete intregi. ( Ambii sunt de o ipocrizie si de un fariseism infricosatoare! Din respect pentru trairea valorilor de credinta, nu te duci in biserica – atat in cea catolica, precum si in cea ortodoxa, la Locurile Sfinte, cu fuste pana la chiloti, de sa le crape preotilor obrazul de rusinea care ar trebui sa-ti fie tie, ca incerci sa-ti maschezi lnia chilotilor cu poseta plic subtire, tu , sotie de presedinte de stat fiind! Asta arata ca nu ai inteles nimic din valorile pe care spui ca le urmezi , atunci cand te dai bisericoasa, participand saptamanal la slujbe, cata vreme esti pricina de poticnire prin tinutele tale, Daca ai avut tupeul sa faci caz de credsinta si de religie in campania electorala, poate ar fi prudent sa fii mai retinut atunci cand iti bati joc de valorile nationale si de credinta, prin actele si faptele pe care le promovezi devenit presedinte ! )3. Daca faptele facute in cele 2 mandate de continua vacanta ale lui Iohannis sunt munca, in acceptiunea Dvs, nici nu cutez sa imi imaginez ce s-ar fi intamplat cu Romania, daca mai existam pe harta in interiorul UE, si nu al Federatiei Ruse, in situatia in care si-ar fi vazut de concedii! Pt mine, cuplul prezidential-cum belicos il numiti- este o mizerie puturoasa, pe care, din pacate suntem constransi de vremuri si proceduri democratice, constitutionale, sa o toleram, ca fiind raul mai mic, pt ca, deocamdata, nu se intrevede o solutie mai buna. Regret amarnic voturile date de mine pt Iohannis ca fiind raul mai mic. Sper ca , daca nu se trezeste si nu trece la munca nici macar in ceasul al 12-lea, istoria sa-l tintuiasca acolo unde ii este locul : LA GROAPA EI DE GUNOI. Sanatate!

  30. DE CE NU PRELUATI SI DVS,G4,REPLICA ADMINISTRATIEI PREZIDENTIALE PRELUATA DE MAI TOATA MEDIA DEMOCRATA?NU VA DA VOIE DE LA PARTID,NEA BARNEY? NU MAI ABURITI OAMENII CU PRESA VOASTRA „INDEPENDENTA”,FITI CORECTI SI PUNETI-VA SI ETICHETA USEREPLUS ,PREA MULTE LUCRURI ,CRITICI PE CARE LE PUBLICATI IMP.PRESEDINTELUI SI ALE PNL SUNT PRELUATE DE USR IN SPECIAL!!BARNA CARE STA DE VORBA CU PONTA,VA MAI AMINTITI,POZA SI A SA DAR SI A LUI NASUI DE LA NEAMT ,CU CUC, MINISTRUL PENAL PSD!!R.U.S.I.N.E!!

  31. Constatam cu regret, ca asa zisele strategii nationale impotriva coruptiei au fost vorbe goale, timp de 15 ani. Romania ramane in continuare cea mai corupta tara din Europa.
    In toti acesti 30 de ani, justitia nu a fost o putere in stat, ci un instrument in mana politicului si ramane in continuare. Din pacate Iohannis si pnl urmeaza strategia lui dragnea si a psd ului. Coruptia s-a inradacinat adanc in societatea romaneasca pe timpul comunismului, iar acum dupa 30 de ani a cuprins toate sferele societatii.
    Iohannis nu repeta greseala lui Basescu cu « lupta anticoruptie »-un slogan pagubos.
    Acum mingea este pe terenul cetatenilor romani, ei vor decide in ce tara doresc sa traiasca. Asanarea trebuie sa inceapa de jos, de la nivelul individului.
    DNA si dosarele grele ale politicienilor, baronilor nu rezolva problema coruptiei din Romania, atata timp cat justitia este profund corupta si aservita.
    O speranta totusi ramane, dupa alegerile parlamentare, o majoritate care sa puna puterile statului pe picior de egalitate si total independente.

    • Nu constatam -NIMENI – constati doar tu – evident gresit .

    • @m. „Parerea” nu este numai a mea ci a multora, dezamagiti de modul in care Iohannis „contribuie ” la infaptuirea independentei justitiei. Ar da dovada de mare ipocrizie spunand ca „lupta impotriva coruptiei”, el care isi numeste procurorii lui la sefia marilor parchete.

    • Nici macar nu stii cu ce procente a cistigat K.J alegerile .si – multora – a devenit deja o minoritate ce tinde spre zero , ma rog au ramas doar cei care inca nu inteleg .

    • @m. Majoritatea, printre care si eu, l-a votat din necesitate, in T2. Asa ca las-o moale, romanii au votat raul cel mai mic.

  32. Trei sferturi din Administratia locala si centrala a Romaniei este condusa cu mina de fier , dictatorial , de catre PSD . Institutii fundamentale legislative , CCR , AV. P, Parlamentul sunt in mina PSD . Doar Guvenul este al PNL . Si atunci se poate sustine ca Romania este condusa de pnl , iar psd este in opozitie … desigur ca nu ? PNL este incoltit din toate partile de PSD si tot ce tine de el …. scopul este paralizarea si compromiterea activitatii lui , si venirea din nou la guvernare a psd ! Nu vede acest lucru G4 si USR ? Nu vede nici PNL ? Treziti-va fratilor ! Iesiti din gaoacea voastra , intilniti-va fata in fata , fiti mai toeranti reciproc ! Fiti mai oameni politici !

  33. Ce e așa de complicat? În 1962, socialismul a ieșit victorios la orașe și sate. Se încheiase cooperativizarea agriculturii. Tot așa, în 2020 anticorupția a ieșit victorioasă la orașe și sate. Cum din 1962, numai prin cooperație se putea face agricultură, tot așa din 2020 corupție se va face doar prin cooperare cu bănci străine, corporații transnaționale etc. https://www.bancherul.ro/stire.php?id_stire=18387&titlu=patru-bancheri,-unul-de-la-bcr,-si-trei-angajati-ai-fngcimm,-urmariti-penal-pentru-ca-au-luat-mita-sa-urgenteze-dosarele-prima-casa