România donează Tunisiei aproape 200 de mii de doze de vaccin. Premierul tunisian a fost demis duminică, iar președintele a preluat puterea, suspendând activitatea parlamentului
Pe masa ședinței de Guvern de miercuri se află o hotărâre prin care se propune acordarea unui ajutor umanitar pentru Tunisia, constând în 187.200 de doze de vaccin produs de compania AstraZeneca. ”În vederea acordării ajutorului umanitar urmează a se încheia un Acord Tripartit între România, Tunisia, prin instituţiile sau autorităţile cu atribuţii în domeniul sănătăţii și AstraZeneca și un Acord Bilateral între România și Tunisia, în scopul respectării Acordului de Cumpărare în Avans, încheiat de către Comisia Europeană, în numele și pentru statele membre și producătorul de vaccin”, scrie în proiectul de hotărâre.
Dozele de vaccin urmează să fie transportate în cutii frigorifice, împreună cu elementele de răcire și dispozitive de monitorizare a temperaturii, puse la dispoziție de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” din București, care asigură respectarea lanțului frigorific până la destinație la temperaturi de 2 – 8 grade Celsius și care vor fi oferite tot cu titlu gratuit, se mai specifică în proiect.
”Produsul nu necesită condiții deosebite de depozitare, transport și manipulare”
Motivul pentru care s-a ales donarea vaccinului produs de AstraZeneca este explicat de Guvern prin faptul că pentru acesta ”nu se necesită condiții deosebite de depozitare, transport și manipulare”. ”Având în vedere faptul că România beneficiază de livrări săptămânale de vaccinuri împotriva COVID-19, în baza contractelor încheiate de Ministerul Sănătății și Comisia Europeană de la cei 4 producători care au obținut deja autorizație de punere pe piață, respectiv Pfizer / Biontech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson, în vederea protejării populației din Tunisia, Ministerul Sănătății din România poate pune la dispoziția instituțiilor abilitate din această țară doze de vaccin împotriva COVID-19 din cele produse și livrate de către compania AstraZeneca, întrucât este produsul care nu necesită condiții deosebite de depozitare, transport și manipulare”, se arată în proiect.
Tunisia, în pragul războiului civil
Preşedintele tunisian Kais Saied a anunţat duminică seară că îngheaţă activităţile parlamentului şi îl demite din funcţie pe şeful guvernului, Hichem Mechichi, după o zi de manifestaţii împotriva conducătorilor tunisieni, notează AFP, citată de Agerpres.
Anunţul a fost urmarea manifestaţiilor care au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, în pofida prezenţei numeroase a poliţiei pentru a limita deplasările în contextul pandemiei de COVID-19. Protestatarii au cerut în special „dizolvarea parlamentului”.
Kais Saied şi-a făcut cunoscute deciziile după o reuniune de urgenţă la palatul prezidenţial, în contextul în care Tunisia se confruntă cu un vârf al pandemiei de coronavirus şi o profundă criză politică care îl opune pe şeful statului principalului partid parlamentar, Ennahdha. „Constituţia nu permite dizolvarea parlamentului, dar permite îngheţarea activităţilor sale”, a declarat el, bazându-se pe articolul 80 care permite acest tip de măsură în caz de „pericol iminent”.
Kais Saied a informat că preia puterea executivă, cu „ajutorul guvernului”, care va fi condus de un nou şef numit de preşedintele ţării. În plus, el a anunţat că ridică imunitatea parlamentară a deputaţilor.
Mai multe mii de tunisieni au manifestat duminică împotriva conducătorilor lor, în special contra formaţiunii islamiste Ennahdha.
Sursa foto: CNCAV
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii