G4Media.ro

România, după 15 ani de la intrarea în UE:  a primit cu…

Sursa foto: Pixabay/ michelbossart

România, după 15 ani de la intrarea în UE:  a primit cu aproape 45 miliarde euro mai mult decât a contribuit la bugetul uniunii

România a primit, în cei 15 ani care au trecut de la aderarea la UE (2007-2021), cu 44,7 miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul Uniunii Europene, relevă datele analizate de Profit.ro.

Sumele primite de la bugetul UE au ajuns, la finalul lunii decembrie a anului trecut, la 68,75 miliarde de euro, în timp ce contribuția cumulată pentru această perioadă este de 24 miliarde de euro.

Recent, Comisia Europeană a virat alte 1,9 miliarde de euro în contul statului român, reprezentând prefinanțarea din împrumutul acordat României, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce au fost atinse țintele și jaloanele din trimestrul IV 2021. Acesta este un împrumut și nu apare în statistică.

Sursa foto: Pixabay/ michelbossart

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

59 comentarii

  1. Important e ce rămâne, nu ce primește.

    • Oare unde s-au dus banii ?

    • mafia italiana, mafia araba, clanurile politice, etc.

    • Apartenenta la UE aduce avantaje si dezavantaje, dar macar e o intelegere cat de cat echilibrata. Avem drept de libera circulatie si munca, putem exporta marfurile oriunde fara taxe, primim fonduri nerambursabile pentru aducerea nivelului de trai spre media UE. In schimb permitem investitiile strainilor, permitem accesul fara taxe a marfurilor din UE la piata interna. Ambele parti respecta un set de reguli standard. Ambele parti beneficiaza de cate ceva in schimbul altor lucruri, exista cat de cat un echilibru.
      E o intelegere imperfecta, dar DE DEPARTE mai buna decat orice intelegere disponibila intre tari la acest moment pe glob.
      Suntem norocosi ca am reusit sa iesim din sfera de influenta rusa. Acolo genul asta de intelegere echilibrata nu exista. Dovada e ramanerea in urma a tuturor tarilor care au ramas sub influenta rusilor. Vezi Serbia, Moldova, Ucraina, Belarus, etc,etc.

    • Rusia ar fi dat mai mult! Uite ce investiții face în Ukraina si Kazahstan!!!

    • Orban al Ungariei cand i s-a aratat pisica fondurilor, le-a amintit birocratilor bruxelistanezi la o audiere in parlamentul _ue ca parca, pana in 2/3 din bani se intorc intr-o forma sau alta spre vest.
      Voiam sa mai zic de datoria publica de cand am intrat in _ue…ca erau aproape 0 in 2007, vreo 20 miliarde.

    • @tiberius
      Foarte bun comentariul tau👍

    • De adaugat faptul ca platim dobanzi 5 miliarde euro anual, iar oamenii cu venit minim subventioneaza in it salarii de mii de euro de cel putin o decada, tot ei subventioneaza costul vilelor, cashilor catre care pleaca banii potentatilor acestor vremuri. Un sistem fiscal inechitabil si nedrept care a creat mari dezechilibre iar _ue nu a carait nimic.

    • Inca niste adaugari. Femei care in trecut ar fi lucrat in industria textila sau manufacturiera in general fara mari probleme au grija astazi de batrani prin _ue, fete tinere nu putine au luat drumul austriei, germaniei, italiei, spaniei pt a practica cea mai veche meserie, copii lasati singuri cu ambii parinti plecati, divorturi si refaceri ale vietii o data cu parasirea tarii, aparitia cuplurilor mixte cu credinte/religii diferite, prieteni rude pe care nu le mai vedem, bunici sau parinti lasati singuri. Sunt adevarate tragedii care se intampla pe fundal si nimeni nu misca un pai.

    • Si rau famatele droguri care o data cu intrarea in _ue intra la marele greu, care curma destine si distrug bunul mers al vietii multor tineri. Pe dincolo tarile dezvolate isi asuma aceste consecinte desi nu cred ca se poate asa ceva in integritatea gravitatii problemei, prin consiliere, clinici , ajutoare sociale, pensi samd. Oamenilor li se recunoaste ca nu pot muncii si socitatea ofera o plasa de salvare.

    • Bulgaria a avut surpus bugetar intre 2016 si 2019. Si si-a scazut datoria ca procent in PIB de la 29 la 20 la suta. Deci se poate, nu-ti impune UE datorii. Depinde daca guvernul face ce trebuie sau baga pop ulisme sau pomeni, ca la noi.

    • @Curios: Corect, doar maruntisuri sau investitii multe ramase in paragina sau nefolosite(vezi Bursa de peste de la Tulcea – inaugurata cu mult fast, dar pustie de 3 ANI – si muuulte altele!), in schimb NICI o Investitie majora, o Autostrada cap-coada, un Spital modern de nivel european(mor ormanii arsi de vii in Spitalele publice!)…Statul roman a ESUAT in a ASIGURA Sanatatea publica a cetatenilor, cum a spus chiar dl Haos!
      Sa spuna careva o Investitie de nivel european, cu care sa ne mandrim si care a „absorbit” Miliarde de Euro de la UE!!
      Romania a ramas aceeasi Tara SUBDEZVOLTATA printre Tarile UE, pe ce s-or fi dus BANII aia multi?!
      Cand vezi la TV Romania rurala, in majoritate SUBDEZVOLTATA si uitata de lume, te intrebi: unde-s Miliardele de Euro de la UE?!

    • am vrut sa spun acelasi lucru, dar l ai spus tu

  2. Știe …

  3. E OK.
    Degeaba 45 de miliarde de euro

  4. Calcul incomplet! Forta de muncă școlită în Romania și oferită pt dezvoltarea altora, achiziții din UE nejustificate pt interesele Romaniei și la supraprețuri etc.

    • PSD-ul tău ar fi ținut România în subdezvoltare la infinit dacă ar fi putut.

    • Ce forta de munca a scolit Romania, capsunari? Avem scoala cu profesori analfabeti, care se hackuiesc singuri si isi posteaza pozele deocheate! Noroc cu pandemia asta ca i-a mai digitalizat nitel.

    • @Nepriceputeanu – Mda, vezi ca esti pe langa… Era guvern pnl la aderarea la UE (2007). Confunzi cu aderarea la NATO.

    • Parca tot mama Rusia a fost mai de ajutor,in 1945 eram la acelasi nivel tehnologic si industrial cu Europa de vest. In 1989 am iesit de sub influenta ruseasca cu industria la nivelul tehnologic din 1970 si cu acelasi nivel de trai ca al mujicilor. Ei saracii inca sunt cetatenii Rusiei,o tara care exporta energie in toata lumea,dar care le ofera salarii de 3-400 de euro. Iar postacii care verifica zilnic cursul rubla-leu incearca pe aici prin toate metodele o indepartare de UE si o apropiere de „paradisul” rusesc.

  5. Forța de munca scolita si călită in România a făcut prăpăd in UE.

  6. Cate din cele 45 de miliarde s-au dus tot la ei pe consultanta kpmg, licente, utilaje etc made in western europe care au ajuns la vanzare pe olx?

  7. 1.9 Miliarde sunt imprumut…cat din ale 65 de miliarde sunt imprumuturi? Cata dobanda am platit? Ca noi am platit net suma aia, ca contributie.

    • Iti scrie in articol ca acea suma e contributie neta din partea UE pentru noi si ca imprumuturile nu sunt cuantificate in aceasta informare. Esti analfabet functional?

  8. Statele europene au castigat mult mai mult prin repatrierea profiturilor companiilor lor din Banci, Telecomunicatii, Productie si Distributie de energie si apa, comertul cu amanuntul, si multe altele. O analiza corecta ar trebui sa includa si acest aspect!

    • Cum se repatriaza un profit, imi poti spune?

    • @amok

      Ce mai contează? Important e că-l repatriază. Habar n-aveai, dar acum știi. De la Doctorul (în economie-finanțe-bănci, probabil), să fie primit.

    • Eu am avut firma in Olanda, si ghici ce, am repatriat absolut tot profitul. Sau dupa logica ta trebuia sa-l las acolo?

  9. Pierderea celor 5 milioane de români care au fost crescuti si educați in Romania și care acum muncesc pentru alte tari din UE aducând un aport de zeci, sute de miliarde de euro economiilor lor, a fost luată in calcul ????

    • Și a cui e vina? A clasei politice din România care tine tara subdezvoltata sau a tarilor vestice care oferă un nivel de trai decent?

    • Este vina fix a partidelor politice care au guvernat Romania in ultimii 30 de ani!

    • Peste 200 de miliarde anual produc acesti oameni dincolo.

    • @ Nepriceputeanu – Da mai du-te de aici cu frustrarile tale de ratat social care plange dupa vremurile lui ceausescu… esti cel mai bun exemplu de involutie tu.

  10. Iar au intrat shoshocii la comentarii :)))

  11. EU e rea pentru ca da bani pentru dezvoltare, Rusia și PSD sunt buni pentru ca fura, promovează valorile ,, tradiționale”.😩😩

  12. Pentru cei care comentati impotriva UE, de ce nai.ba nu v-ati asociat in colhozuri sa mancati si sa va intretineti din munca campului sau sa mergeti sa lucrati in mina? Ca atata a putut Romania de una singura dintotdeauna.
    Toti nostalgicii isi aduc aminte de „mareata industrie romaneasca”. Retehnologizarea din anii 70 – 80 s-a facut pe imprumuturi covarsitoare, imprumuturi care au fost rambursate prin infometarea poporului. Si numai bine cand a terminat de rambursat imprumuturile, industria noastra era deja invechita. In apropierea anilor ’90, automatizarile instalatiilor industriale erau preponderente, iar noi stateam cu CNC-uri acoperite cu celofan intrucat Ceasusescu nu stia ca pentru utilizarea lor trebuie dati bani si pentru instruirea oamenilor. Asa ca..in centrale inca se baga carbune la lopata, in timp ce vesticii foloseau deja telefoane prin satelit.
    Mari economisti au fost comunistii. Toate tarile comuniste sunt praf. Daca China nu ar avea o latura dezvoltata a mediului privat (bine, controlat de servicii si de partid)..ar fi fost doar exportatori de materii prime, exact ca rusii.

  13. Da , beneficiile coloniei Românica sunt incomensurabile ,în mintea unor trădători de neam și țară .

  14. Cat PIB potențial am pierdut ca ne-au plecat 3 milioane de oameni apți de muncă
    Plus ca ăștia 45 de miliarde s-au întors la ei prin sistemele de achiziții. Până și banii căpșunarilor se întorc la ei prin Lidl și kaufland. Astea is adevărată investiție a Europei… Piața de desfacere și distrugerea mijloacelor de producție autohtone

    Suntem tratați ca ultimii sclaveți

    • Romanii plecau in coloana dinainte de 1990 numai sa le fi dat cineva drumul la granite si drept de munca in strainatate.
      Puteam sa nu fi semnat nimic, niciun tratat si romanii plecau la fel ca si pana acum?
      Ba..voi sunteti normali la cap? A plecat cineva de bine din tara asta, indiferent de vremuri?

  15. Multi retarrrzi sau trollli mai comenteaza aici.

    Vai de capu nostru daca nu eram in UE. Eram un belarus acum, sau o mare Rep Moldova.

    • Inainte sa intram in eu aveam cresteri mai mari economice anuale. Tarile din _eu cresc mai putin ca si una de la granita ue gen turcia. Nu mai esti conditionat de _ue cu cine cand si cum sa faci comert.

    • bai tu esti serios cand dai turcia exemplu?
      arunca o privire la moneda lor si cat a cheltuit banca turciei acum 2 luni ca sa incerce o stabilizare

    • Sa facem abstractie de aceasta perioada. Sa vedem sa ziceam perioada 2007-2020.

    • Ptr Progres – Turcia are inflatie 30%+? cat are Romania 10%? sau ne mint ai nostri dar Turcii nus mint plebea

  16. Sa vina anti europeni sa zica ca le dam mai multi bani decat ne dau ei 🙂

  17. Mda, să nu luăm în considerare petrolul, gazele, energia, apa, hipermarketurile, 5 milioane de oameni mână de lucru ieftină s.a.m.d…

    • Cu aceste ziceri , nu cred că sunteți pe placul trădătorilor de neam și țară , dar din păcate din 2004 și până acum cei care s-au prezentat la vot au înscăunat ca președinți antiromâni și vâmzători de țară și neam .

  18. eu personal cred ca voi cei care sustine-ti ca aderarea la UE nu a fost benefica Romaniei aveti grave probleme de perceptie a realitati
    toate numerele sustin ceva si voi,nu gica contra
    PIB crescut de peste 6 ori
    salariu mediu crescut de peste 8 ori
    acces la tehnologie
    acces la piata europeana de desfacere,la piata munci,la bursele europene
    securitate nationala marita.
    libera circulatie
    reguli pt statul de drept (ca sa nu se trezesca cineva ca vrea sa fie presedinte pe viata de exemplu)
    sau puteti incerca altfel ,puneti pe youtube un filmulet cu bucuresti inainte de 2000 si un filmulet actual si observati singuri infrastructura si nivelul de trai al oamenilor
    tot ce gasiti ca contra argumente sunt datorate strict politicului din tara noastra,strict noua romanilor pt ce am votat.
    ce vina au europeni ca oameni pleaca din tara ?pleaca pt ca in alta parte unde pot trai mai bine si se simt mai apreciati si respectati(nu are rost sa incercati exemple cu forta de munca exploatata prin diferite tari pt ca in 80% din cazuri situatia este realizata tot cu ajutorul romanilor)
    ce vina au europeni ca puterea politica aleasa de noi este corupta si incompetenta?
    este vina europenilor ca nu sunt companii romanesti care sa extraga gazele,petrolul eficient si profitabil?
    este vina europenilor ca avem legi interne prost facute care permit unor companii sa aiba posibilitatea legala de a sustrage profituri?
    nu mai are rost sa continuii…nu inteleg cum un om normal la cap nu poate vedea beneficiile aduse de aderarea la UE in conditiile in care acum 30 de ani se murea de foame si viata era mult mai grea
    numai bine

  19. Nu e bine nicicum. Noi romanii nu putem fi multumiti. Suntem suparati ca un roman plecat sa lucreze in UE reuseste sa castige 2-3 mii de euro sa isi sustina familia din tara.(cica oferim forta de munca ieftina si nu e bine). Pai nu mai bine era inainte de aderare cand puteai castiga 150 de euro in Romanika sau aveai varianta de lux sa pleci in Rusia sa lucrezi pe 200?

  20. Mai nou dupa ce rusia a introdus taxe mari pt export mase lemnoase _ue are o problema mare. Eu cred ca se vor accelera taierile de paduri pe la noi.
    De asemenea dupa ce china nu mai primeste deseuri tara noastra a devenit o destinatia a deseurilor tarilor _ue.

    • mai nenica esti pornit tare contra ue…este bau bau
      ce dreacu treaba are ue ca suntem noi prosti si ne taiem padurile?roamni taie padurile pt a le vinde incurajati de politicieni…ue a oferit in ultimul ciclu peste 100 milioane euro pt conservare si replantare intreaba pnl pe ce au cheltuit bani aia
      deseurile sunt primite de firmele noastre romanesti pt bani…romani baga deseurile in tara pt BANI…nu ne obliga ue sa facem asta
      oameni pleaca din tara datorita politici facute de politiceni romani
      retelele de trafic de carne vie sunt infiintate de romani
      hai ce mai ai?

    • justitia _ueista de ce nu baga la parnaie gangsterii, membrii acestor retele transnationale? „statul de drept” nu functioneaza?

  21. Si nu in ultimul rand ceea ce a facut foarte mult rau, asimilarea de caracteristici ale sistemului de justitie progresist stangist internationalist…in care mai nimeni nu intra la puscarie.

  22. Mama, mama ce s- au activat sputnykarii pe aici.
    Numai in agricultura daca nu aveam acces la fondurile europene si in ziua de azi aram pamantul cu tractoarele alea care consumau un vapor de motorina la hectar. Sa nu mai vorbim de subventia la hectar.
    Spania,Portugalia, Irlanda de Nord erau la fel de rupti in fund ca noi cand au intrat in ue.
    Dar nu am auzit pe niciunul sa miorlaie ca vai suntem colonie, vai suntem sclavi.,vai ne fura strainii.
    Singura diferenta e ca acolo sputnykarii sunt sunt scuipati in gura imediat.

  23. am vrut sa spun acelasi lucru, dar l ai spus tu