G4Media.ro

România este campioană mondială la degustare de vinuri pentru amatori

Sursa foto: Pexels

România este campioană mondială la degustare de vinuri pentru amatori

La capătul unei finale foarte tensionate, degustătorii români au devenit campionii mondiali la degustare, pe 14 octombrie 2023, la Château Sainte-Roseline, în Provence. Franța s-a clasat pe locul 4, scrie La Revue de Vin de France.

Sâmbătă, 14 octombrie, ochii lumii vinului au fost ațintiți asupra Château de Sainte Roseline, unde s-a desfășurat cea de-a 11-a ediție a Campionatului mondial de degustare de vinuri pentru amatori, organizat de Revue du Vin de France. Reunind pentru prima dată în istoria sa toate cele 5 continente și 33 de țări participante, competiția și-a respectat promisiunea de a încorona România!

12 dintre marile vinuri ale lumii au fost puse la încercare de cei mai buni degustători de vinuri din lume. Obiectivul fiecărei echipe a fost de a identifica corect soiul de struguri, țara de origine, recolta, producătorul și denumirea. Este o performanță care combină viteza, concentrarea și spiritul de echipă.

România, campioana

După un început timid de turneu, nimic nu sugera că România va ieși victorioasă. Dar, prin abnegație, echipa României s-a dovedit a fi impresionant de solidă, condusă de cea mai bună somelieră a țării, Julia Scavo, Valentin Ceafalau, Horia Hasnas, Cosmin Udrea și Radu Rizescu (antrenor). Folosindu-se de inspirație și concentrare, echipa a reușit cu brio în faza a doua a degustării, pentru a reuși o revenire fără precedent într-o finală cu sufletul la gură în fața valoroasei echipe olandeze (108 puncte la 107). Danemarca a completat trio-ul cu 95 de puncte. Franța a terminat pe locul patru (90 de puncte), urmată de Spania (90 de puncte) pe locul cinci.

Încă de la început, Franța a dat tonul, obținând 24 de puncte (dintr-un maxim de 26) la intrarea în concurs, pentru a intra în primele trei locuri alături de Brazilia și Malaezia, pe o recoltă 2013 de Champagne Ayala! În timp ce Riesling-ul german din a doua rundă nu a pus probleme în general, vinurile din runda a treia, a patra și a cincea s-au dovedit a fi deosebit de dificile pentru degustătorii noștri experimentați. Cu toate acestea, câteva echipe au reușit să se claseze pe primul loc, cum ar fi Olanda, cu spinoasa Garganega italiană (20 de puncte), Danemarca, cu un vin grecesc confidențial de la Domaine Gini (8 puncte) și germanii, cu un Verdejo de Rueda (11 puncte).

Tensiune până la ultimul vin

La jumătatea etapei, un Châteauneuf-du-Pape de la Château Beaurenard a permis Danemarcei să își mărească avansul în fața olandezilor și germanilor. Franța a păstrat apoi distanța și s-a plasat la poalele podiumului, înainte de a urca din nou pe locul al treilea grație performanței sale strălucitoare cu un Clos Cristal Saumur-Champigny (20 de puncte). Prima surpriză a venit din partea României, care a obținut trei degustări consecutive de top și s-a clasat pe locul al doilea, după Olanda, după al optulea vin chilian.

În ultima linie dreaptă a competiției s-a înregistrat o luptă corp la corp neașteptată între România și Olanda, care și-au tot schimbat locul întâi și al doilea. Dar, în cele din urmă, cel de-al doisprezecelea vin final a fost cel care a decis egalitatea dintre cele două echipe, România optând pentru un vin Banyuls, în timp ce Olanda a propus un vin Maury.

Aflați mereu într-o poziție bună de la început până la sfârșit, reprezentanților Franței le-a lipsit doar un dram de succes pentru a reveni pe drumul cel bun și a căzut la mică distanță de podium. Ceea ce au reușit totuși francezii a fost o frumoasă lovitură de maestru cu Clos Cristal Saumur-Champigny!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Da, doar că nu sunt amatori, membrii echipelor sunt profesioniști din domeniu, Master of Wine, sommelieri, jurnaliști