G4Media.ro

România este pe locul doi în topul țărilor depistate cu nereguli în…

România este pe locul doi în topul țărilor depistate cu nereguli în utilizarea fondurilor europene / OLAF a recuperat în ultimul an 371 de milioane de euro din fraudele cu banii dați, la nivelul UE, pentru coeziune și agricultură

Companii fantomă care caută fonduri europene pentru deghizarea comerţului cu falsuri, fraude în promovarea produselor agricole continentale (bani care sunt spălaţi prin terţe ţări), participarea criminalităţii organizate la manipularea fondurilor pentru lagărele de refugiaţi şi evaziunea la taxele vamale de către grupurile infracţionale organizate (doar intrarea nereglementară a materialelor textile şi încălţăminte ar însemna o evaziune de 2,500 miliarde), notează publicația spaniolă Diario Vasco, preluată de Rador.

Acestea au fost cele patru tendinţe de comportament grav care au declanşat alarma în cadrul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), în cursul ultimului an, potrivit raportului prezentat marţi de agenţia comunitară, la Bruxelles. Documentul evidenţiază deschiderea a 219 investigaţii, după ce experţii lor au analizat informaţiile din 1.259 de cazuri. Concret, 167 dintre aceste investigaţii au fost încheiate cu emiterea a 256 de recomandări către autorităţile naţionale şi comunitare competente. Drept urmare, OLAF subliniază că a obţinut recuperarea a 371 de milioane de euro pentru bugetul UE.

O parte din fondurile europene care urmează să fie recuperate ar proveni din utilizarea nereglementară a finanţării care rezultă din programele de sprijin dezvoltate la Bruxelles. În 2018, au fost depistate cel puţin nouă cazuri în Ungaria şi opt în Grecia sau Polonia, ţările care ocupă topul cu cel mai mare număr de anchete.

În Spania a existat unul. Acesta a avertizat asupra dublei finanţări a unei mari companii internaţionale dedicate cercetării ştiinţifice. Compania, care nu este identificată în raport, a revendicat şi a primit acoperire în acelaşi scop şi în aceeaşi perioadă, atât din UE, cât şi din Spania, prin programul Torres Quevedo. Anchetatorii OLAF au mers la sediul firmei, au avut mai multe întrevederi cu „martori cheie” şi, în coordonare cu autorităţile naţionale, au putut confirma că firma a participat la opt proiecte de cercetare finanţate de un program-cadru european care, în acelaşi timp, a primit 13 subvenţii naţionale. OLAF a calculat prejudiciul financiar total şi a emis o recomandare Comisiei Europene. A fost sancţionată de executivul comunitar cu 422.000 de euro şi a trebuit să ramburseze Ministerul Inovaţiei, Ştiinţei şi Universităţilor, care a promovat ajutorul, în total 960.000.

Spania, ţara din UE cu cele mai multe nereguli în utilizarea fondurilor regionale şi agricole. România, pe locul doi

Spania a fost ţara Uniunii Europene care a acumulat cele mai multe nereguli în utilizarea fondurilor europene regionale şi agricole între 2014 şi 2018, cu un total de 10.995 de cazuri, reprezentând 22% din totalul celor identificaţi în blocul comunitar, potrivit raportului publicat marţi de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), citat de publicația spaniolă Tele Cinco, preluată de Rador.

După cum se precizează în document, Spania conduce clasificarea neregulilor frauduloase şi nefrauduloase în gestionarea fondurilor de coeziune şi de Politică Agricolă Comună (PAC), la o distanţă mare de cel de-al doilea stat cu mai multe cazuri de nereguli, care este România, cu 5.563 de situaţii. Urmează Polonia (5.103), Italia (4.117), Portugalia (2.723) şi Regatul Unit (2.596). În schimb, Luxemburg (2), Cipru (82), Malta (91), Estonia (144), Finlanda (155) și Suedia (175) sunt partenerii comunitari cu cele mai puţine nereguli detectate de OLAF în gestionarea acestor fonduri.

OLAF a depistat, de asemenea, 1.614 nereguli în Spania în domeniul resurselor proprii tradiţionale ale blocului (taxe vamale, drepturi agricole şi cotaţia zahărului). În această secţiune, Germania a avut cele mai multe nereguli (9.279), urmată de Regatul Unit (4.624), Olanda (2.331) şi Franţa (1.733). Acestea sunt date din raportul anual, prezentat marţi de Oficiul European de Luptă Antifraudă, care în 2018 a recomandat autorităţilor naţionale şi comunitare să recupereze un total de 371 de milioane de euro pentru cazurile de fraudă, cifră care contrastează cu 3,095 miliarde de euro, recomandată în 2017. În ultimul an, OLAF a finalizat 167 de investigaţii şi a transmis 256 de recomandări autorităţilor UE şi statelor membre.

Dintre toate cazurile cercetate de OLAF şi trimise instanţelor naţionale, doar 36% dintre ele s-au finalizat cu anchetarea celor responsabili. Concret, din cele 318 de cazuri cuprinse între 2012 şi 2018, în care autorităţile judiciare naţionale s-au pronunţat asupra unui caz cercetat de OLAF, în 115 au existat acuzaţii, iar acuzaţiile au fost respinse în 203.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Asta ce inseamna?!Ca suntem un popor de hoti!Si ne mai miram de ce avem guvernanti corupti!

  2. Si asta in conditiile in care OLAF nici nu s-a atins de cele mai mari fraude, proiectele strict ilegale de distrugere a raurilor prin regularizari, care au fost finantate prin POS Mediu, cu beneficiar ANAR, desi contravin total Directivei Cadru privind Apa.

  3. Asta ce inseamna?!Ca suntem un popor de hoti!Si ne mai miram de guvernanti?!

  4. Pai ce faceti mah? Numai locul 2?

    Repede, votati PSD sa fim pe locul 1 la fraude in Europa.

  5. Hai ca vine acuma Codruta la butoane si ii baga pe toti astia la puscarie!

  6. Merde, am infrant.

  7. Banii sunt utilizați greșit de baronii locali și sunt plătiți înapoi la UE de fraierul popor român. 😀 „Cum să furi din fonduri europene – 101”