Val de expulzări de diplomaţi ruşi în 15 ţări UE şi SUA. România expulzează un diplomat declarat persona non-grata după atacul din Salisbury. Ambasada acuză o „nebunie politică colectivă”
Ministerul român de Externe va declara persona non-grata un diplomat din Ambasada Rusiei şi îl va expulza din ţară, potrivit unui anunţ oficial. Decizia României vine ca reacţie la atacul din Anglia asupra unui cetăţean britanic, fost spion rus. MAE se înscrie astfel într-un val de expulzări similare realizate de 15 state membre UE. SUA vor expulza 60 de diplomaţi ruşi (dintre care 12 de la ONU) şi vor închide consulatul rus din Seattle.
UPDATE 1: Într-un scurt comentariu postat pe site, Ambasada Rusiei face urmatorul comentariu: „La Ambasada Rusiei la București cred, că este foarte probabil ca decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales, că nu există altă explicație plauzibilă” (forma originală – n.red.).
UPDATE 2: Textul a fost actualizat cu precizarea că şi Ungaria a luat decizia să expulzeze un diplomat rus
Germania, Franţa şi Polonia vor expulza fiecare câte patru diplomaţi ruşi cu trecut cunoscut în serviciile secrete, Lituania va expulza trei diplomaţi ruşi şi va da interdicţie de intrare în ţară pentru 44 de cetăţeni ruşi. Ucraina va expulza şi ea 13 diplomaţi ruşi.
Consiliul European a condamnat atacul cu agent neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi fiicei acestuia, care a avut loc la 4 martie 2018 în Salisbury, Regatul Unit. Aceasta reprezintă prima utilizare, în ultimii 70 de ani, pe teritoriul european, a unui agent chimic militar, care este dezvoltat de Rusia. În replică, Regatul Unit a decis, pe 14 martie, expluzarea a 23 de diplomați ruși, identificați ca agenți nedeclarați ai serviciilor secrete ruse și a anunțat tăierea tuturor legăturilor la nivel înalt cu Federația Rusă. Moscova a negat orice implicare în atacul de la Salisbury și a decis să expulzeze, la rândul său, 23 de diplomați britanici.
Din lista ţărilor care au refuzat să expulzeze diplomaţi ruşi fac parte Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Spania, Belgia, Grecia şi Portugalia.
Iată lista completă cu cele 14 ţări (plus Marea Britanie) care au luat decizia expulzării de diplomaţi ruşi (sursa: AFP):
Marea Britanie – 23
Germania – 4
Franţa – 4
Polonia – 4
Cehia – 3
Lituania – 3
Italia – 2
Danemarca – 2
Olanda – 2
Estonia – 1
Letonia – 1
Finlanda – 1
Suedia – 1
Croaţia – 2
România – 1
Ungaria – 1
Şi Albania, care e stat candidat la aderarea la UE, a expulzat un diplomat rus, potrivit corespondentului BIRN (Balkan Investigative Network).
Anunţul MAE:
Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă.
Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României.
Foto: Ambasada Rusiei la Bucureşti – Pagina de Facebook a ambasadei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank