România Furată: Cine câștigă din afacerea dezinfectanților pentru combaterea pestei porcine
Jurnaliștii de la România Furată, emisiune difuzată de Digi24.ro, au mers pe firul afacerilor cu dezinfectații utilizați în combaterea virusului pestei porcine și au aflat că unul dintre marii beneficiari este Sorin Paul Stănescu, nașul lui Ștefan Valentin Dragnea, fiul liderului PSD. Potrivit sursei citate, pesta porcină africană a produs României cel mai mare dezastru de după Al Doilea Război Mondial. Pagubele produse sunt estimate la peste 3 miliarde de euro.
La Carniprod Tulcea, dezinfectarea s-a făcut ca la carte, cu substanţa care avea indicație pentru pestă porcină africană. La Constanța și în alte județe, autoritățile au folosit Aldezin, un dezinfectant care nu ar avea pe prospect indicația clară pentru combaterea pestei porcine africane.
Reporter – Cu ce ați dezinfectat aici? Ce dezinfectant ați folosit?
Angajat al Carniprod – Un produs, nu din România, Virocid, din Belgia. (…)
Reporter – Celelalte românești, care ar fi fost variantele?
Angajat al Carniprod – Virkons-ul, parcă. Aldezin nu știu dacă… E omologat pentru PPA? Scrie PPA pe el? Dacă scrie și e omologat, da. Noi nu l-am folosit.
Mihăiță Gheba, vicepreședinte DSVSA Constanța: „Într-adevăr, folosim Aldezin, dar Aldezin folosim doar în acele filtre rutiere. În focare, folosim Virkons”.
Digi24 a obținut de la Comisia Națională pentru Produse biocide avizul pentru comercializarea pe piață a dezinfectantului Aldezin. Conform acestuia, Aldezin nu are indicație pentru combaterea pestei porcine africane.
Aldezin este folosit pentru dezinfectarea adăposturilor, suprafețelor, a utilajelor și a mijloacelor de transport în comun, folosite în creșterea, întreținerea, reproducerea, producția, transportul și livrarea animalelor și pentru dezinfectarea suprafețelor din abatoare, piețe agroalimentare și târguri de animale. Produsul se utilizează la temperaturi cuprinse între 10 și 30 de grade Celsius. Timpul de contact trebuie să fie de minim 30 de minute, pentru ca dezinfectantul Aldezin să aibă efect.
În filtrele rutiere, autoritățile au dat cu Aldezin pe niște covoare de câțiva metri pătrați, pe care mașinile treceau în câteva secunde. Acest dezinfectant a fost folosit și pentru combaterea gripei aviare.
Pentru un punct de vedere autorizat, Digi24 a stat de vorbă cu un reprezentant al Comisiei Naționale pentru Produse Biocide. Irina Tănase este membru de 13 ani în această comisie.
Reporter – În ultimii 13 ani, vă aduceți aminte să fi avizat vreun dezinfectant pentru combaterea pestei porcine?
Irina Tănase, membru al Comisiei de Biocide: Nu intră în domeniul meu de competență.
Reporter – Comisia a avizat vreun dezinfectant pentru combaterea pestei porcine?
Irina Tănase – Eu sunt membru al comisiei și nu țin această evidență. Aceste evidențe sunt la nivelul secretariatului tehnic.
Reporter – Ne puteți spune dacă secretariatul tehnic poate să ne dea această informație?
Irina Tănase – Asta nu pot să vă răspund eu. Nu fac parte din secretariat.
Secretariatul tehnic al Comisiei Naționale pentru Produse biocide nu a putut să ne spună concret dacă a avizat un dezinfectant pentru combaterea pestei porcine africane.
Omul de afaceri Dimitrie Muscă, președintele Combinatului Agroindustrial Curtici, din județul Arad, a făcut o serie de dezvăluiri la Jurnalul de seară despre cum a făcut ANSVSA achiziția de dezinfectanți.
Dimitrie Muscă: Sorin Stănescu, care dirijează ANSVSA-ul până la urmă, de la care am informații că s-a cumpărat – poate greșesec, nu știu 100%, dar informațiile circulă în cadrul ANSVSA-ului – el a vândut dezinfectanți de 27 de milioane de lei, exact ca atunci când a fost și gripa aviară. Așa se merge.
C. Prelipceanu: Vom investiga și vom sta de vorbă cu domnul Stănescu.
Dezinfectantul Aldezin este produs de Institutul Pasteur și comercializat în România de firma Farmavet. Ambele societăți sunt controlate de omul de afaceri Sorin Paul Stănescu.
Institutul Pasteur și firma Farmavet sunt controlate de omul de afaceri Sorin Paul Stănescu prin firma A&S Internațional 2000 SRL, unde unic acționar este Alexandra Cristina Roșu, fiica omului de afaceri. A&S Internațional 2000 SRL deține 99,99% din acțiunile Institului Pasteur și 93,8% din firma Farmavet. Sorin Paul Stănescu este unicul administrator al firmei A&S Internațional SRL 2000.
Potrivit site-ului de licitații publice, Direcția Sanitar Veterinară Constanța a cumpărat fără licitație de la firma Farmavet dezinfectant Aldezin. O primă tranzacție a avut loc pe 6 august 2018 și a avut o valoare de 23.120 de lei. Majoritatea direcțiilor sanitar veterinare din țară nu au publicat pe site-ul de licitații publice contractele de dezinfectanți.
Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA, și Sorin Paul Stănescu, cel care controlează Farmavet și Institutul Pasteur, sunt prieteni foarte buni. Acuzația că ANSVSA e controlată de fapt de către Sorin Paul Stănescu are la bază faptul că foarte mulți directori din cadrul Farmavet lucrează acum în conducerea ANSVSA. La întâlnirile oficiale de la Parlament, ANSVSA ar fi reprezentată de foștii directori ai Farmavet.
Deputatul Adrian Oros, Comisia pentru Agricultură: „Da, am înțeles că sunt amici. Vicepreședintele ANSVSA care venea cu aceste modificări în Parlament a fost director la Farmavet. Șeful de cabinet al președintelui ANSVSA a fost director la Farmavet”.
Digi24 a încercat să obțină un punct de vedere de la Sorin Paul Stănescu sau de la un alt reprezentant al Farmavet și Institutul Pasteur, dar am fost refuzați.
Reporter – Putem vorbi cu cineva din conducerea Institutului Pasteur? Suntem de la Digi24.
Paznicul de la Pasteur/Farmavet – Nu. Nu aveți aprobare. Îmi pare rău, nu vor.
Reporter – Nu vrea nimeni să vorbească cu noi? Nici de la Farmavet? Nici de la Farmavet, nici de la Pasteur?
Paznic – Nu. Nimeni.
Sorin Paul Stănescu este nașul de cununie al băiatului lui Liviu Dragnea, președintele PSD. Nunta a avut loc pe 26 august 2018.
Valentin Dragnea este patronul firmei de porci Romcip Salcia, care anul trecut avea 13.585 de porci. Înainte de izbucnirea pestei porcine africane, fiul liderului PSD a reușit să vândă porcii, iar afacerea sa nu a avut de suferit.
Reporter – Domnule ministru, ne puteți confirma că ferma Romcip Salcia din județul Teleorman a valorificat toți porcii și apoi a anunțat lichidarea fermei?
Petre Daea – Am primit aceste întrebări. Eu nu pot să confirm aceste lucruri și vă rog să mă înțelegeți. Ministrul Agriculturii nu ține evidența nici unei mișcări dintr-o societate într-alta.
De mai bine de o lună, președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, refuză să răspundă întrebărilor Digi24. Într-o conferință de presă, și-a recunoscut neputința.
Geronimo Brănescu, președinte ANSVSA: „Din păcate, România și Europa se confruntă în acest moment cu cea mai gravă boală a animalelor de după cel de-al doilea război mondial până în prezent. (…) Boala nu are tratament, deci nu se poate trata. De aici, singura solutie existentă e aceea de a elimina porcul, care e elementul portant și destinația acestei boli”.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a refuzat și el să ne ofere un interviu. Într-o conferință de presă, el a spus că România a luat toate măsurile pentru prevenirea izbucnirii pestei porcine africane.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Iar noi, Guvernul și structurile statului, n-am stat cu mâinile încrucișate. Pentru că din 2012, până la primul focar în România, din 2017, pe data de 31 iulie, atestă faptul că România a luat măsuri de a preveni intrarea acestui virus în țară”.
Pe fondul incompetenței autorităților, fermierii se așteaptă la lucruri și mai rele.
Nicolae Ciuleac, patronul Carniprod: „Noi acum, în România, pentru că n-o să mai avem porc, probabil vom aduce de afară, unde nici la ăia n-o să mai fie ieftin, pentru că atunci când e cererea mare și ei știu să ridice prețul. Și atunci, evident, noi vom plăti mai mult pentru porc.”
Vezi investigația realizată de România Furată integral pe Digi24.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii