G4Media.ro

România: Guvernul Republicii Moldova nu a răspuns la propunere de prelungire a…

Foto: Ilustratie Republica Moldova / Vasile Curtu

România: Guvernul Republicii Moldova nu a răspuns la propunere de prelungire a acordului de ajutor de 100 milioane euro

Acordul prin care România acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro a expirat duminică, 28 martie, la zece ani de la intrarea în vigoare, iar guvernul Moldovei nu a răspuns cererilor Bucureștiului de prelungire, anunță Ambasada României la Chișinău.

Într-o ultimă dezvoltare a crizei politice și economice din Moldova, țara se vede lipsită și de sprijinul financiar al României.

Ambasada României arată că a făcut ”demersuri repetate” pentru a semna prelungirea acordului, dar guvernul moldovean ”nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părții române”. Mai mult, pe durata ultimelor discuții de la jumătatea lunii martie, ”reprezentanții guvernamentali de la Chișinău au invocat și faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului”, se arată în comunicatul diplomaților români.

Comunicatul intergral al Ambasadei României la Chișinău:

Ieșirea din vigoare a Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova

Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova , semnat la 27 aprilie 2010, își încetează valabilitatea astăzi, 28 martie 2021, la zece ani de la intrarea sa în vigoare.

Împrumutul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România a urmărit îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor R. Moldova, în consonanță cu obiectivele Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, încheiat la Iași, în aprilie 2010. Timp de peste un deceniu, Acordul a permis finanțarea de către România a unor proiecte emblematice, cum ar fi reabilitarea și modernizarea a peste 1.000 de grădinițe și instituții școlare din R. Moldova sau asigurarea unei contribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău, proiect strategic de interconectare energetică între România și R. Moldova.

România a depus eforturi susținute pentru îmbunătățirea și extinderea aplicării Acordului, demersuri care se reflectă în elaborarea și intrarea în vigoare a cinci Protocoale adiționale. Având în vedere iminența ieșirii din vigoare a Acordului, România a propus R. Moldova, la începutul lunii noiembrie 2020, încheierea unui nou Protocol adițional (Protocolul 6), care să permită atât extinderea perioadei de valabilitate a Acordului și, astfel, utilizarea fondurilor încă neutilizate – din cele 100 de milioane de euro – în proiecte viitoare, cât și extinderea domeniilor în care ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat.

Totodată, în lumina experienței dobândite în cei 10 ani de implementare a Acordului, proiectul Protocolului 6 conținea și o serie de elemente suplimentare propuse de partea română care – odată asumate de Guvernul de la Chișinău – ar fi fost de natură să sprijine împlinirea așteptărilor legate de menținerea parcursului european al R. Moldova, cu respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept, de asigurarea implementării depline, de către R. Moldova, a prevederilor Acordului de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană şi realizarea reformelor necesare, cu accent pe reforma în domeniul justiţiei, de asigurarea condiţiilor pentru consolidarea şi protejarea prezenţei investiţionale a României în R. Moldova, precum și de consolidarea comunităţii de limbă, cultură şi istorie dintre România și R. Moldova. Aceste elemente suplimentare se află în deplină concordanță cu politica aplicată constant de România și de UE de a utiliza un set de condiționalități care să stimuleze eforturile de reformă atât de necesare Republicii Moldova.

În pofida demersurilor repetate ale părții române, care a reafirmat consecvent deschiderea de a semna și ratifica documentul în forma propusă de România, în timp util pentru a evita ieșirea din vigoare a Acordului semnat în 2010, Guvernul de la Chișinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părții române, neincluzând elementele suplimentare menționate mai sus. Pe durata ultimelor discuții bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanții guvernamentali de la Chișinău au invocat și faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului.

În consecință, MAE, deși a întreprins toate demersurile din sfera sa de competență pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit să își exprime regretul pentru ieșirea din vigoare a acestuia. În același timp, MAE asigură cetățenii Republicii Moldova că România va rămâne un partener predictibil și implicat, așa cum au dovedit-o toate acțiunile sale de până acum. România își exprimă disponibilitatea pentru încheierea unui nou Acord, care să îndeplinească funcțiile Acordului din 2010 și care să integreze toate protocoalele adiționale subsecvente, cu obiectivul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, avansarea parcursului său european și implementarea reformelor democratice. România va continua să ofere cetățenilor Republicii Moldova sprijin direct, consistent și dezinteresat, inclusiv de natură umanitară în actualul context pandemic, și să acționeze pentru avansarea proiectelor strategice de interconectare.
În același timp, în raport cu autoritățile de la Chișinău, România va continua să urmărească dezvoltarea dialogului bilateral într-o logică condiționată de angajamentul ferm pentru continuarea reformelor esențiale dezvoltării democratice și progresului parcursului european a Republicii Moldova.

Foto: Ilustratie de Vasile Curtu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Nu ati spus nimic despre cea mai importanta informatie: CAT S A CHELTUIT DIN ACEST ACORD DE 100 DE MILIOANE DE EURO SI CAT A RAMAS NECHELTUIT? Vestea este buna pt romania, a facut o economie, si e proasta pt moldova, a ratat ocazia sa investeasca 100 de milioane de euro, bani gratis.

    • Am cautat si am aflat: 60 de milioane de euro au ramas necheltuite. Poate are nevoie generalul ala de la dgia sa isi mai cumpere niste terenuri, sa isi faca stampila cu semnatura guvernului moldovei si sa ii ia. 🙂

  2. tocmai pomanagii refuza leafa gratis?

  3. o fi corect ,, împrumut nerambursabil,, ? ÎMPRUMUT=a da cuiva ceva pentru o perioadă de timp și care se returnează ( dex )

  4. Dacă n au livrat când trebuia marfa și au rămas vitrinele din Amsterdam goale, normal nu i au mai cerut că era groasă după aia

  5. Banii ar trebui direcționați prin proiecte direct către populație, eventual către autoritățile locale. Cu guvernele nu faci treabă mai ales dacă sunt ostile, corupte sau incompetente.

  6. Daca erau echivalentul a 100 mil in ruble altfel statea situatia. Moldova este un vecin instabil al României. A venit timpul ca fiecare popor sa mearga pe drumul lui, daca vrem civilizatie trebuie sa acceptăm ca dragoste cu sila nu se poate. Asa ca stimati guvernanti investiti banii in sanatatea si educatia românilor. 😈

    • Totuși este vorba despre o comunitate de români. Chiar dacă sunt majoritari in Rep. Moldova, comportamental, mental sunt o minoritate a Rusiei. Cei de la Racordare au realizat un material despre ei, bine în contextul pandemiei, dar a fost halucinant pt. mine să aud, ca