G4Media.ro

România împrumută 4 miliarde euro de la UE pe 15 ani printr-un…

România împrumută 4 miliarde euro de la UE pe 15 ani printr-un instrument special creat, la dobânzi mici. Banii, pentru șomajul tehnic, kurzarbeit și stimulentele pentru medici

România a obținut de la Uniunea Europeană un împrumut în valoare de 4,1 miliarde euro la dobânzi avantajoase pentru măsurile luate pe piața muncii în pandemia de COVID-19, anunță Ministerul Finanțelor într-un comunicat. Banii vor veni prin intermediul instrumentului numit SURE și pus în operă de Comisia Europeană pentru a ajuta statele membre să gestioneze cazurile de șomaj tehnic și de muncă parțială (kurzarbeit) pe durata pandemiei.

  • Dobânda la care statele membre iau aceste împrumuturi este, în majoritatea cazurilor, mult mai mică decât în cazul unui împrumut luat pe cont propriu de statul respectiv, fiind egal cu dobânda la care s-a împrumutat Comisia Europeană pe piețe financiare. Or, în cazul României, ratingul pentru credite pe termen lung acordat de marile agenții de rating este mult mai slab decât cel al UE, ceea ce face ca dobânzile la care se împrumută Comisia să fie mult mai mici decât cele la care se împrumută România. Spre exemplu, în luna iunie, Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingul României la „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, cu perspectivă negativă, în timp ce ratingul UE este AA.

În sedința de Guvern din data de 1 octombrie 2020 a fost aprobat Memorandumul privind încheierea Acordului de împrumut dintre Uniunea Europeană și România, în valoare de 4,099 mld. EUR, în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a apariției epidemiei de COVID-19 (SURE).

Împrumutul a fost acordat la cererea României, transmisă Comisiei Europene, în baza Memorandumului din data de 7 august 2020, privind acordul de principiu al Guvernului pentru contractarea acestui împrumut.

Împrumutul va susține măsurile adoptate de Guvernul României, în contextul generat de criza COVID-19, în perioada februarie – august 2020, menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce incidența șomajului și pierderea veniturilor.

Măsurile eligibile în cadrul instrumentului SURE, conform evaluării Comisiei Europene, sunt:

  • șomajul tehnic
  • programul de muncă flexibilă (kurzarbeit)
  • scheme destinate unor categorii de liber profeșionisti a căror activitate a fost redusă/întreruptă urmare a pandemiei COVID-19
  • sporurile acordate personalului medical pentru recunoașterea meritelor acestora.

Acordarea împrumutului se face în baza Regulamentului (UE) 2020/672.

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt:

  • perioada de tragere a sumelor împrumutului  este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârșitul lunii martie 2022);
  • împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranșe;
  • valoarea tranșelor și calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;
  • maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;
  • împrumutul va fi acordat în aceiași termenii financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări. Având în vedere reputația Uniunii Europene, susţinută și întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre,  împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.

Din partea României, Acordul de împrumut va fi semnat de ministrul finanțelor publice. După semnarea de către ambele părți, Acordul de împrumut va fi supus aprobării, conform legislației în vigoare, prin act normative cu putere de lege.

  • Alături de România în cadrul acestui instrument au accesat finanțare alte 15 state membre, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia, Belgia. Dintr-un total de 100 mld. EUR puse la dispoziție de Uniunea Europeană în cadrul acestui instrument valoarea cumulată a împrumuturilor acordate până în prezent se ridică la cca. 87,4 mld. EURanterioară datei de 31 martie 2020 inclusiv.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Bani pt investitii.
    😀😀😀

  2. Incetati cu stimulentele. Nu mai creați precedente. Au salarii peste ce poate oferi România in momentul de față. Nici o alta tara nu ofera șpagă oficializata. Încetati cu vouchere de vacanță, cu stimulare pt nimic, reduceti nr.de bugetari etc. Nu ne puteam permite aceste pomeni moștenite de la PSD. Faceti ceva concret pt a aduce bani la bugetul de stat fara sa va împrumutați lunar pt salarii.

  3. Dobanda a unor bani care nu exista … 😐 : https://www.youtube.com/watch?v=e0sWHVlPypI

  4. UE si FMI umbland cu cioara vopsita.
    De ce nu faceti un articol pas cu pas cu numele politicienilor care au spart banii din buget(pe investitiile firmelor de casa si pe salariile bugetarilor si pensii/alocatii/ajutor social) cu nume, prenume si din ce partid face parte fiecare; si a celor care se imprumuta la institutii care pun conditionalitati, clauze secrete, si costa de zece ori pe real cat principalul.

  5. De cand cu brexitul, ati inceput sa ciripiti si in germana.

    Pentru fanii Cainelui, stiati ca „panarama” a fost introdus cu sens derogator de sovietici? Ana Pauker critica ceea ce eu as numi „aratari” (de exemplu, Naomi sau Clotilda) cu epitetul „panorama”, foarte la moda printre stalinisti. Cu accentul rus aferent, el a intrat in limba romana ca „panarama”. Un fel de kurzarbeit, dar dinspre est.

    Stie cineva unde a studiat vicepremiera Turcan?