G4Media.ro

România în comparație cu Bulgaria, Grecia ori Turcia: cum se redeschid școlile…

sursa foto: Deutsche Welle

România în comparație cu Bulgaria, Grecia ori Turcia: cum se redeschid școlile în zona Balcanilor în valul 4 al pandemiei

Majoritatea țărilor din Balcani au anunțat un început al anului școlar cu prezență fizică, arată o analiză realizată de ziarul bulgar 24 Chasa, preluată de Rador. Rămâne însă o necunoscută: cât vor putea merge copiii la școală, având în vedere creșterea numărului de cazuri de coronavirus în Balcani și valul patru de COVID care urmează. Iată cum intenționează țările din Balcani să înceapă anul școlar, potrivit analizei 24Chasa:

GRECIA

Școlile din Grecia nu vor trece la învățământul la distanță anul acesta, iar guvernul va căuta alte măsuri pentru a combate eventualele focare de coronavirus, a declarat ministrul adjunct al educației în Grecia, Zeta Makri. „Nu ne vom întoarce la învățământul la distanță, deoarece avem vaccinări”, a spus ea, dar a admis aplicarea măsurii în cazuri excepționale, cum ar fi copiii din grupuri vulnerabile.

Școlile din Grecia se vor deschide la 13 septembrie, ca de obicei, sub rezerva respectării unor protocoale stricte de siguranță împotriva COVID-19. 75-80 la sută dintre profesori sunt vaccinați sau cel puțin au o programare pentru vaccinare.

Elevii vor trebui să meargă la școală fie cu un certificat de vaccinare (pentru grupa de vârstă 12-17), fie cu o adeverință că au avut COVID-19 în ultimele șase luni. În caz contrar, vor trebui să facă singuri un test de două ori pe săptămână și să aducă cu ei un certificat cu rezultat negativ la intrarea în școală. Profesorii care nu au fost vaccinați și nu au avut COVID-19 vor trebui să facă un test de laborator de două ori pe săptămână. Profesorii nevaccinați vor trebui să facă teste de laborator pe cheltuiala lor în laboratoare private. În cazul în care un profesor nu depune niciunul dintre aceste documente, acesta va fi suspendat de la muncă, fără a fi plătit.

TURCIA

Turcia va începe procesul de școlarizare cu prezență fizică la 6 septembrie, iar profesorii și personalul școlii care nu a fost vaccinat va trebui să facă un test PCR cel puțin de două ori pe săptămână, a anunțat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan. De asemenea, va exista o cerință pentru un test PCR pentru studenții și personalul de la universitate care nu a fost vaccinat. Ministrul sănătății, Fahrettin Koca, a precizat că testele PCR obligatorii care vor fi solicitate de la persoanelor nevaccinate din Turcia vor fi gratuite. Școala cu prezență fizică este programată cu începere de la 6 septembrie pentru toate clasele. Elevii care au o scuză pentru a nu participa la cursuri vor putea continua învățarea la distanță prin intermediul platformelor create. În Turcia, cu permisiunea părinților, copiii cu vârsta de peste 15 ani și de peste 12 ani cu boli cronice pot fi vaccinați. Peste 80% dintre profesorii turci au fost vaccinați până acum cu cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19 și peste 70% au fost reimunizați.

ROMÂNIA

Anul școlar în România va începe cu prezență fizică la data de 13 septembrie, a declarat ministrul educației, Sorin Câmpeanu. Orele se vor desfășura cu prezență fizică până la un nivel de morbiditate de 6 la 1000 de locuitori. Părinții vor primi formulare în care vor putea fi de acord sau nu cu vaccinarea copiilor cu vârsta de peste 12 ani. România a început să vaccineze copiii cu vârsta de 12 ani și peste împotriva COVID-19 la începutul lunii iunie.

ALBANIA

Albania a amânat începutul anului școlar și va începe școala pe 27 septembrie în loc de 13 septembrie, potrivit ministrului educației, sportului și tineretului, Evis Kushi. Amânarea își propune să „recupereze rămânerile în urmă cauzate de școlarizarea în condiții de pandemie”, oferind ore suplimentare. Din acest motiv, o perioadă de formare suplimentară va începe pe 1 septembrie, timp în care elevii nu vor fi obligați să meargă la școală în fiecare zi, dar profesorii și întregul personal al școlii vor trebui să fie disponibili în școlile cu normă întreagă. Între timp, premierul albanez Edi Rama a avertizat că țara ar putea introduce vaccinuri obligatorii împotriva COVID-19 pentru profesori și studenți.

SERBIA

Grupul de combatere a coronavirusului în Serbiei a luat decizia ca anul școlar în țară să înceapă la 1 septembrie cu prezență fizică, iar orele de curs și să aibă 45 de minute, potrivit ministrului educației Branko Ruzic. Serbia are în vedere trei modele de activitate în școlară, în funcție de situația epidemică. Potrivit primului model, elevii vor sta împreună în bănci și vor purta măști în timp ce vorbesc, iar profesorii vaccinați nu vor purta măști până nu se vor apropia de un elev aflat la mai puțin de 1,5 metri distanță. Al doilea model se va aplica elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a, care o zi vor merge la școală și o zi vor studia online. Conform celui de-al treilea model, care va fi aplicat în municipalitățile cu cel mai mare număr de persoane infectate cu COVID-19, se va desfășura o instruire online pentru elevii de liceu și o școlarizare combinată pentru elevii din învățământul primar. Municipalitățile din țară vor fi împărțite în zone verzi, galbene și roșii, în funcție de evoluția pandemiei, iar în grădinițe și grupuri preșcolare copiii nu vor purta măști, nici educatorii vaccinați.

MACEDONIA DE NORD

Anul școlar în Macedonia de Nord va începe la 1 septembrie, cu prezență fizică și distribuirea certificatelor pentru anul școlar anterior. O instruire online sau un model hibrid, care prevede ca unii elevi să studieze online și alții în școală, se va aplica dacă autoritățile sanitare apreciază că situația cu COVID-19 se deteriorează. Copiii cu boli rare, copiii din familii cu membri ai familiei bolnavi cronic sau la insistența părinților, vor putea studia online, dar cu permisiunea școlii.

SLOVENIA

În Slovenia, noul an școlar începe la 1 septembrie, cu o cerință pentru testarea periodică a personalului școlii în cazurile în care nu există vaccinare sau nu s-a trecut prin COVID. Directorii de școli au primit o dispoziție conform căreia refuzul angajaților de a fi testați pentru coronavirus poate fi un motiv de concediere. Tot personalul școlii care nu a fost bolnav și nu a fost vaccinat trebuie să fie testat în fiecare săptămână, iar un refuz nejustificat de testare va fi considerat o încălcare a obligațiilor legate de muncă. În acest caz, angajatului i se va emite un avertisment scris, înainte de concediere, sau va fi inițiată o procedură de concediere, la fel și în cazul în care angajații refuză să poarte măști de protecție.

Elevii vor fi, de asemenea, obligați să poarte mască în sala de clasă și, atunci când nu se conformează, directorul trebuie să anunțe părinții acestora. Este introdusă și o cerință pentru testarea săptămânală a studenților din Slovenia care nu au fost vaccinați și nu au fost infectați. Aceste teste vor fi gratuite pentru studenți și vor fi finanțate de stat.

MUNTENEGRU

Anul școlar din Muntenegru va începe în mod tradițional pe 1 septembrie, dar ora va fi de 30 de minute în loc de 45 de minute obișnuite, potrivit secretarului de stat din Ministerul Educației din Muntenegru, Milica Kadovic. Cu toate acestea, Ministerul Educației a oferit ca opțiune un model online de instruire în funcție de situația epidemică.

Traducerea Rador: Mirela Petrescu / sursa foto: Deutsche Welle

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...