România în fața valului Omicron, cu distracție și voie bună, restricții minime și speranțe că situația nu va deveni dramatică
România întâmpină valul Omicron al pandemiei, care a dus la cifre record de infectare în toate țările afectate, fără adoptarea certificatului verde pentru angajați, cu o populație vaccinată în proporție de doar 40%, cu testarea la limita minimă, cu școlile care se deschid fără nicio măsură de protecție și cu restricții minime.
Ultimele zile din anul 2021 au marcat începutul oficial al valului 5 pandemic în România, cu creșterea numărului de infectări zilnice. Ministerul Sănătății a confirmat, chiar în ajunul noului an, începutul transmiterii comunitare în țara noastră a variantei Omicron a coronavirusului, extrem de contagioasă.
Anunțurile autorităților, în lipsa asumării unor decizii și măsuri, nu i-au oprit pe români și nici pe străinii veniți aici să se distreze ca în vremurile de dinainte de pandemie. Mallurile au fost supraglomerate, stațiunile arhipline, Centrul vechi din București a strâns mii de petrecăreți în noaptea de Revelion.
Guvernul a decis relaxarea restricțiilor de la 1 decembrie și, deocamdată, nu este preconizată nicio decizie care să schimbe situația.
Situația la zi:
- Introducerea certificatului verde la locul de muncă a rămas la nivel de intenție, pentru că partidele din coaliția guvernamentală care are o largă majoritate în Parlament evită să-și asume această decizie impopulară.
- Masca de protecție a rămas obligatorie doar în spațiile închise și în unele locuri aglomerate.
- Școlile se deschid din 3 ianuarie fără nicio restricție și cu o campanie de testare care a eșuat încă de la debut.
- Doar câteva zeci de mii de teste pentru depistarea celor infectați se fac zilnic în România. Prin comparație, Franța, cu o populație de 3 ori și ceva cât România, a făcut într-o zi 1,5 milioane de teste, iar în Marea Britanie s-a ajuns la epuizarea testelor din cauza cererii.
- Campania de vaccinare merge tot mai lent, deși România este pe penultimul loc din Europa la vaccinare, cu doar 40% din populație cu schema completă (o doză la Johnson&Johnson sau două doze la celelalte vaccinuri), în condițiile în care studiile de până acum arată că protecția eficientă în fața Omicron este dată de doza booster. Aproape toate țările din Europa duc campanii susținute pentru imunizarea cu booster.
- Nu se știe când va începe vaccinarea copiilor de 5-11 ani în România, deși celelalte țări europene au demarat imunizarea copiilor din această categorie. România nici măcar nu are o dată stabilită pentru recepționarea dozelor de vaccin speciale pentru cei mici.
- Formularul digital de intrare în țară (PLF), deși devenit obligatoriu de 10 zile, nu este completat de o mare parte a celor care intră în țară. Sute de mii de români au venit din diverse țări în această perioadă, iar mulți au refuzat carantina impusă de autorități celor nevaccinați. S-au întors la rude, ca în fiecare an de sărbători, mulți dintre ei fără a ține cont de riscurile revederii celor dragi, majoritatea vârstnici.
Pe acest fond, Institutul Național de Sănătate Publică a avertizat public că valul 5 poate duce, în cel mai sumbru scenariu, la 25.000 de infectări zilnice și la 1.500 de paturi ATI ocupate la jumătatea lunii ianuarie. Trebuie menționat că în valul 4, cauzat de varianta Delta, toate scenariile INSP au fost depășite cu mult de realitate.
În ultima conferință de presă din 2021, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recunoștea că nu va putea fi oprită creșterea numărului de cazuri și că sunt „multe necunoscute” în privința evoluției pe care o va avea Omicron în România.
„Speranța e să existe o patogenitate redusă și să putem să trecem mai ușor peste acest val 5”, concluziona ministrul Sănătății, fără a spune pe ce își bazează speranța.
Citește și
sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
56 comentarii