România, în grupul de 14 țări care vor putea aloca până la 8,1 miliarde de euro ca ajutor public inițiativelor pentru dezvoltarea microelectronicii și a tehnologiilor de comunicare
Comisia Europeană a dat joi undă verde celui mai mare proiect european de interes comun (IPCEI) prin care 14 țări ale Uniunii Europene, inclusiv România, vor putea aloca până la 8,1 miliarde de euro ca ajutor public inițiativelor pentru dezvoltarea microelectronicii și a tehnologiilor de comunicare, relatează El Pais, citată de Rador.
Potrivit instituției, blocul comunitar se așteaptă ca prin această finanțare publică să se poată atrage în plus 13,7 miliarde de euro în investiții private de care să beneficieze în total 56 de companii, inclusiv IMM-uri și startup-uri, pentru a dezvolta 68 de proiecte.
Scopul acestor proiecte este de a contribui la transformările digitale și ecologice „prin crearea de microelectronice și soluții inovatoare de comunicare și prin dezvoltarea sistemelor și metodelor de producție electronice eficiente din punct de vedere energetic și economisind resursele”. Proiectul IPCEI, care urmărește să consolideze suveranitatea UE, face parte din strategia europeană de revitalizare a ecosistemului tehnologic al UE, astfel că va beneficia de avantajele noii legi europene vizând cipurile.
Spania, la fel ca alte țări, și-a inclus participarea la proiect în planurile de Redresare, Transformare și Reziliență și are posibilitatea de a-și finanța parțial proiectele prin mecanismul de Redresare și Reziliență. Investiția planificată a Guvernului spaniol este de 500 de milioane de euro, potrivit PERTE (Proyectos estratégicos para la recuperación y transformación económica – Proiecte strategice pentru redresarea și transformarea economică) Chip.
Alături de Spania, țările care fac parte din proiect sunt Austria, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, România și Slovacia. Comisia Europeană dezvăluie că în proiect, care pentru guvernul spaniol este o acțiune PERTE Chip, există patru companii spaniole ca participanți direcți (KDPOF, Innova IRV Microelectronics, Openchip și Semidynamics Technology Services), pe lângă alte șase companii din această țară ca participanți asociați (DAS Photonics, Derivados del Flúor, iPronics, VLC-Photonics, Vodafone și Wooptix).
„Microcipurile sunt coloana vertebrală a competitivității industriale a Europei în lumea digitală. Tranzițiile verde și digitală vor necesita noi soluții tehnologice avansate și, din acest motiv, trebuie să creștem capacitățile de cercetare, dezvoltare și producție în Europa”, a explicat la o conferință de presă vicepreședintele Executivului Comunitar responsabil de Concurență și Agenda Digitală, Margrethe Vestager, care a asigurat că „aceasta este o finanțare enormă, reprezinmtă de patru ori costul programului Copernicus”.
Vestager a adăugat că „inovarea este esențială pentru a face economia Europei mai ecologică și mai rezistentă, dar inovarea poate prezenta riscuri pe care piața unică nu este pregătită să și le asume. Din acest motiv, investițiile publice trebuie să fie pregătite pentru a acoperi acest decalaj”.
Potrivit autorităților comunitare, proiectele incluse în acest program vor ajuta blocul comunitar să realizeze progrese tehnologice în multe domenii, inclusiv în rețele 5G și 6G, inteligența artificială, calculul cuantic și conducerea autonomă a vehiculelor.
Bruxelles-ul are încredere că primele produse rezultate din aceste proiecte vor ajunge pe piață din 2025. Proiectul se va încheia în 2032, cu termene limită care variază în funcție de proiect și de companiile implicate. Se preconizează crearea a 8.700 de locuri de muncă directe și mult mai multe locuri de muncă indirecte. Cele 68 de proiecte care fac parte din proiectul IPCEI sunt „foarte ambițioase”, susține Comisia și subliniază că acesta va permite îmbunătățiri semnificative în domeniile senzorilor, procesoarelor de înaltă performanță, microprocesoarelor și inteligenței artificiale.
Sursa: El Pais / Rador
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu