G4Media.ro

România, în marș forțat spre economia controlată, moartea liberalismului / Mari instituții…

Foto: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Dumitru Matiu

România, în marș forțat spre economia controlată, moartea liberalismului / Mari instituții de echilibru și control anihilate în democrația militarizată / Cum arată un stat eșuat (II)

Intervenția abruptă a statului în economie a început încă de la sfârșitul anului trecut cu controlul prețurilor la energie, după ce piața tocmai fusese liberalizată într-un context cât de poate de nepotrivit. Justificată sau nu, măsura a prefigurat de fapt un mod de acțiune al noului guvern militarizat.

Au fost demonizate marile companii din energie, făcute răspunzătoare pentru majorarea facturilor, scandal care a culminat cu începerea unor dosare penale ”in rem”.

În paralel, coaliția PSD-PNL-UDMR, creată de președintele Klaus Iohannis, a eliminat rapid aproape toți profesioniștii independenți din conducerea companiilor de stat. La conducerea firmelor au ajuns clienții de partid, amantele, executanții umili.

Statul a urmărit astfel reluarea controlului total asupra resurselor acestor companii, golirea lor de lichidități. În final, toate duc la distorsionarea piețelor, vulnerabilizarea acestor companii și, în final, la scăderea gradului de liberalism.

În treacăt fie spus, decontarea sumelor pe care statul român le are de achitat  companiilor din energie pentru plafonarea preturilor întârzie nepermis de mult: s-au plătit abia 30% din sume. Altfel spus, companiile din energie au creditat din banii lor Guvernul pentru a face protecție socială, bani pe care nu i-au recuperat integral nici azi.

Iar Guvernul întinde un deget acuzator către oricine apare pe radar: Alții sunt mereu de vină pentru scumpiri și inflație, niciodată puterea.

Asistăm de câteva luni la o acțiune propagandistică de mare amploare. Statul plantează în capul cetățenilor, cu ajutorul televiziunilor transformate în prestatori de servicii guvernamentale, ideea că este nevoie de intervenția guvernului pentru a controla prețurile, mărite artificial de ”speculanți”.

Nu există în prezent o bază legală pentru a combate ”specula”, un concept din vremea economiei centralizate și a ”mercurialului”, adică a prețurilor fixate de statul comunist, însă Guvernul pregătește un pachet de legi în acest sens, unice în Europa.

Executivul a dezbătut în ședința de săptămâna trecută un proiect de OUG care prevede sancțiuni enorme, de 1% din cifra de afaceri, pentru presupușii speculanți. Cum e definită specula? ”Practicarea unor prețuri nejustificat de mari”. E de la sine înțeles că Statul va stabili prețul corect, nu piețele. Exact așa era în comunism.

Analiștii consultați de Economedia.ro au explicat că sunt măsuri populiste, care neagă esența economiei de piață, adică jocul cererii și al ofertei. Prețurile mai mari sau mai mici sunt dictate de piață. Orice intervenție a statului asupra prețurilor generează distorsiuni majore.

Statul s-a năpustit într-o primă fază pe vânzătorii de carburanți, acuzați că măresc artificial prețul la benzină și motorină, deși prețurile la carburanți au crescut peste tot în lume.

Același stat s-a războit apoi, în frunte cu premierul Ciucă și fiscul, cu ”speculanții” din piețe, acuzați că vând la suprapret orice, de la carne de miel la roșii. Încă o luptă tovărășească cu fenomene absolut firești în capitalism: orice produs este scump sau foarte scump la început de sezon, când cererea depășește cu mult oferta.

Cu suportul generos al televiziunilor de știri, guvernul militarizat găsește în acest fel un țap ispășitor pentru inflație (speculantul), se derobează de răspundere și, mai ales, pregătește terenul pentru extinderea controlului statului în economie, de la prețurile din piață la comerțul cu carburanți.

Precedentul periculos odată deschis, controlul în economie se poate extinde ulterior în alte domenii de activitate, de pildă la prețurile produselor alimentare de bază sau la servicii.

Așa cum am ajuns să avem azi o presă și o justiție controlate, nu se putea ca tocmai economia să rămână liberă. În democrația militarizată, cuvântul-cheie și în economie este, așadar, controlul.

Relevantă în acest sens este intenția guvernului de a capitaliza Casa de Comerț Unirea cu 100 de milioane de euro în acest an. Casa de Comerț, o invenție din epoca naționalismului economic promovat de regimul Dragnea, va avea rolul de a prelua marfa de la miile de mici producători de legume și fructe și de a o duce în magazine.

Este încă un exemplu grăitor că statul își dorește să joace un rol tot mai puternic în economie. Și la Casa de Comerț Unirea a fost numit un personaj cel puțin discutabil: Mason, fost manager în firme de logistică în agricultură.

În momente de criză majoră, cum a fost pandemia de pildă sau efectele războiului din Ucraina, intervenția punctuală a statului în economie, pentru a ajuta diverse sectoare economice este inevitabilă și salutară.

Numai că acum nu vorbim de măsuri de sprijin acordate în mod justificat și sectorial, așa cum se întâmplă peste tot în UE, ci de depășirea rolului pe care statul îl joacă într-o economie de piață funcțională. Accentul nu cade pe stimularea și sprijinul piețelor, ci pe sancțiune și control.

Totuși, Guvernul nu poate fugi de realitatea economică și nu poate da la nesfârșit vina pe ”speculanți” sau pe ”companiile lacome”. Inflația, creșterea prețurilor la energie, la alimente și alte bunuri se manifestă peste tot în lume.

Potrivit datelor Eurostat, preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021, o creştere de 36,5% în Uniunea Europeană. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Irlanda (106,1%) şi România (67,6%).

Gonirea companiei americane ExxonMobil din Marea Neagră și înlocuirea cu Romgaz este cel mai puternic simbol al acestei noi politici anti-liberale a guvernului. Prezența ExxonMobil în Marea Neagră avea două avantaje majore pentru România: cel al experienței în exploatare la mare adâncime (pe care nu o au nici Romgaz, nici Petrom) și cel geostrategic în contextul transformării Mării Negre în câmp de bătălie.

Or, guvernul nu a mișcat un deget pentru a determina Exxon să rămână în România. Mai mult, a înlocuit Exxon cu Romgaz, un monument de ineficiență, companie de stat incapabilă să termine o centrală de secol XX.

Miza acestei eliminări a corporației americane ExxonMobil din România e mufarea statului la business-ul enorm din Marea Neagră: contracte cu furnizori, licitații cu dedicație, rubedenii plasate prin toate funcțiile posibile. Toate aceste mize mici s-au dovedit în final mai puternice decât miza strategică de a avea o mare corporație americană în cel mai sensibil loc din România.

Toate aceste derapaje de la principiile liberalismului economic le comite un Guvern condus, culmea, de un premier liberal, dar fără nici o pregătire economică și cu o slabă înțelegere a mecanismelor pieței.

Abdicarea de la principiile sănătoase ale liberalismului se vede deja în creșterea rapidă a deficitului bugetar. Populismul are costuri, managementul economic făcut de neprofesioniști are costuri. Iar guvernul acoperă aceste costuri cu împrumuturi, fără să-i pese în mod real de ceea ce lasă în urmă. Ca o mică paranteză, exact acesta este motivul pentru care România amână aderarea la zona euro, un club cu reguli în care dezmățul economic este ceva mai greu de pus practică.

Un guvern cu adevărat liberal ar opri această cascadă de împrumuturi la dobânzi exorbitante și ar diminua cheltuielile, așa cum face orice familie normală. Guvernul PSD-PNL-UDMR are însă o altă preocupare: cum să crească mai mult cheltuielile statului, cum să acomodeze mai mulți atârnători de partid, cum să simuleze grija față nivelul de trai al românilor.

Ce vedem azi este, dacă vreți, proiecția statului paternalist de dinainte de 89, care pretinde că se îngrijește de toate, însă în umbra propagandei guvernamentale înflorește și se legalizează corupția, fără ca excesele puterii să mai poată fi corectate. Vom vedea mai jos de ce.

În această democrație de tip sud-american, cu militari și populiști la guvernare peste un popor slab educat și prostit cu multă propagandă, politicienii doresc să aibă acces facil la resurse și să nu dea socoteală nimănui pentru modul în care cheltuiesc banul public.

Semnificativă este o inițiativă legislativă depusă de mai mulți parlamentari de la PNL și PSD care relaxează regulile licitațiilor, astfel încât achizițiile publice de bunuri sau servicii să se poată face direct dacă valoarea achiziției este mai mică de 500.000 de lei ( în prezent pragul este 135.000 de lei).

Între timp PSD a dat declarativ înapoi, dar PNL a anunțat că merge înainte cu proiectul de lege considerat ”absolut necesar”.

Relaxarea regulilor licitației merge mână în mână cu anihilarea instituțiilor de verificare și control. Așa cum spuneam, PSD și PNL au foarte mulți bani de cheltuit în următorii ani: 29 de miliarde de euro din PNRR, 50 de miliarde bugetul multianual de la UE la care adăugați bugetul național și 65 de miliarde de RON din Anghel Saligny.

În fața acestui tort apetisant, merită să faci orice ca Guvern pentru a obține liniștea socială, pentru a slăbi vigilența instituțiilor din justiție și a presei, pentru a tăia felii cât mai mari pentru clientela de partid.

În primul episod despre ”Cum arată un stat eșuat” am prezentat în detaliu cine exercită puterea în România, cum a fost populat statul român la vârf cu personaje mediocre, cu impostori sau oameni nepotriviți, vulnerabili și manevrabili.

Rezultatul acestui proces intensiv de contraselecție este anihilarea mecanismelor de control și echilibru, esențiale într-o democrație. Fără ele, riscă să se dezechilibreze grav iar resursele să fie direcționate către clientela de partid prin mecanisme corupte.

Când instituții mari, precum Parlamentul, Justiția și Presa, sunt puse sub control total, puterea se va simți liberă să comită orice abuz fără teama că va dea cuiva socoteală.

Dacă nici celelalte instituții de verificare și control nu mai reglează piața (Curtea de Conturi, ANRE în energie, CNA în mass media, ANCOM în telecomunicații), dacă și Curtea Constituțională, adică Dumnezeul tuturor legilor, intră sub control absolut cu ajutorul pionilor puterii trimiși acolo, atunci dezechilibrele sunt majore și grave, pe termen lung.

La capătul acestui proces de fragilizare democratică nu poate rezulta nimic bun.

Trebuie ținut cont apoi că guvernul poate întinde coarda din cauza contextului generat de războiul din Ucraina.

Pe de-o parte, publicul este distras de la problemele interne, televiziunile și-au evacuat din emisiunile de dezbateri aproape orice subiect intern acordând spații largi invaziei rusești. Pe de altă parte, guvernul însuși beneficiază de mai multă înțelegere din partea unui public speriat de războiul de la granița României și care acceptă mai ușor eventualele derapaje anti-democratice.

Pe acest fond și cu noua Curte Constituțională intrată în pâine, este de așteptat ca în Parlament să fie dezbătut pachetul de legi privind securitatea națională. Și-atunci, cu noii oameni agreați de sistem în CCR, odată cu plecarea acelor judecători ca Daniel Morar care au tăiat constant din atribuțiile serviciilor secrete, este de așteptat ca noua legislație privind securitatea să le restaureze o parte din puterea pierdută.

O putere care deseori se extinde inclusiv în economie, având în cele din urmă același rezultat: distorsiunea piețelor, distrugerea competiției, descurajarea investitorilor. Pe scurt, moartea liberalismului.

Citește și

Cum arată un stat eșuat: Cine exercită puterea în România lucrului prost făcut (I)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

93 comentarii

  1. vor sustine si vor vota gunoaiele aflate la putere. Pute, pute tot mai mult în țară, păcat!

    • Enumeră tu, aici, partide demne de votat – dacă tot postezi cu atâta vervă că noi, electoratul am fi de vină, nealegând pe cei care trebuie!

      Și pe ăștia, din partidele viermuite timp de trei decenii la Putere (care iată, s-au perindat pe la butoane timp de 32 de ani și au adus țara în starea în care e): pe penalii „patrioții pușcariabili” sau cu dosare pe rol, pe care i-am votat într-una de la 89 încoace noi, electoratul, românimea – la început fiecare, când candidau, toți erau capabili și corecți!

      N-am auzit de niciunii să declare, la candidatură că sunt „demoni” hoți penali incompetenți! TOȚI – la început – corecți, gospodari, competenți, patrioți, cu râvnă pentru țară pentru popor! Un fel de „sfinți și neprihăniți”; cu elan, plini de energie să facă ceva – nu pentru clanuri sau grupuri ci pentru România – declarând sus și tare, direct sau indirect, că urăsc corupția, minciuna, incompetența, înșelătoria, furtișagul, nedreptatea!

      Și uite!.. Uite ce-au ajuns – ei și unde am ajuns și noi, cu ei – ca țară: având o droaie de demnitari pușcăriași, alții viitori pușcariabili, alții cu dosare pe rol – că deh „au prezumția de nevinovăție” alții meșterindu-și dosarele, alții fugind prin străinătățuri..
      Că Românica e țara tuturor posibilităților, unde o mână spală pe alta de jos.. până’n Justiție!..

      De aceea, în baza postării tale, legate de VOT, întreb: ai tu vreo Listă de Sfinți – incoruptibili, corecți, competenți – care merită votați? Sunt undeva, activi, prin altă aripă politică a Universului și nu știm noi de ei? – De postezi atât de convingător cum că noi, electoratul am fi vinovați că n-am votat cu cine trebuie??..

    • eterna scuza… nici ceilalti nu sunt sfinti. asa ca-i votez pe aia mai corupti. aia de ma fura de 30 de ani. aia de ma mint de 30 de ani.
      nu exista sfinti in politica nicaieri in lumea asta. dar exista unii care fac si treaba.
      astia de ne conduc de 30 de ani din cauza unora ca voi nu fac nimic.
      astia nu-s in stare de 20 de ani sa termine o autostrada.
      ai scris mult si degeaba…

    • pt cei care vor să se distreze, căutați zecile de articole în care Tăpălagă ne spunea că trebuie neapărat să-l votăm pe Iohannis, că e alegerea corectă
      😀 😀 😀

    • V Nicolae, A Papahagi, A Paleologu și multi alți independenți care au candidat și nu au fost aleși, asta dacă nu-ți plac partidele. Partide care nu au guvernat de asemenea, dar trebuie sa mai și vrei sa schimbi ceva prin votul tău, nu să-ți conservi avantajele dobândite dealungul guvernărilor anterioare prin mita sau/și aranjamente. Dar de, este greu sa fi cinstit și corect, nu?

    • Țara aia, a pierit de mult, Stimabile. Care să voteze numele pe care le-ai înșiruit.. Poporul acela, nici nu știu dacă a existat pe pământul dacic.. eventual cei împușcați în 89, plus Regele, plus o minoritate.. Corect.

    • Vrei sa spui că USR-ul ne-ar fi făcut țară model dar nu au avut timp că au stat puțin la guvernare, nu?
      Ei bine, afla că și aia care l-au votat pe Iliescu, și ce care l-au votat pe Constantinescu sau pe Băsescu sau Iohannis tot așa au crezut. Dar pe Iohannis cred că l-ai votat și tu.
      Ce te face sa crezi că de data asta ai dreptate?

  2. Din pacate, este f. trist. Daca am face un RCA (root cause analysis), unde greseste societatea si individualul (nu vreau sa aud ca am votat gresit …)

    • Pe langa greselile pe care le facem mai suntem prinsi si in capcana : voteaza iliescu ca sa nu iasa vadim si alte exemple. Capcana aste e deja in arsenal si e deja parte din strategie de fiecare data. E sah mat. E problema fara solutie.

  3. Ce votează poporul cam aia culege. România este un stat eșuat de vreo 100 de ani. Este la modă să nu ști nimic și să fi mare tradițional. Și uite așa a trecut sute de ani pe lângă tradiționali ăștia. Avem oameni mai deștepți ca și parlamentari noștri, dar ști că poporul se sperie de oameni deștepți la guvernare? Un popor prost își dorește un guvern prost, așa se poate indentifica cu el însuși.

  4. Intervenția statului în situații de criza este necesara. Cum este acum criza energetică. Măsurile luate de actualii guvernanți pot fi îmbunătățite desigur ,dar ceva trebuia făcut, explozia preturilor nu putea fi suportată de majoritatea românilor. Și alte state din Europa au intervenit în acest sens.
    În rest, în articol, printre adevăruri și probleme reale,sunt strecurate și multe exagerări menite să ne facă mai nefericiți și disperați într-o lume care a luat-o razna.
    Felicitări domnilor redactori, ați reușit încă o dată să vă întristați cititorii!

    • Păi, nu e mai bine la un mic, la o bere la Cacana in pădure, noi cu micii, pensionarii speciali plagiatori care conduc Romanika cu pensioaiele plus diverse, toată lumea fericită? Mai vine si-un muzicant, ne inveselim cu toții. Ete, ce contează că ne conduc analfabeti cu nspe mii de masterate dubioase si plagiatori? Noi să ne distrăm, să fim veseli, data viitoare poate primim si o amandina.

    • Ce anume este exagerat, ca tara asta este furata sistematic?!

    • dar ce parere ai de numirea licu Ła CCR? Cum vrei sa sar in sus de bucurie la așa numiri catastrofale? Cum sa nu mă întristez când văd oameni care câștigă dintr-o pensie speciale mai mult decât alți 30 pensionari la un loc? Toate astea mă întristează, nu redactorii care isi fac meseria, și ăștia putini la nr din păcate.

    • Liberalism ca la carte se face când ai economie sănătoasă nu simulacrul ăsta,când ai o piață de desfacere înafară și vine valuta în țară și nu gunoaie plătite pi eroi,când ai patroni babani care știu ce vor,când vom avea o bancă puternică care poa să dea și credite astronomice (scuzați,:(: visam și eu) și nu se irosesc resursele în detrimentul produselor finite,ne lăudăm cu grâul nost dar la ce bun,e folosit la urma urmei ca materie maro în străinătate?
      Domnii ziariști au dreptate,”Principele” N.M. citit,da practica bate teoria cu un președinte plictisit car-și numără A.M.R.-ul și cu serviciile băgate peste tot care respectă cu sfințenie îndumărili prietenești primite de afară altfel ajungem o pompă de valori ”liberale” pentru alții.
      +

    • As adauga ca in liberalism mai e nevoie si de bun-simt, respect, adica nu faci o afacere pe principiul dai un tun, jupoi tot in jur fulger si „te-ai facut om”. Nu exagerez daca spun ca la noi tunul e mai frecvent decat bunul-simt, afacerile dispar precum batul de chibrit aprins, situatia e mereu instabila. Fara bun-simt si respect clientul moare precum magarul incarcat cu poveri, relatia client furnizor nu poate rezista, statul intervine pentru ca altfel apar probleme sociale si asa mai departe.
      Liberalismul este pentru o societate educata, cu indivizi cu bun-simt si respect unul fata de celalalt, care au inteles ca : „you scratch my back and I’ll scratch yours”.

    • Foarte bine, Cristian, daca pleca Exon si ar fi cumparat Mol, ar fi fost o tragedie, nu-i asa dl Tapalaga? Faptul ca industria strategica, energetica, de armament, sunt in mainile statului este, dupa parerea mea, un lucru foarte bun. Mai trebuia sa scrie dl Tapalaga si ca jurnalistii sunt controlati de stat si atunci l-as fi intrebat cum de a trecut reportajul asta de cenzura militarista. Unde este minte multa este si prostie cu carul. Singura idee corecta reiesita din toata vaicareala lui Tapalaga este, pe buna dreptate, calitatea slaba a unora ,,pusi,, sa monitorizeze si sa conduca economia strategica a tarii. Am avut, nu cu mult timp in urma, un ministru al finantelor cu studii la Harward, directori de agentii scoliti la americani si au facut rahatul praf.
      Datorita caracterului slab al acestora, politicul i-a ,,integrat ideilor politice ,, si s-a ales praful de toate ideile progresiste cu care au venit din scoala.

    • Dumitre, uite de asta suntem cei mai prosti din curtea scolii pentru ca sunt unii ca tine care nu inteleg cum functioneaza o economie intr-un stat democratic. Faptul ca industria strategica apartine statului nu o sa ajunga decat un cadavru din care o sa se fure cat o sa poata politicienii. Vrei sa-ti aduc aminte de cazul Dragnea cum vroia el sa jupoaie industria de aparare?! Cate firme de stat au de exemplu nemtii?! Referitor la presa, da, aproximativ 95% din trusturile de presa din Romania sunt cumparate de persoane dubioase care manipuleaza pentru propriile scopuri. Tu unde traiesti, in pestera?! Ai dreaq va credeti destepti dar pute prostia in voi. Pune mana pe manual de economie si ai sa intelegi ce vreau sa zic. Oricum Romania este pe primul loc in Europa la numarul de analfabeti functionali, asa ca….

    • @ Dumitru

      Statul nu a fost niciodata un bun administrator nici macar in state civilizate si dezvoltate – intr-o tara ca Romania industriile de stat nu au podus decat pagube (Complexul Energetic Oltenia a primit 664 milioane de lei in 2021 pentru ca firma să poată plăti certificatele verzi, 251 milioane de euro in 2020 ca ajutor de salvare de la faliment, etc., etc. – daca faci o suma, in ultimii 30 de ani am cheltuit miliarde de euro pentru o companie aflata permanent pe buza insolventei).

      Cand tu zici: „Faptul ca industria strategica, energetica, de armament, sunt in mainile statului este, dupa parerea mea, un lucru foarte bun.” asta nu inseamna decat: faptul ca suntem economic printre ultimele state din UE este un lucru foarte bun…
      Asa gandesti tu.
      E foarte probabil ca asa gandeste si PSD (si mai nou PNL): din saracie si nedezvoltare se fura cel mai usor… Vezi cum arata si cum se traieste in satele si micile orase „industriale” din Oltenia…

    • @io, lasa-l pe Dumitru, el saracu traieste inca in comunism, pute a PSDism de la el. Foarte bine punctat, se dau multi specialisti in economie fara sa inteleaga cum functioneaza o economie de piata autentica intr-un stat democratic…Daca romanii ar avea cat de cat cunostinte bazice de economie atunci ar disparea optiunile de vot pentru PSD.

    • Dar cum este cu contractul care este legea părților!Cam așa,la fiecare trei luni primeai avertizare scrisă de la Enel că se majorează tariful datorită,, condițiilor economice,, deși aveai contract în vigoare cu efecte de respectare a prețului dar fără a fi vorba de forță majoră ce să împiedice furnizorul să livreze la vechiul preț.Deci tu ai contract cu Enel valabil pe 1 an cu un anume preț ceea ce presupune că la rândul său Enel că intermediar a contractat cel puțin pe aceeași durată cu producătorul,deci și-a creat condițiile pentru o execuție serioasă a obligațiilor contractuale.Ori din moment ce vine la cate 3 luni cu o nouă majorare presupune că merge altfel decât trebui și nu contractează pe perioadă mai mare cu producătorii.Adica merge la ciupeala pe speranța că prețurile furnizorilor vor scade ca să aibă profit mai mare.E o dovadă de infantilism și de neasumare a riscurilor propriilor acțiuni veroase.Adica de a nu își asumă și pierderile în varianta in care previziunile sale de profit sunt infirmate și urmată de aruncarea pierderilor sale pe consumator. Se apără acești așa zisei furnizori că,,nu am putut prevedea,,creșterile de preț ale furnizorilor,,dar aceasta lipsă de previziune nu este forța majoră de care vorbește Codul civil, adică o energie imprevizibilă și căreia nu i te poți opune,că exemplu fiind cutremurul.Deci intervenția era necesară pentru combaterea abuzului de drept.Dixit!

  5. Iar peste 2 ani cetățenii onești din țara asta iar vor spune că nu au cu cine vota, că oricum toți sunt la fel, că ne … pe el de vot, că asta e mai bine votăm PNL că ei măcar sunt împotriva PSD.

    Ideea este că omul de rând s-a obișnuit să trăiască în mocirlă. S-a obișnuit și acum i se pare ok. S-a obișnuit cu mizeria, cu corupția, cu șpaga, nu mai are nicio reacție împotriva abuzurilor, împotriva impostorilor care îl calcă pe grumaz.

    Cum vom ieși din cercul ăsta vicios? Probabil printr-o conjunctură externă, printr-un mare dezastru, similar cu al Ucrainei. Asemenea lor, o vom lua de la zero, de la prima cărămidă. Și poate cu acea ocazie vom urma drumul corect.

    • In tarile din Vest inca din clasele primare copiilor li se explica importanta civica de a vota, bineanteles cu argumente. Ok, am inteles, sistemul de invatamant din Romania este praf si distrus sistematic(ca nu-i asa, politicienii ne vor prøsti), implicit de aici pleaca toate problemele ulterioare tarii. Dar ce nu pot eu intelege este cum dupa aproape 30 de ani de Ciuma Rosie la fraiele tarii pensionarii cu pensii de 1000 de lei ii voteaza tot pe ei?! Cred ca este o problema de schizofrenie, tot mai multi romani pur si simplu sunt tåmpiti!!!

  6. Dacă *esența economiei de piață, adică jocul cererii și al ofertei” înseamnă spolierea consumatorului casnic pentru a obține profituri uriașe și nejustificate pentru companiile private din orice domeniu, atunci, NU, multumesc!

    • Companiile vand in functie de banii din piata. Daca nu sunt bani, pretul e jos.

      Ia vedeti cum au evoluat preturile din 2010 si pana in 2018. Nu erau tot comerciantii aia lacomi la butoane, gata sa va spolieze? Cum a fost posibil sa avem inflatie de 1-2% anual? Cum a fost posibil sa avem ROBOR de 1,5%? Cum a fost posibil sa luam credite ipotecare cu dobanzi de sub 4% DAE? NU vorbim de aceleasi banci lacome, gata sa va jupoaie de viu?

      Preturile au explodat pentru ca toata lumea (USA, UE si chiar si Romania) a tiparit cantitati uriase de bani pe care i-au aruncat in piata, ca sa combata pandemia si sa nu lase economia sa se prabuseasca si somajul sa creasca pana la cer. Nu credeti? Ia uite aici: „Din ianuarie 2021 şi până în martie 2022, BNR a tipărit 68 de miliarde de lei, adică 3.400 de lei pentru fiecare român”. Misto, nu? Bani scosi direct din tiparnita.

      Acum acele cantitati uriase de bani au ajuns pe piata. Iar productia de bunuri si produse nu a crescut, chiar a scazut, din motive de pandemie si, mai noi, de razboi. Ce credeti ca se intampla cu preturile in conditiile astea? Bani multi – produse putine?

      Ati gasit cauza acolo unde nu este. V-au pacalit si credeti ce va spun. Ca sunt unii lacomi care va vand cu preturi mari si aia trebuie beliti. Sa ne intoarcem la mercurialul lui Ceausescu. Eu imi aduc aminte de cat de bestiala era economia centralizata a lui Ceausescu. Nu, mersi, nu mai vreau sa servesc mizeria aia.

  7. fiecare popor are conducatorii pe care ii merita

    • Perfect adevărat. Pe ăștia i-am votat, cu ei defilam. Și foarte probabil, vom mai defila mulți ani de acum înainte. Societatea civilă este foarte divizată, nu există nici acum, după 30 de ani de libertate (că libertate am avut , asta e sigur) o exprimare coerenta a oamenilor de valoare din această țară. Și atunci ce așteptări să avem de la clasa politică, dacă este oglinda societății românești?

  8. Democrația epoleticeasca din acest moment din Romanika aproape bananiera este rezultatul direct al „reformelor” unui președinte doar aparent de sorginte occidentalo-liberala.
    Directivele domnului președinte sunt puse în practică de o haită de pensionari speciali de 45-50 de anișori, de indivizi cu universitati boschetare, de plagiatori nesimțiți si de generația următoare a securicilor anilor 90, cu toții bine plătiți si răsplătiți. Ei sunt ajutați de o altă haită de consilieri: amante, amanți, soti, soții, copilași, nași, fini, pretenari, aceștia toti tot după chipul și asemănarea primilor.
    Rezultatul este o mocirlă morală cvasigenerala din care evadează tinerii care ar putea schimba ceva si care o taie, pe bună dreptate, în alte zări albastre.
    Comunicatele „minunat” de anoste ale caschetelor conducătoare nu schimbă cu nimic mizeria, doar o poleieste un pic.
    Rămâne să vedem până când va rezista acest regim, mai nociv chiar decât cel al domnului Dragnea(greu de crezut asa ceva, la atât de puțin timp diferența si după atâtea proteste).

  9. nu stiu daca ati aflat dar monopolurile naturale nu au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata o „piata libera”. de aia se si cheama „monopoluri naturale”!

  10. Intr-adevar. Interventia statului in conomie este supradimensionata. Apar masuri care nu isi au rostul, cum este Casa de Comert Unirea. Alocarea resursleor financiare este deficitara.
    Statul are la dispozitie aprox 58% din fondurile europene din finantarea multianuala 2014 – 2020, care probabil va ramane necheltuita aprox 30 – 35% din total, adica mai prost decat in perioada 2007 – 2014. Statul mai are la dispozitie fondurile europene pentru perioada 2021 – 2027 din care nu s-a consumat nici un ban (buget 44,130,447,038 Eur, din care contributia nationala 13,143,979,184.88 Eur) si PNRR unde numai imprmutl este de 16 mld Eur, desi este de neinteles de ce a fost facut, din moment ce au ramas fonduri necheltuite din perioada 2014 – 2020. PNDl are un buget mare pe hartie.

  11. Florin Cîțu spune de câteva luni de zile tot ce spuneți voi. Pentru asta a și fost îndepărtat. Nu spuneți nimic nou. Doar îl plagiați.

    • Ia-l acasă la tine!

    • Citu a fost indepartat pentru ca facuse toate porcariile pe care i se ceruse de catre „echipa” Iohannis si pentru ca ajunse la 5% cota de incredere. Sub Dragnea.

      Adica a fost bun cand au trebuit facute porcariile (in mod protejat pentru Iohannis), dar apoi a devenit complet inutil. Exact ca un prezervativ folosit.

    • Daca e asa de vizionar nea catu asta de ce n-a facut nimic cit era seful butoanelor in Romania, ba mai rau, a dat si cu bita in cei ce chiar faceau ceva ?
      ps Nu incerca sa speli un cadavru pe care nimeni nu-l regreta.

  12. Așa este, ne îngroapă. Acaparează încet încet totul. Parca niciodată nu a fost așa de rău.

  13. Prietene eu as zice sa te uiți un pic mai bine , te-ai gândit ca mafia PSD – PNL- UDMR nu e decât o șleahtă de lachei care executa ordine de mai sus?

    @all
    Istoria se repeta și e destul de bine trasa la indigo , întrebați-vă bunicii care mai trăiesc sau luați și citiți istorie
    cum au fost anii ‘30 premergători războiului al doilea mondial ?
    Inflație turbată , scumpiri fără nici o noima , foamete prin unele zone ale lumii… fix totul necesar pentru a motiva oamenii sa meargă sa ucidă in război.
    La fel este și acum și nu aveți ce sa faceți fiindcă așa au decis pentru noi toți Șefii La Lume.

  14. Mai sunt și alte țări, nu suntem obligați să stăm aici, nu suntem sclavii statului.

    • Da, dar asta își doresc și ei. Sa plecam toți și sa primească sclavi din tari mai sărace sau sa ne scârbim și sa nu mai votam. Sa rămână ei și sa pape tot. Trebuie tăiat robinetul cu bani, reclamat totul la Bruxelles, poate aia se mișcă greu, dar nu cred ca nu le pasa de bani. Instituțiile statului, așa cum arată astăzi, nu trebuie lăsate sa facă achizitii publice.

  15. sa ne fie cu iertare, insa sistemul capitalist si halul de deregularizare la care s-a ajuns, promovat de marile corporatii americane, a caror plecare o deplangeti, e o boarfa mai mare ca ststul roman.

  16. Cum a încetat mascarada anti Covid, cu același Maidan.

  17. Pana nu schimbam fosilele astea de la guvernare si nu aducem oameni noi, o sa fie vai si amar. Si cand zic oameni noi nu ma refer in niciun caz la aur

  18. Democrația directă singura soluție. Viermii tot viermi rămân, în viata si după viață.

    • In toate tarile puternice statul reglementeaza piata. Credeti ca in state nu intervine? Caraie vreo companie fara sa faca pe plac statului? Sau in germania are vreo firma tupeul sa faca intelegeri aiurea? In vest nu s-au plafonat fortat preturile? Doar ca cineva vrea romania un stat de muls usor. Cand capitalismul devine prea salbatic ar trebui potolit. La fel si invers, cand statul devine autoritar.

  19. Pana si in Spania au controlat pretul la benzina. In Austria s-a chinuit un premier sa negocieze niste preturi cu rusnacii la petrol. In SUA tata si mama democratiei cat costa benzina? Americanii au sarit cu milioane de barili din rezerva cand au simtit presiunea pe pret. Aveti dreptate statul nu intervine decat in Romania.
    Voi in ce lume traiti?

  20. O singură observație:
    – părerea mea este că România nu amână intenționat, strategic, aderarea la zona euro, ci este forțată s-o amane din cauza incompetenței guvernamentale, administrative și politice care a dus la deteriorarea gravă a indicatorilor de Convergență.

    • Si cu ce te ajuta ca treci artificial la euro? Cu ce te ajuta alinierea de preturi fara a fi competitiv? De ce trecerea la euro e un obiectiv ce trebuie atins cu orice pret?

      Grecia a facut prostia asta. Si nu le-a adus prea mari beneficii. Meantime, restul de tari din este sunt in monede nationale si cresc mai puternic. Mi se pare o aberatie folosita ca lozinca ce suna bine asta cu trecerea la euro fara sa fii pregatit

  21. Constitutia Romaniei (in vigoare):

    ARTICOLUL 135
    (1) Economia României este economie de piaţă, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă.
    (2) Statul trebuie să asigure:
    a) libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie;
    b) protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară;
    c) stimularea cercetării ştiinţifice şi tehnologice naţionale, a artei şi protecţia dreptului de autor;
    d) exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional;
    e) refacerea şi ocrotirea mediului înconjurător, precum şi menţinerea echilibrului ecologic;
    f) crearea condiţiilor necesare pentru creşterea calităţii vieţii;
    g) aplicarea politicilor de dezvoltare regională în concordanţă cu obiectivele Uniunii Europene.

    • Și unde e cadrul ăla favorabil creat…?!
      Trebuia să acționeze urgent la cauzele fenomenului, nu la efecte!
      Statul român e hoț, mincinos si leneș.

  22. Nici eu nu înțeleg! O explicație nevinovată ar fi că și la Bruxelles calitatea oamenilor ajunși acolo a scăzut mult în ultimii ani.
    Totuși, cred mai repede că este vorba despre o politică peste capul nostru.

  23. Nu uitati , puteti folosi condica de sugestii si reclamatii !

  24. Ne-am luat țara inapoi! E ca înainte de ‘89 in ceea ce privește puterea serviciilor secrete.

  25. Ceea ce e detestabil pentru presa pretins libera și progresista e ca a aplaudat acum 2 ani instaurarea dictaturii sub pretextul „urgentei pandemice”
    Sa nu uitam ca intervenția cu bocancii în economie a început în 2020. Și atunci s-au plafonat niște preturi la energie parca. La benzina. Prin ordonanțe militare. Și atunci g4 media nu se opunea militarizarii.

    Partea proasta e ca nici din vest nu sunt mari speranțe ca și UE și SUA au mari probleme economice. Din păcate ieșirea se va face printr-o reinitializare din păcate brutala. Un New deal sau great reset postbelic. Asta dacă vom supraviețui

  26. Bă, da’ niște soluții nu găsim și noi, suntem buni numai la arătat cu degetul?!

  27. Nu statul este esuat . Caci statul sintem noi cetatenii .
    Institutiile statului sint esuate . Si daca sint esuate ma intreb si va intreb : de ce le platim ?!

  28. Comunismul a nu murit niciodată, mai că zburda de mână cu creiere spălate, >nsă statul minimal este necesar, educația și sănătatatea nu sunt ciocolată.

  29. Metodele de educație din perioada 2020-2022 au creat cea mai mare ruptură intragenerațională între copii, totul sub un guvern liberar militarizat, aspirant filmul Kiev.

  30. UE nu are cum sa intervina in ce a ales poporul [rintr-un vot democratic. Problema este ca prezenta la vot este de 30% si se aleg intre ei. Exemplu fiind PSD care are 500.000 de membri + 2 voturi minim din familiile fiecaruia, deja au o masa de votare de 1.5 milioane. Asta vrea poporul roman, si cel care voteaza dar si cel care nu voteaza.

  31. Vor disparea ca Ion Antonescu? Uciși de români la ordinul rusnacilor!?

  32. Cu parere de rău autorilor, fasciști ca fașciști, e nasol.

  33. Mă minunez pe zi ce trece!
    Aflu azi că șefa ELECTRICA S. A. (aia cu facturile greșite) a fost demisa, dar, pentru ultimul an de mandat neefectuat, e despăgubita cu 400.000 Eur!
    Deci proasta avea un salariu lunar de 33.300 Eur (nu lei!)!!!!!
    Acum aud că e pe țeavă un proiect de hotărâre de guvern care prevede alicarea de privilegii suplimentare magistraților. Cel mai nesimtit privilegiu este că dacă moare magistratul aflat în activitate, familia lui primește toată indemnizația care i s-ar fi cuvenit până în momentul pensionarii la limita lui de vârstă!
    Lucruri de-astea se fac în Romanica săracă și îndatorata, dar noi nu reacționam!

    • Si încă nu e tot: minifenechiul 1 de Iași, regele comunicatelor anoste si al limbii de lemn, fratele la ambasadorul trimis de președinte in SUA, din senin, vrea să le dea si posibilitatea să își ia casă din chiria de nspe sute de euroi pe care o primesc pe lună, practic o rată= chiria lunară dată de statul român foarte generos cu toti specialii lui.

    • Așa este! Sute de mii de Euro băgate în curul magistraților și-n timpul activității și după!
      Să lasi să treacă atâta timp cu pensia specială mai mare cu mult ca indemnizația netă din ultimele luni de activitate mi se pare cea mai mare ticăloșie a Statului Roman Eșuat!
      Aceasta anomalie se putea rezolva prin schimbarea unui singur articol din legea specială care-i privește pe magistrați, dar nu se vrea nicicum și noi stăm și ne uităm ca proștii ce suntem!

  34. DE CE ATITA URA? IOHANIS SEA DORIT GUVERNUL LUI SI 2019 2020 2021 A AVUT GUVERNUL LUI SI CEA FACUT SA VAZUT GUVERNU LUI A ADUS ROMINIA IN COLAPS SAU CINEVA GINDESTE CA ROMINIA TREBUIE SA FIE CONDUSA DE AUR? GRESIT ESTE ADEVARAT CA AVEM CELE MAI MARI PRETURI DIN EUROPA COMPARAT LA NIVEL DE SALARII OATE CJEAR NU INTELEGETI? CA NU AVEM NICI PRESEDINTE NICI POLITICIENI SA LUPTE PENTRU TARA

    • Radulescu Marcel, fă -te dragă magistrat să te văd cum e să faci dosare dacă ești pe penal,cum stăpânești dosarul ,cum conduci ședința de judecată,cum arestezi ,cum condamni sau achiți și dacă redactezi in termen motivarea hotărârii și mai ales sa vezi dacă tine în căile de atac.Sa văd atunci ce parte ,, dorsală,,mai ai!

  35. Cu riscul de a deveni plictisitor, eu vă mai intreb o dată:
    Dacă suntem nemulțumiți, frustrați, revoltați, de ce nu vrem să ne revoltam după modelul islandez din 2012?!
    Nu trebuie să inventăm nimic în niciun domeniu în ziua de azi ca să ne revenim, doar să învățăm din experiența altora și s-o aplicăm!

    • nea Marcele,
      islandezii, popor putin numeros si educat, au si au avut politicieni de bun simt.
      modelul lor de „revolta” functioneaza in cazul unei comunitati unite. la no8 nu ar functiona nici la nivel judetean.
      romanii se dispretuiesc, nu se unesc decat in cazuri de forta majora, in situatii absolut critice.
      nu in ultimul rand nu accepta decat sefi
      confucatori autoritari, duri. un conducator binevoitor, manierat, cult si bine intentionat nu are nicio sansa in Romania. va fi judecat ca „slab”, inutil, etc..

    • Atunci nu există nicio soluție, ne resemnam si am terminat!

  36. Nu că e bine ce face statul dar nu se îngrașă porcul in ajunul Crăciunului. Prin urmare nu poți lăsa piața de capul ei daca oamenii câștigă minimul pe economie. Nu toți avem venitul dumneavoastră domnule „presant” care lucrați în presă. Noi știm că dvs doriți America pe pământ românesc dar noi trăim în România așa că e nevoie de controlul pieței în special la noi unde „eroii antreprenori” jupoaie oamenii de piele. Întoarceți-va va rog in Romania înainte să mai scrieți asemenea aberații .

  37. Control total al statului! Sa puna saua pe hotime…

  38. Voi sunteți cu capul?
    Era mai bine să fie lăsați distribuitorii să jefuiască cetățenii nevinovați?
    În unele cazuri au fost trimise facturi de ZECI DE MII DE LEI!
    Încă nu au fost luate măsurile care ar fi trebuit, „compensarea” este doar tot un jaf, dar la adresa bugetului, nu direct la adresa cetățenilor.
    Suferim toți ca să umplem buzunarele Engie (statul francez), Enel (statul italian), E.on (statul german) în timp ce renunțăm la investiții din bugetul statului ROMÂN, adică fix ceea ce ar trebui să ne intereseze!

  39. „Prețurile mai mari sau mai mici sunt dictate de piață. Orice intervenție a statului asupra prețurilor generează distorsiuni majore.” Știu că Consiliul UE nu constituie un stat, însă mi se pare că sancțiunile economice vor mai genera distorsiuni…

  40. Da’ soluții aveți? În esență aveți dreptate dar cu prețul în continuă creștere cum o rezolvati? Asta e problema!!!! Nu toți au banii specialilor să plătească preturile aberante. De ce au crescut preturile, chiar înainte de război??? Prețul en. El este triplu…cică cererea…A…..acum aprind 3 becuri….mizerie….tot 1 bec. Producția, cică, s crescut de trei ori….China, postpamdemia….Nuuuu! Nu, specula intermediarilor, imobiliarilor, doritorilor de case in Monaco, lăcomiei…
    Plătiți voi, Pantazi i drughi, prețul pietii, că aveți de unde… Ceilalți, la lumânări, făclii, paturi, plăpumi și mâncare la soare.
    Păcat, cap aveți, mintea vă lipsește.
    Mi+e scârbă de așa opinii, așa-zisi ziariști abonați la neproductie și lipsa educației, inclusiv economice.

  41. Articol care plagiaza propaganda bolsevica antebelică: se descria cât de rău este Vestul, SUA, NATO etc și că numai NOI am fi putut să o ducem mai bine dar cu trimitere prin subânțelegere la ”fratele de la răsărit”.
    Din acest articol lipsește E S E N TI A L U L : că ”NUMAI CU USEREU” se poate mai bine ! PROPAGANDĂ PENTRU USEREU -L CARE VOTA COT LA COT CU AUR DĂRÂMAREA UNUI GUVERN LIBERAL !!! A ajuns Tapalagă să plângă de milă companiilor din energie sau l-au ”ajutat” să plângă.

    • Tot USR-ul este de vina pentru picarea guvernului Catzu?!
      Mai @Moromete pe voi si daca va izbeste adevarul in moalele capului, nici macar atunci nu-l puteti vedea.

  42. Sa zicem ca sunt fizician, fizica atomica. Stiu o multime de lucruri si pot si sa le explic. De fe? Prntru ca inteleg si am invatat un libaj specific fizicii. Dar habar nu am politica, administratie, cum arctrebui sa functioneze sau cum functioneaza in alte tari. Sa zicem ca sunt agricultor, muncesc zi de zi …. Sa zicem ca sunt elev de gimnaziu in oras narr sau mic. Pe noi cine cand unde ne invata cum ar trebui sa functioneze o tara? Limbajul “good guvernance”, criterii principii?? Asa ca de aceea alegatorii sunt cum sunt. Este vina de 30 + 50 de ani de needucatie minimala in acest domeniu. Dupa ureche, si noi si ei, politicienii.

  43. @ Ovidiu
    Te inseli, PSD-PNL-UDMR nu au ajuns in functiile cheie din statul roman numiti de „Șefii La Lume”…
    Ei au ajuns in acele functii PRIN VOTUL ROMANILOR.
    Daca nu erau votati, nu ajungeau in Parlament, nu faceau numiri la CCR, nu guvernau…
    Nu mai dati vina pe altii pentru ceea ce noi cetatenii nu facem corect…

    NOI avem puterea, pentru o zi, din patru in patru ani…
    Doar pentru o zi. Dar ar fi suficienta putere pentru a schimba toti politrucii si amantele politrucilor si toate increngaturile de interese si firme de partid si mafii locale… Dar romanilor le e lene sa se scoale de pe canapea sa se duca pana la sectia de vot.
    Asta si pentru ca li se spune constant ca n-au cu cine sa voteze, ca oricum n-are importanta daca voteaza fiindca lumea e condusa de „Șefii La Lume”… Ceea ce e o neghiobie.

  44. Asta este tara celor care s-au abtinut la vot (60%). Au crezut ca se fofileaza de la responsabilitate si s-au inselat. Ei poarta intreaga responsabilitate a iliberalizarii Romaniei, nimeni altcineva, ei trebuie sa rezolve problema. Cum? Nu stiu, sa-si faca partid, sa se implice sau, bineinteles, pot sa taca in continuare si sa inghita iliberalism pe paine, adica directia decisa de sustinatorii teleghidati ai PSD (in timp cei ei coplesiti de dileme morale s-au abtinut de la vot).

    De revenit din aceasta situatie in care am ajuns este f. dificil. Baietii destepti ai fostilor comunisti s-au aranjat bine de tot. Pe termen mediu, 10-20 de ani, Romania este a lor.

  45. Așa este! Sute de mii de Euro băgate în curul magistraților și-n timpul activității și după!
    Să lasi să treacă atâta timp cu pensia specială mai mare cu mult ca indemnizația netă din ultimele luni de activitate mi se pare cea mai mare ticăloșie a Statului Roman Eșuat!
    Aceasta anomalie se putea rezolva prin schimbarea unui singur articol din legea specială care-i privește pe magistrați, dar nu se vrea nicicum și noi stăm și ne uităm ca proștii ce suntem!

  46. Voi scrieți la comandă, ceea ce înțeleg într-o oarecare măsură. Asta e cu economia de piață, cine plătește e servit. Din păcate unii dintre cetățeni, încă nu au înțeles sistemul.

  47. „Clasa politică, cu întreaga ei clientelă, a acaparat tot ce era de luat. Nu există un proiect de țară; ce vrem să facem cu România? Fapt e că românii stau prost cu simțul civic. Interesele personale sau de grup sunt de regulă puse deasupra interesului general.” – Lucian Boia
    Acesta este motivul, plus faptul ca pe cei de acum nici nu-i prea duce capu’….

  48. lipsa coloanei intelectuale, a integritatii morale, deci ipocrizia cat casa a autorilor este eminamente v.o.m.i.t.i.v.a.

    pentru cine va cunoaste trecutul si legaturile voastre cu statul, intelege ce spun

  49. Foarte buna aceasta serie de articole, dar cred ca ar trebui intrat mai adinc in ceea ce inseamna implicarea Securitatii-sri-SIE in toate domeniile vietii publice, si, de asemenea, in alte motive si situatii care au dus la subdezvoltarea cronica a Romaniei de pina acum (as avea exemple, dar cred ca ar fi mai bine ca acestea sa fie discutate in persoana, daca va fi cazul)…

  50. Domnilor autori.
    Sunt convins ca amandoi cunoasteti intelesul cuvantului „omniscient” (mai ales contextul ironic in care e folosit) Pe romaneste se mai spune si „buricul pamantului”
    Va meritati unul pe altul.

  51. @anti usl
    Mai punem si 400000 membri cu care se lauda penele lor galbene +2 voturi de caciula si ies inca 1200000, adica aia care i-au votat la parlamentare. 1800000 a avut PSD si 1500000 PNL. Astia aleg in numele nostru, membri de partid care acum isi asteapta recompensa, posturi caldute pe la stat sau ceva contracte din bani publici.
    Nu stiu cati membrii are AUR, am o vaga banuiala ca la ei majoritatea au familii mai numeroase. Si unii de prin PSD au familii numeroase, cred ca aduc 3 voturi de caciula.
    Pe urma ii vedem plangandu-se pe aici ca nu e vina lor pentru ce au votat, ca oricum toti fura asa ca vor vota in continuare hotii cei mai mari, pe aia de la PSDNL.

  52. Gavareste careva la non-specula(concept made A3)aceasta cat mai e voie la profit.Sau vor fi felicitati cei care au pierderi?!Un profit de mercurial ceva!?
    Carevasazica,conform acestei legi,cine declara profit mare e suspect de specula!Ieri era invers,cine declara pierderi era suspect de evaziune fiscala! Iata de ce multa lume are probleme la mansarda si are nevoie de timp de acomodare ca sa se adapteze la normal intr-o tara civilizata.
    Adevarat e mare criza energetica,dar masura aceasta seamana cu cel care incearca disperat sa tina apa,in butoiul cu mai multe gauri,desi are numai doua maini.
    Apropo de Romgaz:cineva spunea ca un director de aici abia se iscaleste.Ca sa fie gazul metan extras din Marea Neagra,cat decat accesibil,ii trebuie un DNA special. Altfel, s-ar putea sa fie mai ieftin cel importat.
    Iar ,la CSM si CCR sa nu va ganditi ca va protejeaza,,fiindca s-ar putea sa aveti cosmaruri.

  53. Csf! „Loc călduț angajat la stat”! Ncsf!
    Singura motivație a românului e sa aiba ce cheltui.