G4Media.ro

România, încă un pas spre apărarea infractorilor: riscă un proces cu UE…

sursa foto: Pexels

România, încă un pas spre apărarea infractorilor: riscă un proces cu UE pentru că nu transpune directiva care permite confiscarea bunurilor dobândite în urma comiterii unei infracțiuni

Comisia Europeană a avertizat oficial joi România și Bulgaria pentru că nu au transpus directiva care permite înghețarea și confiscarea instrumentelor și a produselor infracțiunilor săvârșite în UE, iar dacă Bucureștiul nu va răspunde în două luni, Bruxelles-ul poate da România în judecată la Curtea de Justiție a UE.

”Statele membre trebuia să transpună directiva în legislația lor națională până la 4 octombrie 2016. Cu toate acestea, Bulgaria și România nu au comunicat Comisiei nicio măsură națională de transpunere. Prin urmare, Comisia Europeană a decis astăzi să trimită un aviz motivat autorităților naționale ale acestor țări. Bulgaria și România au la dispoziție două luni pentru a răspunde; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la această chestiune”, arată un comunicat al Comisiei Europene (Punctul 11 din comunicat).

Directiva 42 din 2014 a Uniunii Europene instituie norme minime privind înghețarea bunurilor în vederea unei posibile confiscări ulterioare și privind confiscarea bunurilor în materie penală. Dacă România ar transpune această directivă, autoritățile române ar putea să confiște și să recupereze mult mai facil produsele și instrumentele provenite din săvârșirea de infracțiuni în UE.

Potrivit legislației UE, „produse” înseamnă orice avantaje economice obținute direct sau indirect din săvârșirea unei infracțiuni, iar „instrumentele” sunt orice bunuri utilizate sau destinate a fi utilizate pentru comiterea unei infracțiuni. Înghețarea și confiscarea bunurilor dobândite în urma comiterii unei infracțiuni îi privează pe infractori de activele dobândite ilegal. Acesta este un mijloc esențial de combatere a criminalității (organizate) și totodată o modalitate de a împiedica spălarea și reinvestirea produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni în activități comerciale licite sau ilicite.

Foto: Pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. De cand ma stiu Romania a pretins tratament special. Ca principiu general, a furat mereu, unii mai mult, unii mai ptin, dar a revendicat mereu intelegere pentru furt din partea Vestului. (N. B. Cer scuze celor 0, 000001 ca exceptii). Concomitent a cersit mereu mila. Ar fi trebuit ca intreaga natiune sa participe la implementarea valorilor crestine din 15 decembrie, 1989. Vedem ca biserici stim sa construim. Oare de ce ?. Cinstea la romani nu se va implementa in urmatorii 500-1000 de ani. Avem o alta istorie. Total NE-CRESTINA. Multi din Vest se intreaba ce fel de umanoizi suntem. Emil Aluas

    • domnu’ aulas, vad ca ati descoperit si g4media. nu ne faceti va rog placerea sa va limitati postarile pe site-urile maghiare care v-au format mentalitatea? ca am vazut si pe hotnews ce parere aveti despre tara asta, nu trebuie sa mai improscati si pe aici cu noroi.

      cu respect,
      un roman care nu-i dacopat fanatic dar nici vindut altora pe un pumn de forinti.

  2. Este un grosolan amestec în treburile interne ale României, tipic imperialist! Legislaţia încălcării dreptului sfânt la proprietate nu se poate schimba decât după un Referendum cu întrebarea: Eşti de acord ca demnitarii şi prietenii lor să fure, cu condiţia să-ţi dea şi ţie ceva, sub forma unui program de guvernare generos?

  3. Ce sfanta naivitate ! Pai cum putea Dragnea sa dea liber la implementarea acestei directive mai inainte de-a se fi asigurat ca odata implementata ea va reprezenta frectie la picior de lemn ?

    Or pt asta trebuia ca mai intai sa termine opera de mutilare a celor doua coduri (penal si de procedura penala), respectiv de abrogare totala si /sau partiala, explicita si/sau implicita a celor mai des savarsite infractiuni de catre penalii oameni politici, respectiv de micsorare a pedepselor si a termenelor de prescriptie precum si de usurare a conditiilor de detentie, concomitent cu ingreunarea luarii masurilor preventive !

    PS. Cand toate acestea se vor fi realizat (deocamdata sunt probleme cu CCR-ul) se va introduce in legislatia penala romaneasca si directiva de asigurare a sechestrarii prafului de pe toba. ;))

    PPS. Pana atunci , ia mai da-o-n gatu’ ma-sii si pe Uniunea asta Europeana ! O sa platim amenzi ei sii ! 😉 😉 😉