G4Media.ro

România închide forțat școlile și vrea scurtarea vacanței de iarnă din cauza…

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

România închide forțat școlile și vrea scurtarea vacanței de iarnă din cauza pandemiei. Ce fac celelalte țări

Guvernul a decis să închidă forțat școlile timp de două săptămâni din cauza pandemiei, România fiind cea mai afectată țară la nivel global, și cu o rată scăzută a vaccinării (doar 40% cu prima doză). Dacă în primă fază executivul a propus ca cele două săptămâni să fie recuperate de elevi în vara anului 2022, ministrul Sorin Câmpeanu a reveni și a anunțat că propune recuperarea prin scurtarea atât a vacanței de iarnă, cât și a celei de vară.

Astfel, el a propus școală cu prezență fizică între 3-14 ianuarie, pentru gimnaziu și liceu și între 10-14 ianuarie pentru elevii din ciclul primar.

„Cele două săptămâni de vacanță suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de școală cu prezență fizică între 3 și 14 ianuarie, pentru gimnaziu și liceu, respectiv într-o săptămână cu prezență fizică, între 10 și 14 ianuarie, pentru ciclul primar”, a spus Cîmpeanu. Declarația ministrului conține o perioadă în care oricum elevii sunt la școală, teoretic, pentru că pe 10 ianuarie începe semestrul al II-lea în structura nemodificată a anului școlar. Așa că săptămîna 10-14 ianuarie era oricum una cu prezență fizică la școală.

Cîmpeanu a spus că varianta inițială pentru revenirea la școală pe 8 noiembrie este în format fizic, dar că, dacă nu se va putea, dacă situația o impune, rămâne doar varianta școală online.

Astfel, România a deveint singura țară din UE care și-a închis forțat toate școlile, o situație similară cu cea de anul trecut, când însă nu beneficia de vaccin.

Mai mult, nu e deloc sigur că după vacanța forțată de două săptămâni școala va reîncepe în format fizic. Ministrul Cîmpeanu a anunțat că varianta inițială pentru revenirea la școală pe 8 noiembrie este în format fizic, dar că, dacă nu se va putea, dacă situația o impune, rămâne doar varianta școală online.Vacanța forțată creează probleme nu doar pentru elevi și părinți, ci și pentru profesorii care au copii, dar sunt în activitate obligatorie în aceste două săptămâni. „În această perioadă de 2 săptămâni de aşa-zisă vacanță, noi – profesorii – dacă nu ne luăm concediu de odihnă, trebuie să fim în activitate. Copiii noştri cu cine rămân? Pentru că ei sunt în vacanță. Este inadmisibil că nu se admite activitatea online a profesorilor”, a declarat un profesor aflat în această situație.

Ce fac alte țări europene? Cele mai multe state membre UE au renunțat la condiționarea prezențe fizice la școală de rata infectării dat fiind că au o rată de vaccinare foarte ridicată, ceea ce a dus la relaxarea regulilor. În plus, mai cu seamă în educație, multe state membre UE au impus vaccinarea cadrelor didactice pentru a scădea riscurile de infectare în școli, iar procentul elevilor de peste 12 a crescut și el constant.

Este și exemplul Spaniei, unde școlile sunt deschise fizic în toate cele 17 regiuni autonome. Cu un grad de vaccinare în populația generală de peste 83%, Spania stă foarte bine și în ceea ce privește imunizarea cadrelor didactice, realizată în procent de peste 90%.

Aceeași situație e întâlnită în Olanda și Danemarca: toate școlile sunt deschise, guvernele respective eliminând rata infecțiilor ca standard pentru închiderea unităților de învățământ.

Doar Bulgaria este într-o situație similară cu a României, având – la fel ca țara noastră, o rată extrem de scăzută de vaccinare. Ca atare, guvernul de la Sofia a menținut două praguri de la care școlile intră mai întâi în variantă hibrid, apoi exclusiv online.

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Asa, din pix, ca se poate si ca nu te doare gura. Un scenariu, ceva, o strategie in caz ca… Facem asa daca…a la long, nimic. Sper sa pice la numaratoarea cu PSD-ul rahanul asta.

    • Îl putem numi ministru Moarte, deoarece cunosc 4 profesori infectați în școală și decedați. Cred că are contract cu moartea și trebuie să livreze.

    • Au calculat că alea 2 săptămâni pică fix între valul 4 și valul 5. Să sperăm că n-au dat afară și ultimul om din minister care știa ‘artimetică’ și au pus o dansatoare din buric să calculeze.

  2. De ce nu ati facut online acum?
    Pentru vacanță de iarna se fac rezervări la hoteluri din august. Jucați ping pong cu noi, suntem cobai?

    • Asta e genul de papagal politic care nu-si va asuma niciodata nimic pentru ca: e depasit de situatie; trebuie in permanenta sa dea limbi cuiva; nu vrea sa-l supere pe sefu; se ia dupa ala care tipa mai tare etc etc.
      O va da la intors la un moment dat cu ministerul sanatatii, cu cnsu, cu turismul, cu ceva.
      Il va fi „fortat” situatia…

    • Vad ca nu ii intereseaza absolut deloc de elevi sau parinti, parca ar trai intr-un univers paralel. Prima saptamana din ianuarie este cea mai buna pentru mers la ski, preturi mici, zapada buna, nu e aglomerat etc. Planurile si avansul e platit chiar mai devreme de august, nu mi se pare absolut deloc normal sa schimbi de pe o zi pe alta anul scolar ca esti incapabil sa asiguri conditii sigure de invatat in conditiile in care pandemia e deja de un an si jumatate!

  3. Asta e singura voastră grija??????

    • Va jucati cu vacantele! Nu ati facut nimic pt elevi, profesori, parinti! Doar ati taiat de aici ca sa lipiti in alta parte. Rusine!

    • Sau tu consideri ca suntem buni doar pentru muncă, fara niciun fel de vacanta?
      De ce nu m-ar interesa sa ma relaxez in vacanta de iarna? Sportul e sanatos, miscarea in aer liber face bine.

    • Dacă tot facem online, nu o sa mai pricepem absolut nimic sunt elev și sincer îmi este mult dar extra mult foarte mult de greu sa învăț online în schimb când eram la liceu (de subliniat sunt clasa a X-a) învățăm și percepem mult mai bine, dacă tot facem online va dați seama ce fel de educație din partea voastră și a scolii române primim ?

  4. Campeanu bate campii, ministrul (in)culturii crede ca sta in fata unei console de joc ca sa mute piesele. Alo tov. Campeanu, este vorba de copii si de parintii lor, adica de oameni reali.

  5. Proștii noștri nu sunt în stare să stabilească ceva clar de pe o zi pe alta, dar programează ei ceva pentru peste 2-3 luni! Dar mereu se miră de ce nu avem incredere!

  6. @Exact! Atâția oameni se îmbolnăvesc și mor și grija ta e skiul? Îți duci familia în vacanță în plină pandemie?

    • De cand a început pandemia am ratat o singura vacanta, pentru ca nu ne-au lasat austriecii sa intram la ei iarna trecuta.
      Suntem complet vaccinați, mergem in locuri civilizate unde lumea este vaccinata, de ce am renunța la vacante??
      Imi pare rau pentru cei care sunt bolnavi sau mor din cauza de Covid, dar sigur nu i-aș ajuta cu nimic dacă as sta acasa si as rata iar vacantele.
      Pe ei ii ajuta cel mai mult vaccinul.

  7. Dupa vacanta asta inoportuna deschideți școlile fizic, testați toi elevi la 2-3 zile cu teste rapide: un elev pozitiv => toata clasa in online pentru 7 zile.

    • Care teste? Nici nu e lansată licitația. Urmează stabilirea câștigătorului, contestația, judecarea contestației. Adică undeva prin iunie – iulie vin testele odată cu vacanța de vară.

  8. Era una numita „abramburica”. Parca acum e mai rău.

  9. Pai, problema e ca atunci e posibil sa fie alt ministru…si alt guvern in general…
    Ce popor vinovat este poporul roman, pentru ca isi alege asemenea conducatori..Asta este pentru ca nu vrem conducatori care sa dea legi care sa ceara responsabilitate de la popor, si de aceea alegem conducatori care vor principiul „timpul trece, leafa merge”, ca asa suntem noi.

  10. Adică aceste două săptămâni de vacanta forțată sunt mai grele decât cele două din luna ianuarie. După 10 zile de vacanță de iarnă când copiii pleacă la munte, la bunici sau pe unde s-or duce, numărul de imbalnaviri o să fie mai mic. Scade exact că mintea unora.
    Cum de v-au dat calculele așa de bine?
    Că sa nu mai punem că o să fie iarna …, iarna care in ultima vreme închidea școlile la fiecare abureală.
    Păcat! Sunt copiii noștri, totuși!

  11. Îi urăsc pe proștii ăștia de la PNL. Sunt mai odioși decât PSD …

    Cine poate să își facă vreun plan în avans ?

  12. Bună ziua. Sunt de acord cu domnul cu ski deși nu merg la ski si sunt profesor. Au nenorocit structura anului școlar oricum cu aceasta vacanta, mai bine era online săptămână a II a și se recupera o săptămână la vara. Predau la gimnaziu, după amiaza, la o școală foarte bună. Online ul după ora 16 ii capiaza orice ai face, orice metode moderne ai aplica (la noi chiar merg la Lb străine metode moderne). Sunt copii, atâția ochi stricați pt o decizie. E pandemie, ne protejam, ne am vaccinat , dar sincer domnule Președinte și domnule Ministru, trăiți într o lume paralela cu o normalitate. M am obișnuit cu online ul, dar la copii și la traumele pe termen lung după școală online nu se gândește nimeni,? Nu mai scurtati vacanta, ca va puneți toți părinții și profesorii tarii în cap. Sa va fie rușine . Sunt titular și mi se pare ca sunteți niște dezorientați , se zvarcolesc domnitorii tarii în mormânt. Sănătate tuturor!

  13. În 8 noiembrie vom merge la școală pt maxim 1 săptămâna probabil ,apoi va începe nebunia .Oare de ce nenea asta care se presupune ca ar deține instrumentele ” bărbătești, nu a închis după ce a văzut ca s a ajuns la câteva mii de copii și câteva mii de descali infectati ? Oare s a gândit ca toți oamenii ăștia au acasă familii vaccinate/nevaccinate problema lor ,care sunt bolnavi și ii omoara ? Oare ia vacanta na vacanta nu te înnebunește? Poate ca nu la ski sau de ce nu ,nu ai nevoie de un respiro ? De ce vacanta forțată și nu online ? Cică nu e echitabil !! Da anul trecut a fost ?? În Timișoara școală a fost 7 luni online..
    Vai și vai

  14. Sincer, elev la liceu fiind, ma îngrijorează incapacitatea unui stat de a gestiona aceasta sitiatie pandemica amplificata tot de ei, fiindcă cifrele oficiale NU SUNT CELE EXACTE!!! Nu este atât de grava boala, la spital nu ești tratat, ci ești privit cu dezinteres și lasat pe patul de moarte. Este extrem de necinstit ceea ce face statul roman cu educația noastră, a copiilor, a viitorului tarii! Bun ok, se iau decizii și efectiv eu nu pot sta pur și simplu sa plâng de ciuda! Am drepturi și vreau sa fie respectate! Voi ajunge și eu sus, acolo la ei, fiindcă aceasta situație m-a determinat sa îmi aleg drumul în viata!

  15. Aveți idee câte rezervări sunt făcute de sărbători? Știți că avem bilete , că suntem vaccinați și avem dreptul să plecăm în vacanță? Cu sau fără ski, pe 3 ianuarie să vii la școală când politicienii vor fi în vacanță parlamentară? Vă bateți joc de părinți, elevi, profesori? Probabil vă imaginați acum că vor suna acum toți părinți și profesorii i să anuleze tot: hoteluri, bilete de avion. Știți că sunt atâția copii care merg la părinți în străinătate și au bilete cumpărate? Pentru că nu toți părinții pot veni acasă de sărbători, de aceea își cheamă copiii în vizită. Domnule ministru, dvs sunteți părinte?