G4Media.ro

România, înfrângere umilitoare în fața Estoniei la votul pentru postul de membru…

România, înfrângere umilitoare în fața Estoniei la votul pentru postul de membru în Consiliul de Securitate al ONU. România a pierdut voturile statelor arabe din cauza intenției guvernului de a muta ambasada din Israel

România a suferit o înfrângere umilitoare în fața Estoniei la votul pentru postul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. România a pierdut voturile statelor arabe din cauza intenției Guvernului de a muta ambasada din Israel. România a pierdut în fața Estoniei, în turul doi (132 la 58).  În mod paradoxal, în primul tur, România a câștigat mai multe voturi decât în turul doi (78), însă tot insuficiente pentru a obține un loc în Consiliul de Securitate al ONU.

Estonia este unul dintre cele mai mici state din Europa, cu o suprafață de doar 45.000 de kilometri pătrați, adică de 5 ori mai mică decât România, și cu 1,3 milioane de locuitori, mai puțin decât populația Bucureștiului.

Adunarea Generală a ONU a ales astăzi prin vot secret cinci noi membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate, iar România s-a luptat cu Estonia pentru un mandat de doi ani rezervat Europei de Est. Șansele României de a câștiga votul au fost afectate de încercările guvernului Dăncilă de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, intenție dezavuată public de unele state arabe.

Reamintim că atât Liviu Dragnea, cât și Viorica Dăncilă au militat activ pentru mutarea ambasadei României la Ierusalim, dar președintele Klaus Iohannis, care are cuvântul decisiv în politica externă, a refuzat să dea curs inițiativei.

În 25 martie, Regele Iordaniei, Abdulah al II-lea, și-a anulat în ultimul moment vizita oficială la București, în semn de protest față de declarațiile făcute de premierul Dăncilă în SUA, unde a anunțat că va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

România, care a concurat cu Estonia pentru locul de membru nepermanent deţinut actualmente de Polonia, a mai ocupat de patru ori această poziţie, în anii 1962, 1976-1977, 1990-1991 şi 2004-2005.

Consiliul de Securitate, care are 15 membri, este cel mai puternic organ din sistemul Naţiunilor Unite şi este singurul organism mondial care poate autoriza un război. Consiliul este format din cinci membri permanenţi cu drept de veto – Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie. Alţi zece membri au mandate de doi ani, după a căror expirare sunt înlocuiţi de ţări din aceeaşi regiune geografică, potrivit Agerpres.

Din 2020, devin disponibile cinci locuri – două pentru Africa, deţinute în prezent de Cote D’Ivoire şi Guineea Ecuatorială, unul pentru regiunea Asia-Pacific, deţinut de Kuweit, unul pentru America Latină şi Caraibe, deţinut de Peru, şi unul pentru Europa de est, deţinut de Polonia.

Pentru a fi aleasă în Consiliul de Securitate al ONU, o ţară trebuie să obţină sprijinul a două treimi din membrii Adunării Generale, adică cel puţin 129 de voturi din partea celor 193 de state membre cu drept de vot ale Naţiunilor Unite. Frecvent se întâmplă însă ca regiunile să decidă în cercul lor ce ţară să susţină pentru ocuparea locului vacantat, eludând astfel un proces electoral concurenţial. De fapt, astfel se întâmplă la actualele alegeri de la ONU în toate regiunile cu excepţia Europei de est: Nigeria şi Tunisia concurează pentru cele două locuri ale Africii, Vietnamul pentru cel al Asiei şi insulele Grenadine pentru locul regiunii America Latină/Caraibe, arată o analiză Agerpres.

Singurele alegeri unde există o concurenţă sunt cele pentru Europa de est, unde Estonia şi România concurează pentru locul ce urmează să fie lăsat liber de Polonia, în Grupul Est-European. Conform regulamentelor în vigoare ale Adunării Generale, un membru nepermanent nu poate avea două mandate consecutive.

Deşi nu au drept de veto, cei zece membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate au putere şi influenţă, în primul rând pentru că mare parte din activitatea Consiliului de Securitate al ONU se desfăşoară prin consens. Atunci când este nevoie de consens, un singur membru, fie şi o ţară mică, poate exercita o influenţă considerabilă asupra rezultatului dezbaterii de pe agendă. Totodată, pentru a fi adoptată, orice rezoluţie a Consiliului de Securitate are nevoie de cel puţin nouă voturi favorabile (şi niciun veto), aşa încât membrii nepermanenţi au posibilitatea de a bloca acţiunile Consiliului. În 2018, de exemplu, patru rezoluţii propuse de un membru permanent nu au reuşit să strângă cele nouă voturi favorabile necesare.

România, care a concurat cu Estonia pentru locul de membru nepermanent deţinut actualmente de Polonia, a mai ocupat de patru ori această poziţie, în anii 1962, 1976-1977, 1990-1991 şi 2004-2005.

Reamintim că atât Liviu Dragnea, cât și Viorica Dăncilă au militat activ pentru mutarea ambasadei României la Ierusalim, dar președintele Klaus Iohannis, care are cuvântul decisiv în politica externă, a refuzat să dea curs inițiativei.

În 25 martie, Regele Iordaniei, Abdulah al II-lea, și-a anulat în ultimul moment vizita oficială la București, în semn de protest față de declarațiile făcute de premierul Dăncilă în SUA, unde a anunțat că va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Foto: Viorica Dăncilă (Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Sa plece PSDul ne baga numai in kkt.
    Iar voi ceilalti sa mai luati refugiati arabi data viitore

    • se vede ca esti postac, numai postacii PSD/Rusia dau din gura pe subiectul imigrantilor ilegali, desi n-are nicio legatura cu esecul PSD-ului mentionat in articol

      si ala nu e numele tau de utilizator, atat de cretin esti, nici macar n-ai propriul nume

    • Ai dreptate, dar PSD lucreaza prin intermediul unor indivizi. Acum, la vedere e Dancila.
      Isi da aceasta seama ce tampenii este pusa sa faca? Realizeaza ca va veni poate momentul cand va plati, cand faptul ca e cam inconstienta nu va fi o scuza?

  2. Foarte bine ca te miri ce infractor tembel mai trimitea pesedeul!

    • Nici nu era de dorit. Cu Melescanu ministru de externe si Dancila prim ministru suntem deja de rasul lumii – nu ne facea bine sa ne expunem mai mult. Cu politica externa dictata de un gainar ca dragnea e inca de mirare ca ne mai baga cineva in seama.

    • Ai dreptate.
      Să ne aducem aminte că in Consiliul U.E. onor guvernu’ Dăncilă a votat împotriva lui Kovesi iar la CEDO Viorel Mocanu de la MAE a susținut cauza lui Dragnea împotriva României.

  3. Neclar cum vede ALDE politica PSD.

  4. Realizarea unei persoane neconflictuale.Merita votul plenar al colegilor sa le fie sef.

  5. Duamna Dăncilă, vreun comentariu?
    Sau nici măcar acum n-ați înțeles care-i legătura cu ambasada de la Ierusalim?

    • Ei, întrebarea asta nu poate… pardon: nu PUATE fi decât retorică-că sigur n-are cum să priceapă ceva tuta asta. Ca să te prefaci ATÂT de imbecil tre’să fii extrem de inteligent, ceea ce în cazul ei putem exclude definitiv.
      Sau parafrazându-l pe Groucho Marx: She may look like an idiot and talk like an idiot, but don’t let that fool you. She really is an idiot.

  6. Hai Veorico, ……inca cateva astfel de declaratii si se vor inchide toate portile in fata romanilor. Poate provoci si un mic razboi. Draga de tine.

  7. Asta este politica dusa de psd,ce-i mai rau e ca ei nu-si dau seama cat rsu fav acestei tari.

  8. Specialisti in diplomatie internationala, Liviu cu palestinienii, Viorica cu evreii.

  9. Incep sa apara notele de plata

    • poate data viitoare romanii vor vota oameni cinstiti, am vazut la europarlamentare ca se poate

    • Hahaahahahaaaaa;)))) trolul liță și „materia cenușie” ahahahaaahaaaa. Vorbeste postacul mizerabil al mafiei „pe cale de sucombare” care a arătat în atâtea postari cât e de imbecil ‘;]]])))))))) e de toată „umoarea inutilă” jagardeaua asta penală:))))))

  10. Nu e nimic umilitor.

    • Corect.
      Și totuși: „umilitor” este chiar titlul: ne dăm mari față de estonieni dar nu luăm seama la performanțele Estoniei înăuntrul Uniunii Europene (un amănunt: au monedă Euro cam de multișor…).

  11. Sluga Ciocoiului Rosu de Teleorman se viseaza PM si sefa a horilot din PSD. In rest… (…) cu carul !

  12. Acum macar sa mute anbasada daca tot a nu mai este membru ro sa fim alaturi de israel sa stim o treaba

  13. Si cine plateste?! Nimeni.

  14. Să fiu sincer, dacă aș fi purtat vota, și eu tot Estoniei i-aș fi dat votul, asta pentru că știu ce tembeli conduc România, și nu știu cât s-a schimbat treabă acum că Dragnea e încarcerat.

  15. Foarte bine,acum putem muta ambasada fără griji. Nu avem nici o treaba cu araboi !

    • Ei, nu aveti. Ani de zile v-ati imbarligat cu „araboii” inainte de 89 pentru schimb de valuta si bisnita controlata de pcr prin firma ochiu si timpanu si apoi prin ” privatizare” cu firme ale investitorilor straini care intamplator erau fostii bisnitari cu valuta kent si blugi… Ca pentru aia din vest care nu stiau cuvantu bacsis era „nu ne vindem tara” … si acum va faceti filo-israelieni? Pai saracu Haissan cu cine a organizat faimoasa rapire (terminata prost e drept) nu cu activu din psd? Tatal celebrei ziariste trecuta in uitare? Acum ii faceti araboi? O sa dati socoteala in fata marii adunari nationale aflata in prezent in cazanele cu smoala. Ceausescu sa va judece!

  16. Sa raspunda pentru tot raul facut Romaniei.

  17. România câștiga locul „onorific” de membru nepermanent îm Consiliul de Securitate ONU ( o organizație pe cale de sucombare ): ați văzut ce a realizat președintele României, a pus România pe harta lumii !
    România nu a câștigat acel loc lipsit de importanță: huo PSD, ciuma roție, ne-a scos de pe harta lumii !
    Fără umori inutile nimeni nu mai poate pune materia cenușie la treabă ?

  18. Veorico tine minte, locul tău „pe harta mondială” e lângă Dragnea!

  19. Sa-i mulțumim guvernării roșii 🙂 sa-i bage in cur lui Dragnea mutatul ambasadei la videle 🙂

  20. Doamne! Se vede că PSD-ul ăsta este responsabil pentru eșecul răsunător și anume mutarea unei ambasade la Jerusalim.

  21. Deci sa iti urmezi interesele este ‘umilitor’. Daca ne aplaudau arabii eram in extaz. Presa ‘corecta politic’, clar.

    Interesul oricarei democratii este sa tina partea singurei democratii din zona Middle East, adică cu Israelul. In Israel exista cea mai mare concentratie de premii Nobel pe cap de locuitor. Tehnologii remarcabile vin tot din Israel, de la Waze la design de CPU-uri.

    Dar noua nu ne trebuie asta. Ne trebuie sălbatici din desert care striga Allah Akbar.

    • Da razvane.
      E umilitor ca Romania pierde din cauza ca a urmarit interesele unui derbedeu care nu vedea decat castigul imediat. Ce i-ar fi „iesit” daca prietenii lui israelieni i-ar fi ” multumit” ca le face jocul de moment. Romania avea o pozitie respectabila fata de ambele parti pana cand s-a bagat dragnea sa plaseze interesele lui de bisnitar abia scapat de la coada vacii la nivel de politica externa a tarii

  22. Doamna Dancila a repus România pe harta mondială si primeste aprecieri.

  23. Excelent coment.,mac42

  24. Premiera nu intelege ca orice vorba aruncata in public, orice decizie , orice atitudine fata de persoane si evenimente, pot avea repercursiuni asupra Tarii . Urmarile afirmatiilor ei necontrolate , din inconstienta , dublata de necunostere, aduc un deserviciu major Romaniei. Cred ca este vremea , sa raspunda ptr. aceste grave erori. Echilibrul si diplomatia -i sunt straine Premierei.