G4Media.ro

România întăreşte colaborarea cu Canada în domeniul nuclear, în baza unui Memorandum…

Sursa foto: Facebook

România întăreşte colaborarea cu Canada în domeniul nuclear, în baza unui Memorandum asumat de ambele țări

România întăreşte colaborarea cu Canada în domeniul nuclear după ce ministrul Energiei şi ambasadorul Canadei în România au semnat Memorandumul de înţelegere încheiat între Ministerul Energiei din România şi Departamentul de Resurse Naturale din Canada privind consolidarea cooperării în domeniul Energiei Nucleare Civile, se spune într-un comunicat al ministerului.

Memorandumul a fost semnat de ministrul Energiei Virgil Popescu şi ambasadorul Canadei în România Annick Goulet, în numele ministrului canadian al Resurselor Minerale, Seamus O’Regan Jr., în prezenţa prim – ministrului României Florin Cîţu.

Prin Memorandumul semnat joi se consolidează cooperarea dintre Canada şi România în domeniul energiei nucleare deoarece industria canadiană are o experienţă de excepţie în proiectele CANDU şi deja a realizat cu succes lucrări de renovare şi proiecte noi de construcţie de unităţi CANDU.

„Memorandumul semnat astăzi confirmă relaţiile bilaterale excelente pe care le are ţara noastră cu Canada. Am ţinut să fiu prezent la acest eveniment pentru a arăta că susţin dezvoltarea proiectelor nuclearo-energetice de la Cernavodă şi a celor din sectorul energiei nucleare civile din România. Investiţiile sunt vitale şi mă bucur că partenerii canadieni se alătură partenerilor americani pentru a dezvolta domeniul nuclear din ţara noastră”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Potrivit sursei citate, partenerii canadieni se vor implica în proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în cele din sectorul energiei nucleare civile din România.

„Mă bucur că în proiectul nostru de modernizare şi construcţie de noi reactoare nucleare, pe lângă partenerii din SUA şi Franţa, ni se alătură şi partenerii canadieni, cu care avem o colaborare foarte bună şi îndelungată în spate, în acest domeniu. Prin semnarea acestui memorandum ne exprimăm interesul comun în consolidarea şi dezvoltarea în continuare a cooperării în proiectele de energie nucleară. Şi nu doar atât: vom încerca să colaborăm pentru a implementa noi tehnologii, care sunt viitorul energiei verzi. Vreau să le mulţumesc partenerilor canadieni, E.S. ambasadorul Canadei în România Annick Goulet şi ministrului canadian al Resurselor Minerale, Seamus O’Regan Jr. pentru suport şi buna colaborare. Totodată, prezenţa prim – ministrului Florin Cîţu la acest eveniment demonstrează cât de important este acest proiect pentru ambele state”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

De asemenea, se are în vedere întărirea colaborării între companiile relevante pentru îndeplinirea cererii în creştere de forţă de muncă foarte calificată, mobilă şi adaptabilă, în rând cu nevoile actuale şi viitoare din domeniul energiei şi reducerea schimbărilor climatice. Acestea pot include instituţii academice, producători, operatori şi alte organizaţii din industrie.

„Cooperarea nucleară a fost un pilon al relaţiei cu o vechime de 55 de ani dintre Canada-România. Sunt mândră că ne-am reînnoit astăzi angajamentul bilateral prin semnarea acestui Memorandum de Înţelegere şi aştept cu nerăbdare consolidarea schimburilor noastre în toate sferele, de la securitate la comerţ”, a declarat ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet, conform Agerpres.

Sursa Foto: Facebook/Virgil Popescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Mare sarla e băiatul ăsta!

    • Pot sa iti spun ca s-au initiat contacte de catre partea Romana cu cateva companii Canadiene serioase pentru continuarea proiectului de la Cernavoda. Nu pot sa spun cu cine, pentru ca lucrez pe contract pentru ei si am semnat un NDA. Cel putin din Canada pare ca se incearca sa se faca un lucru ca lumea. Sa vedem!
      Daca ar exista minte, eu as merge in directia din articolul urmator. Asa ceva ar rezolva problema sistemului de termoficare sovietic din orasele mari din Romania, care trebuie nu carpite ci inlocuite:
      https://www.msn.com/en-ca/news/canada/small-module-reactors-can-help-canada-meet-sustainability-goals-expert-says

    • Mă refeream la toată varza pe care a făcut-o în toată energia!
      Așa cum a recunoscut prostul de Cîțu că a fost „presat de furnizori” să dea ultima OUG prin care se dă liber la debranșați dacă nu achiți consumul, sunt convins că tot ce a făcut nea Virgil a fost în beneficiul exclusiv al marilor furnizori!
      După ce scăpăm și de guvernarea asta pentru care omul este pe ultimul plan sau lipsește cu desăvârșire și doar banul ei contează, mai trăiesc o viață!

  2. o ho, ho, dragii mosului, ce limbaj de lemn, demn de epoca raposatului! Pai da, sa invete si nepotii nostrii cum se vorbea. Canadienii nu mai stiu cum sa-si exporte tehnologiile lor care numai verzi nu sunt cand vine vorba de minerit si nuclear.

    • Daca iei in considerare toate aspectele, nimic nu e verde. Turbinele alea eoliene sunt ditamai fierataniile, si ce faci cu ele cand si-au incheiat viata? Fotocelulele si bateriile pe litiu la fel, productia este foarte poluanta iar recuperarea aproape nula. Vad ca au cam renuntat la biogaz, nu stiu din ce motiv. Pana la urma energia nucleara este cea mai putin poluanta daca stii cum sa reprocesezi combustibilul ars.

  3. Probabil pentru cei care comentează Andrusca era cel mai bun.Stati liniștit,că oricine vine la putere la fel comentați.Inclusiv tu ala cu multe vieți,Politicienii sunt oglinda poporului hoți și kwrve deopotrivă