România, interesată să își asigure gaze naturale prin terminalul de gaz natural lichefiat din orașul grec Alexandroupoli
Tot mai multe țări din Balcani și din Europa de Est își manifestă interesul față de proiectul grecesc privind terminalul de gaz natural lichefiat (LNG) din orașul grec Alexandroupoli, scrie publicația turcă Haberler, citată de Radorr.
Construcția terminalului plutitor al unității de stocare și regazificare LNG din Alexandroupoli a demarat în luna mai a acestui an și este preconizat să devină operațional la începutul anului 2024. Kostis Sifnaios, director general al Gastrade, companie cu sediul la Atena care conduce proiectul, a declarat că demersul este deja susținut de Bulgaria și Macedonia de Nord, iar Serbia, România, Ungaria, Ucraina și Moldova și-au exprimat recent interesul față de proiect.
Finanțat parțial de UE, proiectul în valoare de 406 milioane euro (aproximativ 410 milioane dolari) este văzut ca o investiție care ar putea ajuta la diversificarea importurilor de gaze naturale ale Europei. Terminalul plutitor, care va fi conectat la sistemul național grecesc de transport al gazelor naturale printr-o conductă de 28 de kilometri, va avea o capacitate anuală de 5,5 miliarde de metri cubi.
Un al doilea terminal plutitor de regazificare, mai mic, ar putea spori și mai mult capacitatea în următorii ani, a spus Sifnaios. El a adăugat că până când proiectul va deveni operațional, Grecia își va putea acoperi nevoile interne de consum prin terminalul LNG Revythousa de lângă Atena, care primește în prezent gaz din SUA, Egipt, Algeria și alte țări. Sifnaios a dat asigurări că Grecia va fi într-o poziție mai bună pentru a face față problemelor energetice iarna viitoare. (Traducerea Rador: Florin Matei)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii