G4Media.ro

România interimară. De ce sunt atât de mulți șefi care depind doar…

România interimară. De ce sunt atât de mulți șefi care depind doar de voința liderilor PSD / Directorul penitenciarelor este la a treia împuternicire, deși legea spune clar că doar două sunt permise

Cazul fostului șef interimar al Jandarmeriei, colonelul Sebastian Cucoș, readuce în prim-plan problema șefilor cu delegare/împuterniciți din instituțiile statului, mai cu seamă din cele de forță. Posturile acestora stau la discreția mai-marilor lor politici, care le pot semna sau nu definitivarea pe post. De altfel, chiar noul șef al Jandarmeriei, Ionuț Sindile, este tot interimar.

Cucoș a stat vreme de un an împuternicit la șefia Jandarmeriei. Definitivarea lui pe post a fost respinsă ieri de CSAT, adică de președinte, pentru că Cucoș este vizat de dosarul penal deschis la Parchetul militar după violențele Jandarmeriei împotriva manifestanților pașnici de la mitingul Diasporei. Întrucât legea prevede că șeful Jandarmeriei nu poate fi împuternicit pe funcția de conducere mai mult de 1 an și fiind respins de președinte, Cucoș a fost nevoit să părăsească postul. Locul lui a fost luat de teleormăneanul Ionuț Sindile, prim-adjunctul lui Cucoș, aflat la comanda operativă a mitingului tensionat din 20 iunie.

”Sunt ținuți interimari pentru că pot fi controlați mai ușor. Rezultatul este un sistem penitenciar complet vasalizat politic”, a declarat pentru G4media.ro liderul sindicatului din penitenciare, Sorin Dumitrașcu, referindu-se la comandanții interimari de penitenciare și la șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisarul-șef, Marian Dobrică. Federația sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor condusă de Sorin Dumitrașcu a făcut chiar plângere penală la Parchet împotriva șefului interimar al Penitenciarelor, Marian Dobrică, pentru uzurpare de calități oficiale (sursa).

Din 8 mai 2018, Dobrică se află la a treia împuternicire de 6 luni la șefia ANP, deși legea spune clar că ofițerii cu funcții de conducere nu pot avea mai mult de două împuterniciri de câte 6 luni.

Ce spune legea. Astfel, articolul 55 alineatul 3 din legea 293/2004 privind statutul funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare spune: ”Ofițerii pot fi împuterniciți în funcții de conducere în unitatea în care sunt încadrați sau în care au fost detașați, împuternicirea pe funcție se poate face pentru o perioadă de maximum 6 (șase) luni și se poate prelungi, cu acordul scris al acestora, potrivit competențelor, cu încă 6 (șase) luni.”

”Ministrul justiției Tudorel Toader a blocat concursurile pentru directori de penitenciare de când se află în funcție, unele dintre acestea anunțate încă de la finalul anului 2016 și nefinalizate, și-a dispus împuternicirea chiar și peste limita legală de 1 an a unor directori, inclusiv a directorului general al penitenciarelor, comisarul șef Marian Dobrică”, a arătat sindicalistul Sorin Dumitrașcu.

Deranjat de interimatele din parchete, indiferent la interimatele din penitenciare. Deși comandanții interimari de penitenciare se află în parohia ministrului Justiției, Tudorel Toader nu pare deranjat de această situație așa cum a fost în cazul șefilor interimari din parchete. La începutul lunii, Toader a deschis discuția privind șefii interimari din DNA și apoi a convenit cu procurorul general Augustin Lazăr, șeful DIICOT, Felix Bănilă și șefa interimară a DNA, Anca Jurma, să înceteze practica numirii cu delegare în funcții de conducere sau de execuție a procurorilor (sursa).

Cum explică Tudorel Toader. Într-o stenogramă a unei discuții din 8 august cu sindicaliștii din penitenciare, dată publicității de Sorin Dumitrașcu, ministrul Justiției a explicat situația interimatelor mai lungi de un an, deși legea prevede clar că doar 1 an este permis.

”Tudorel Toader: Ei au dat o interpretare, au zis așa: legea zice șase luni și încă șase luni, dar nu spune cât. Și atunci șase luni, șase luni, se face o zi pauză și iar șase luni cu șase luni.

Gheorghe Bran: Asta-i practica.

Sorin Dumitrașcu: Asta noi am criticat-o de o mie de ori. Dacă vă uitați în toată corespondența noastră, în permanență am spus că ANP-ul păcălește legea.

Tudorel Toader: Deci, vă asigur că avem o statistică în cel mai scurt timp. Ce am cerut la Ministerul Public, o să-mi dea și domnul Dobrică. Ce sunt delegari, detașări azi, dar și istoricul lor. Poți să ai pe unul detașat azi de acum trei luni, dar el în spate să mai fi fost de multe ori alte detașări și îi aducem pe fiecare la locul lor. Vă asigur că domnul Dobrica îmi va da situația asta într-un termen scurt și punem capăt.

Sorin Dumitrașcu: Suntem pe aceeași lungime de undă aici”, este stenograma discuției sindicaliștilor din penitenciare cu ministrul Justiției în data de 8 august 2018. Vezi aici stenograma.

De subliniat faptul că ministrul Justiției face parte din CSAT tocmai pentru că are în parohie Administrația Națională a Penitenciarelor.

Și șeful Poliției române, chestorul Ioan Buda, este împuternicit (interimar) pentru 6 luni. Cel dinaintea sa, chestorul Cătălin Ioniță, era de asemenea împuternicit. Interimatul lui a fost întrerupt însă brusc în momentul în care a fost inculpat de DNA pentru corupție (sursa).

Modelul interimarilor la șefia instituțiilor statului este preluat de la PSD. G4Media.ro a arătat că liderul PSD Liviu Dragnea controlează partidul și prin faptul că foarte mulți dintre liderii locali sunt interimari care depind exclusiv de voința lui.

În acest moment, filialele judeţene PSD din Botoşani, Suceava, Cluj, Alba, Braşov, Brăila, Timiş, Iaşi, Giurgiu şi Sibiu, precum şi organizaţia PSD Bucureşti sunt conduse de preşedinţi interimari.

Surse social-democrate au declarat pentru MEDIAFAX că opinia majoritară în partid este să nu se organizeze alegeri interne până la scrutinul prezidenţial din 2019, însă că subiectul va fi discutat într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) după ce toţi pesediştii se întorc din vacanţă.

Foto: Bogdan Buda / InquamPhotos

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. „Directorul penitenciarelor este la a treia împuternicire, deși legea spune clar că doar două sunt permise”.
    Dar ce mai reprezinta legea acum?
    Legea este ce vrea dl. Dragnea sau
    Legea este dl. Dragnea!

    • Legea doar scrie, daca ar spune, ar fi sanse sa o auda cineva.
      Pe asta se bazeaza puterea, politica, administratia din Romania.
      In extrem de multe cazuri si domenii, ce scrie in lege este incalcat sau cel putin nesocotit, neglijat, pentru ca nu iese nimeni pe loc sa tipe despre asta.
      Asa s-a ajuns sa fie posibil ca, intr-o tara care se tot da cu curu de pamant ca are stat de drept (ca de-aia e in UE si are parteneriat strategic si special cu SUA), un anumit abuz al unei anumite autoritati sa dureze ani de zile de la prima sa aparitie.
      „Daca nu tipa nimeni, mergem inainte!”

    • „Dl Dragnea” ?
      Infractoru’ ala nenorocit, criminalu’ , este Dl ??

  2. Pentru că de aia. Se lungește treaba până se găsește nevertebrata perfectă pt funcția anume. Toți care au fost numiți pe funcții din perioada pesedista trebuie îndepărtați pentru că sunt niște lichele fără coloană vertebrală,niste cârpe și niște jegoși. Deși eu știu că este prea târziu dar totuși poate poporul ăsta să se deștepte dreaq odată și să schimbăm odată mizeria asta de oameni de nimic și hoți care ne conduc.

    • Romanilor le place in dictatura.

      Voteaza emotional, fara sa judece. Atunci cand voteaza, ceea ce e o raritate.

      In 2016, 60% n-au votat + 18% au votat cu PSD = 78%. Cu 78% din romani nu se poate construi o tara, nu sunt buni de nimic.

  3. Legea este ce spune Tumorel nu ce a fost votat , bagati-va mintile in cap .
    Acum se mai da o amnistie și plătim despăgubiți pușcăriasilor pentru deranj !

  4. Fapta nu e prevazuta in codul penal. Atunci cei care decid trebuie sa plece si 10 ani sa nu mai ocupe pozitii publice. Cei care asigura interimatul sau delegarea dar sint in afara legii trebuiesc sa returneze toate veniturile obtinute si munca in folosul comunitatii ptr aceeasi perioada.

  5. Sistemul a fost creat de psd in cei 21 de ani de domnie peste Romania post 89′. In micile pauze dintre guvernarile psd respectivii aflati la putere au incercat sa profite de in loc sa incerce sa schimbe. De aia.

  6. Jos PartidulComunist
    S-ala vechi s-asta muist!

  7. „Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii
    Detalii
    Categorie: Transparență decizională
    Publicat pe site: 09.08.2018 – 20.09.2018”

    Deja a trecut 1 saptamana din timpul alocat dezbaterii publice si n-am mai vazut sa existe 1 emisiune pe 1 post de tv dedicata dezbaterii proiectului!
    Pana la publicarea pe site-ul ministerului muncii a proiectului, cu multe luni in urma, aproape zilnic, RTV organiza emisiuni dedicate dezbaterii ore intregi a ceva ce nu exista. De fapt semanau cu niste sedinte comuniste.
    Alte televiziuni strecurau doar parti de soparle cu referire la subiect.
    De 1 saptamana avem materialul clientului si… liniste. Multa liniste. Suspect de multa liniste!
    Unul din motivele REPRESIUNII din 10 august 2018 sa fi fost clasica si traditionala la romani deturnare a atentiei publice de la realele probleme?!
    Nu mai vorbeste nimeni de incetinirea economiei, de riscul mare de derapaj financiar si de imposibilitatea aplicarii legii pensiilor publice in anul 2021, caci nu poti sa dublezi PIB-ul Romaniei in 2 ani si jumatate ca sa obtii mai mult de dublu fond de asigurari sociale pentru pensii necesar PLATII pensiilor dupa noua lege!
    Nimeni nu mai vorbeste de faptul ca se vrea legalizata IPOCRIZIA POLITICA prin ART. 186 din acel proiect de lege, prin care se stabileste intrarea in vigoare a legii in 2021!
    Protestati impotriva legiferarii intr-o legislatura cu intrarea in vigoare in legislatura urmatoare, pentru ca aceasta constituie cea mai grosolana lipsa de asumare a responsabilitatii legiuitorului.
    Asa ceva trebuie interzis prin regulamentul Parlamentului!
    Nu va lasati furati de subiectele emotionale pe care le serveste puterea prin televiziuni si prin alte canale de diseminare, pentru ca scopul ei este castigarea de timp. Prin trecerea timpului, fara masuri concrete importante, fara dezbateri serioase pe probleme importante, practic puterea castiga acest timp.
    Va veni ziua de 20.09 .2018, proictul de lege a pensiilor va fi retras din dezbaterea publica si se va constata ca cetatenii n-au avut obiectii, iar dupa intrarea in Parlament in procedura legislativa – adio drept si posibilitate ale cetatenilor de a mai interveni.
    Iar noi, intre timp, zi de zi si seara de seara, am cascat gura la televizor la inca o imagine cu un jandarm lovind o persoana inocenta si am facut comentarii pe G4 sau in alt loc tot despre jandarmi si politisti, Carmen Dan, Dragnea si Teleorman.

  8. Poza cu prosti vicleni !

  9. LEGEA ? HA HA HA !
    TOADER TUDOREL LE STIE PE TOATE, REZOLVAT TOT.

  10. MaDAM MINCA, TOVARASA CU „NOI OFITERII” E PIUA INTAI.

  11. Da, e clar, n-ai cu cine vorbi serios pe acest site!

    • Pai cand guvernarea tarii e o gluma, tu te astepti la comentarii serioase? Face si lumea haz de necaz.