G4Media.ro

România luminoasă. Bilanțul vizitei Papei Francisc, după summitul de la Sibiu și…

România luminoasă. Bilanțul vizitei Papei Francisc, după summitul de la Sibiu și alegerile europarlamentare

În trei săptămâni, România a proiectat o imagine pozitivă, unicat în regiune. Summitul cu baia de mulțime de la Sibiu și victoria forțelor pro-europene la alegeri au avut ecouri semnificative în cancelariile europene. Vizita Papei Francisc, cu primirea călduroasă într-o țară majoritar ortodoxă, care nu a vorbit nimic despre marile controverse din Biserica Catolică, a fost cireașa pe tortul unei luni mai care pus România într-o lumină radical schimbată față de cea a ultimilor doi ani și jumătate.

Bilanțul politic al vizitei Suveranului Pontif atinge multiple planuri.

Poziția României în regiune

Vizita în România a venit la scurt timp după periplul din Balcani (Bulgaria și Macedonia de Nord). Diferențele au fost însă uriașe și net în favoarea Bucureștiului. La Sofia, Papa Francisc s-a lovit de o atitudine ostilă a unor lideri conservatori ai Bisericii Ortodoxe locale, cât și a unor politicieni. Nu a avut băi de mulțime, nu a avut parte de fastul întâlnit la Catedrala Națională din București. În plus, vizita a fost una strict adresată Bulgariei.

În România însă, dimensiunea regională a vizitei a fost vizibilă. Papa Francisc a atras lideri politici atât din Ungaria, cât și din Republica Moldova, veniți la Șumuleu Ciuc și, respectiv, la Iași pentru a asista, ca pelerini, la serviciul religios oficiat de Suveranul Pontif. La fel ca și la Summitul Consiliului European, România a devenit un mic pol regional de putere.

Relația catolici – ortodocși

Vizita a avut un moment critic din punctul de vedere al relațiilor dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Catolică: beatificarea celor șapte episcopi martiri din Biserica Greco-Catolică, morți după ce au fost prigoniți de regimul comunist. Biserica Ortodoxă nu a admis nicidodată că unii dintre înalții săi prelați au fost complici cu autoritățile comuniste și nici nu a închis definitiv rana proprietăților confiscate ale greco-catolicilor. Problema proprietăților confiscate de statul comunist de la Biserica Greco-Catolică și date BOR rămâne însă una spinoasă, ea nu se stinge de la sine dacă nu a fost abordată la această întâlnire.

Mai mult: aripa ultra-conservatoare din BOR nu avea cum să privească cu ochi buni vizita Papei. Ecumenismul și orice colaborare cu catolicii sau alte religii sunt refuzate constant de această aripă din BOR, iar Patriarhul Daniel nu putea întinde coarda prea mult.

Ca urmare, deși nu a existat o liturghie comună cu Papa Francisc, Biserica Ortodoxă Română i-a acordat Suveranului Pontif maxima recunoaștere posibilă în condițiile date: rugăciuni și cântări pascale consecutive în Catedrala Națională.

Mai mult, Patriarhul Daniel i-a mulțumit Suveranului Pontif pentru ajutorul dat de catolici românilor din diaspora prin punerea la dispoziție a bisericilor pentru slujbe.

Oamenii simpli au fost cei care au dezghețat atmosfera: sute de mii de români, de toate confesiunile, l-au întâmpinat și urmărit pe Papa Francisc la București, Iași, Șumuleu Ciuc, Blaj și Sibiu, arătând că interacțiunea catolici – ortodocși, alături de protestanți și membri ai altor confesiuni, poate fi una de maximă deschidere între cele două aripi ale creștinismului.

Gură de aer pentru Vatican

Biserica Catolică trece de ani buni prin momente dificile: scandaluri de corupție, scandaluri de pedofilie pe bandă rulantă, afaceri financiare suspecte. Presa internațională, dar și cea din Italia scrie pe larg despre toate aceste subiecte, iar presiunea publică pusă la nivel global pe Biserica Catolică e constantă.

În antiteză, vizita din România nu a ridicat niciuna dintre aceste probleme. A lipsit orice referire publică la subiecte delicate, acoperirea mediatică a fost unanim pozitivă, superlativele au curs pe bandă rulantă timp de trei zile. Nu în ultimul rând, au lipsit complet manifestațiile și protestele anti-Papă, întâlnite în unele dintre vizitele sale externe.

Relațiile România – Ungaria

Popasul la Șumuleu Ciuc, la sanctuarul marian din inima secuilor, a fost un alt moment delicat al vizitei Papei. Delicat pentru că au existat încercări din partea unor lideri din Ungaria de a transforma vizita Papei într-un semn de bunăvoință pentru regimul de la Budapesta. Un singur exemplu: ministrul ungar al resurselor umane declara vineri că ”Guvernul Ungariei doreşte să facă memorabilă vizita Papei”.

A existat o adevărată luptă de culise în care diplomația română și cea de la Vatican au rezistat încercării Budapestei de a atașa momentului de la Șumuleu Ciuc simboluri politice nepotrivite și etnice, de la steaguri la inscripțiile pe veșmântul Suveranului Pontif.

Încercările liderilor de la Budapesta erau cu atât mai problematice, cu cât se suprapuneau peste momentul de tensiune din jurul Cimitirului Eroilor de la Valea Uzului.

Papa nu a căzut însă în plasa provocării etnice, pe care sunt convins că, în afara unor lideri înfierbântați, nu și-o dorea niciunul dintre zecile de mii de oameni veniți să-l vadă pe Suveranul Pontif. Toate conotațiile politice și etnice au dispărut, iar evenimentul de la Șumuleu Ciuc a fost exact ce trebuia să fie: o celebrare a unității și păcii, o reverență în fața înțelepciunii care îi face pe români și unguri să trăiască în pace, un refuz al radicalizării etnice.

”Pelerinajul anual aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă. Evenimentele triste din trecut nu pot constitui un obstacol pentru convieţuirea fraternă”, le-a transmis Papa Francisc celor peste 100.000 de pelerini de la Șumuleu Ciuc.

Comunismul

Punctul culminant al vizitei a fost beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici morți după încarcerarea în lagărele și închisorile comuniste. Papa Francisc a rostit un discurs emoționant la slujba de beatificare în care a vorbit de totalitarism, dar nu a menționat niciodată comunismul.

Și presa italiană a remarcat absența termenului din cuvântările Suveranului Pontif. Nu e prima oară când Papa Francisc ignoră comunismul din discursurile sale. Dar beatificarea în sine a victimelor acestora e gestul suprem de recunoaștere a sacrificiului făcut de cei șapte episcopi care au refuzat să-și abandoneze credința.

Două cuvinte trebuie spuse despre organizarea perfectă a vizitei din punct de vedere logistic. Toate instituțiile implicate au funcționat fără sincope. La fel cum fără greș a fost și atașamentul publicului românesc față de ideea de celebrare în comun a unui moment de mare bucurie spirituală.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Excelent comentariu, cu singura corectie, si anume ca eu consider ca oamenii simpli care au dezghețat atmosfera, l-au întâmpinat pe Papa Francisc la București, Iași, Șumuleu Ciuc, Blaj și Sibiu si au participat la toate evenimentele pelerinajului au fost de ordinul sutelor de mii. Numai la Blaj au fost 120.000 oameni, altii decat la Sibiu, Sumuleu Ciuc, Iasi sau Bucuresti.

  2. De ce trebuie vorbit de papa cind in trecut a omorit milioane de oameni care nu se supuneau lor la inchizitie cei mai mari criminali din istorie de ce trebuie sa va prefaceti ca nu sa intinplat nimic ori sunteti lasi ficosi ori nu ati invatat el acum alearga in toata lumea se inplica politic cum a facuto din todeauna casa isi recapete vechea putere ce este asa complicat cine vrea sa vada vede

    • Au recunoscut toate astea. Mortii nu se mai intorc. Cat timp sa-i tot pedepsesti?
      Englezii au omorat un sfert din populatia Irlandei la un moment dat. Dar acum incearca sa poarte un dialog a.i. sa nu se mai intample.

  3. Noi Romanii suntem toleranti, primitori, curiosi, predispusi la dogme religioase. Nueet suntem venetici, nu suntem colonisti. Hungariotii, constienti ca provin dintr-o Hoarda nepereche, „calauziti” de fratele lor mai mare (muscalul tataro-mongol), ar trebui sa renunte la apucaturile animalelor de stepa calmuca , ar trebui sa ne respecte mosia, limba, traditia si biserica, precum o respectam noi pe a lor.

    • Ma tem Papa va trebui sa mai spuna o data predica, deoarece se pare ca mesajul nu a fost receptionat.

  4. Nasol ca a vorbit Papa de totalitarism. El nu stia ca la noi Romania este condusa de Securitate care are aspiratii totalitare. Avem securisti la varf in toate institutiile, toate partidele sunt infiltrate, presa este infestata, pana si la Federatia Romana de Fotbal avem.

    • Ba mai mult!
      Avem securisti pe strada, in bucatarie, in dulap si in spatiul dintre cei trei neuroni care se misca haotic sub calota craniana. Ai grija, Victore ca sint securisti si sub tastatura.

    • Victor:
      Te rog sa ne explici si noua care este legature intre ‘securizarea’ institutiilor de stat si refuzul (6 luni!!!!) parlamentului de a lua o decizie in privinta cererii de ridicare a imunitatii lui Tariceanu?

    • Trolul Victor, pentru că este imbecil, nu și-a dat seama că sfârșitul a început. Al lor, al celor în numele cărora vorbește el. Al celor care se țin cu dinții să păstreze suficientă putere ca să poată abuza de semenii lor, să extragă resursele societății, să dispună de alții după bunul plac. Al securiștilor și al mafioților, al incompetenților și al hoților. Al Securității „care are aspirații totalitare” și care s-a cuibărit la sânul mafiei PSD-ALDE, unde sunt la mare preț „aspirațiile totalitare” . Al celor pusi de ei ” la varf in toate institutiile”, „infiltrați” de ei în ” toate partidele”, in „presa” pe care au ” infestat-o” , „pana si la Federatia Romana de Fotbal”unde ” avem „. Adică au, cei pe care îi slujește acest postac infect, că doar ei îi au, că ei au controlul și își pun oameni la anaf, la ccr, la cna samnd, că doar nu mama mare. Dar acest Victor, fiind trol, e mult prea cretin ca sa se prindă de ceva.

  5. Vizita papei are caracter mediatic cata vreme Biserica catolica are fani in toata lumea. Papa s-a remarcat prin doua ipostaze, calau cand si-a cerut scuze rromilor, copiilor abuzati, oamenilor nevinovati arsi pe rug, si victima cand a beatificat cei sapte eroi martiri.

  6. Pentru mine luna Mai 2019 este un succes total.
    Rezultatul alegerilor europarlamentare si cel de la referendum răscumpără * Duminica Orbului * din 1990.
    Condamnarea lui dragnev îmi dă speranțe de normalitate în justiție, în politică și in viața socială.
    Nu in ultimul rand, vizita Sanctitatii Sale deschide, sper, calea spre unificarea tuturor credințelor și spre dispariția conflictelor religioase.
    Știu, pare utopic, dar eu tot sper.

    • trebuie să curăţăm Parlamentul de PSD şi ALDE

      să-i readucem unde erau înainte de revoluţie, găinari şi slugi

  7. Încă ceva.
    Am dovedit că putem să ne comportăm demn, să fim organizați, să ne mobiliza și să arătăm că putem merita respectul tuturor.

  8. Apreciind articolul si comentariile de aici, romanii au inteles prea putin mesajul cu care a venit.

  9. Comentariul este excelent, iar vizita Papei a fost un eveniment istoric din care ar trebui sa invete B.O.R si clasa politica romaneasca. Din pacate, sunt slabe sperante sa se intample asa ceva.

    Suiccesul extraordinar al acestei vizite este demonstrat si de activarea hoardei de postaci dirijati de la Moscova , unii analfabeti de genul „eu” (a lipsit de la lectiile de gramatica din clasele primare), care musca in stanga si in dreapta in disperarea lor evidenta.

  10. Nu vreau să mă hazardez în comentarii și laude, inutile probabil, vreau doar să spun respect pt. poporul român în primul rând,pt. instituțiile statului care au colaborat impecabil și nu în ultimul rând pentru suveranul pontif care a dat dovadă, încă odată,de multă înțelepciune și puterea de a transmite dragoste și iertare către cei din jur. Mulțumim de vizită papei…

    • Fiecare a vazut ce-a vrut, Esca spunea ca Papa promoveaza brandul de ciocolata italiana, cei drept cautata de negustorii francezi din vremea lui Ludovic, iar noi nu stim sa ne promovam produsele.

  11. Ce pacat ca papa nu e ortodox…

  12. poporul roman iubeste pe cei ce arata iubire fata de acesta tara si popor,nu sant catolic nu am nimic cu ei dar papa este iubire si dragoste fata de oameni si asta nu conteaza din ce religie vii,poporul roman s a kinuit sa intram in ue,otan nu politicienii care sant putred de bogati

  13. Vroiam doar sa imi exprim regretul ca mai marii BOR, adica prea fericitii si prea inaltii din BOR nu ii seamana papei, nu au smerenia lui, nu isi concentreaza discursurile asupra lui Dumnezeu si asupra omului, ci de multe ori au si alte aspecte in agenda…