România nu poate spera la aderarea la spațiul Schengen dacă nu respectă supremația dreptului european – șefa Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac
Supremaţia dreptului european impune ca judecătorii naţionali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a Curții Constituționale care e contrară dreptului european, arată Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, într-un interviu pentru News.ro. Oficialul european a răspuns negativ când a fost întrebată dacă România mai poate spera la aderarea la spațiul de liberă circulație Schengen fără a respecta decizia Curții de Justiție a UE care statuează supremația dreptului european asupra celui național.
- Cele mai importante declarații ale Ramonei Chiriac:
– România a fost un stat foarte constructiv în dialogul cu UE pe tema noului mecanism de raportare pe tema statului de drept. Recenta decizie a Curţii de Justiţie reafirmă un principiu asupra căruia noi ne-am exprimat constant clar şi neechivoc: supremaţia dreptului european asupra celui naţional, principiu fundamental, fără de care nu poate funcţiona UE, asumat de orice stat membru la data integrării europene.
– Supremaţia dreptului european impune ca judecătorii naţionali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a CCR contrară dreptului european.
– România este singurul stat membru aflat sub lupa a două Mecanisme care vizează statul de drept: Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi Mecanismul general cu privire la statul de drept. Ambele prevăd acest principiu al supremaţiei dreptului european, iar decizia recentă a CJUE trebuie aplicată imediat de toate instanţele naţionale.
Fără a respecta această decizie a CJUE, mai poate spera România la aderarea la Schengen? Nu. Aşa cum spuneam, supremaţia dreptului european e un principiu fundamental.
- Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
39 comentarii