G4Media.ro

România ocupă locul 14 mondial în topul Calității vieții digitale în 2023/…

FOTO: Unsplash.com

România ocupă locul 14 mondial în topul Calității vieții digitale în 2023/ Europa domină clasamentul celor 50 de țări din lume

România se clasează anul acesta pe locul 14 mondial (13 în Europa), față de locul 34 în 2022, la calitatea vieții digitale. De altfel, Europa continuă să domine clasamentul în ceea ce privește calitatea serviciilor digitale, ocupând 29 de locuri în topul 50 mondial. Nouă din cele zece țări cu cel mai înalt DQL (Digital Quality of Life) se află în Europa, pe primele 5 locuri ale clasamentului situându-se: Franța, Finlanda, Danemarca, Germania și Luxemburg. Mai mult, doar 19 țări din primele 50 sunt din afara Europei.

Topul mondial al Calității vieții digitale în 2023 (Sursa: Surfshark)

Indicele Calității Vieții Digitale (DQL), clasament realizat de Surfshark, dezvăluie informații despre factorii care influențează bunăstarea digitală a unei țări și domeniile care ar trebui prioritizate pentru îmbunătățiri viitoare. El ia în calcul 5 criterii: accesibilitatea și calitatea internetului, infrastructura electronică, securitatea și guvernarea electronică.

Luat separat fiecare criteriu în parte, la accesibilitatea internetului România se află pe locul 3, pe locul 12 pentru calitatea sa, locul 61 la e-infrastructură, pe locul 6 în ceea ce privește e-securitatea și locul 62 la guvernarea electronică.

Internet mai ieftin

La nivel global, internetul devine mai accesibil ca preț. Comparativ cu anul trecut, oamenii trebuie să lucreze cu 11% (42 de minute) mai puțin pentru a-și permite un abonament la internet fix în 2023. Internetul mobil este, de asemenea, mai accesibil – oamenii trebuie să lucreze cu 26% (41 de minute) mai puțin decât în 2022. Aceasta ar putea indica faptul că prețurile la internet nu au ținut pasul cu inflația.

Însă banii nu cumpără întotdeauna fericirea digitală. Deși Europa de Vest este lider clar în DQL și este, de asemenea, cea mai bogată sub-regiune din lume, Europa de Nord, cu un PIB pe cap de locuitor cu 15% mai mic, depășește America de Nord în DQL. Asia de Vest are un PIB pe cap de locuitor cu 38% mai mare decât media globală, dar DQL-ul său este sub media globală.

Există țări care au o calitate digitală a vieții mai bună în ciuda unui PIB pe cap de locuitor mai mic. 22 de țări – printre care India, Filipine, Vietnam, Ucraina, Moldova, Columbia, Thailanda, Peru, Brazilia, Serbia, Turcia, Kazahstan, Malaezia, China, Argentina, Bulgaria, Rusia, Chile, România, Polonia, Croația, Ungaria – din 121 depășesc calitatea digitală a vieții așteptată, demonstrând niveluri mai ridicate de e-securitate, e-infrastructură și e-guvernare.

Cu toate acestea, există încă disparități semnificative între țări, iar investițiile în e-infrastructură, e-securitate și e-guvernare rămân esențiale pentru a asigura un nivel ridicat de bunăstare digitală pentru toți cetățenii.

Context: Indicele DQL este un studiu independent realizat de Surfshark, o companie de securitate cibernetică înregistrată în Olanda. 2023, este a cincea ediție a acestui studiu.

Sursa: Surfshark

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...