G4Media.ro

România, Olanda și Suedia, inițiativă pentru creșterea capacității UE de răspuns la…

sursa foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

România, Olanda și Suedia, inițiativă pentru creșterea capacității UE de răspuns la situații de criză

România și Olanda, cărora li s-a alăturat Suedia, au lansat o inițiativă pentru creșterea capacității de răspuns și gestiune a Uniunii Europene în situații de criză, potrivit unui document citat de Euractiv.

Inițiativa lansată la 9 noiembrie arată că o evaluare a răspunsului inițial și a lecțiilor învățate trebuie să reprezinte fundamentul pentru o posibilă permanentizare a unei structuri de coordonare a răspunsului la crize, în cadrul Consiliului UE, au declarat pentru G4Media.ro surse europene.

Fără a propune crearea unor noi structuri, documentul publicat readuce în atenție nevoia de eficientizare a mecanismelor existente (lntegrated Political Crisis Response – IPCR) prin atribuirea unor agende strategice, a unor decizii de consolidare a dimensiunii de prevenție și pregătire pentru crize, și, nu în ultimul rând, a facilitării schimbului de informații între capitalele europene.

Inițiativa celor trei state cere coordonare și comunicare sporite la nivelul UE, după ce pandemia de Covid-19 a demonstrat că, cel puțin în primă fază, între statele membre a pornit o adevărată competiție, iar deciziile unilaterale luate de unele state privind libera circulație sau standardele sanitare au pus probleme întregului bloc comunitar.

În propunerea comună, cele trei țări cer o analiză a capacității de management a crizelor, menținerea instrumentelor create de UE pe parcursul pandemiei, dar și întărirea acestora prin permanentizare și adăugarea unor structuri la nivel tehnic.

Foto: Agerpres / EPA / FRANCIS R. MALASIG

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Am convingerea ca aceasta cutuma se va pastra, in care fiecare stat membru actioneaza ,in criza, de capul lui.

  2. O alta luare de poziție a României în UE. Se vede ca nu mai sunt majoritari psedistii hotomani in parlamentul ue. Gen grappini care vota numai împotriva intereselor României .