G4Media.ro

România, pas important către OCDE și semnal pentru mediul de afaceri: a…

Sursa foto: Dreamstime

România, pas important către OCDE și semnal pentru mediul de afaceri: a devenit membru al Grupului OCDE de luptă împotriva Corupției

România a depus luni la sediul OCDE din Paris instrumentul de ratificare a Convenției OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (Convenția Anti-mită), potrivit unui comunicat al executivului.

Asta înseamnă că România a devenit membru Grupului OCDE de luptă împotriva Corupției, un pas semnificativ și obligatoriu în procesul de aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

România a început demersurile pentru intrarea în acest grup în urmă cu 12 ani.

”După cum a subliniat și secretarul general Mathias Cormann, este un angajament al României față de transparență și față de lupta împotriva coruptiei. Iar acest rezultat vine în urma unui efort pe care autoritățile române il fac de multă vreme. Mă gândesc în primul rând la specialistii din Ministerul Justitiei, care au fost extrem de activi in ultimii doi ani, sau la cei de la DNA, care au colaborat cu Ministerul Justitiei pentru a scoate in evidenta modul in care Romania combate coruptia internationala. Este si un semnal foarte bun pentru investitorii straini in ceea ce priveste calitatea actului de justitie dintr-un stat”, a declarat pentru G4Media Luca Niculescu, secretar de stat în MAE responsabil de coordonarea procesului de aderare la OCDE.

Convenția anti-mită este unul dintre principalele instrumente recunoscute la nivel internațional în domeniu și sprijină eforturile de dezvoltare internă, reducere a sărăciei și îmbunătățire a încrederii în piețele de capital.

”Putem atinge obiectivul aderării la OCDE numai printr-un efort comun, printr-o abordare integrată la nivelul întregii administrații. Aștept seriozitate din partea tuturor, dat fiind că suntem evaluați în 26 de domenii și că trebuie să demonstrăm voința și capacitatea de a implementa recomandările OCDE,” a declarat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat al guvernului.

Context. România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. E o glumă ?
    România luptă împotriva corupției exact cât luptă Putin impotriva naziștilor.

  2. Acu să vezi luptă😅

  3. Iar nu cititi mai baieti?
    – „combaterea mituirii funcționarilor publici străini” pe ai lor nu pe ai nostri.
    – „Romania combate coruptia internationala” -aia nationala o ingrijeste cu mare grija.

  4. Reprezentare doar onorifică,RO nu cunoaște fenomenul corupției la scară mare.

  5. Statul român este un mare clan interlop, despre ce luptă cu corupția se fabulează?