România, pe locul 38 din 49 la respectarea drepturilor LGBTI (raport ILGA-Europe)
Înregistrând cu doar 9 procente mai mult decât Rusia și situată la ani lumină de Malta, unde drepturile și libertățile civile ale persoanelor LGBTI sunt respectate în proporție de 93,7, România stagnează în clasamentul publicat de ILGA-Europe, cea mai mare organizație pan-europeană, formată din zeci de ONG-uri care luptă pentru drepturile comunității LGBT, transmite RFI.
Statul român a fost depunctat pentru o serie de discriminări la adresa comunității LGBTI. Mai exact, România nu recunoaşte cuplurile gay sub nicio formă legală, fie ea parteneriat civil sau căsătorie. Nu facilitează schimbarea actelor de stare civilă pentru persoane trans printr-o procedură simplă şi previzibilă, nu are legislaţie anti-discriminare pe baza identităţii de gen și nu permite adopţiile pentru cupluri gay.
În plus, statul român nu are personal specializat să trateze cazurile de discriminare motivate de ură în contextul în care agresiunile și mesajele homofobe și transfobe s-au întețit în pandemie.
“Nu a existat o evoluție pozitivă privind protecția vieții de familie pentru cuplurile de același sex. Litigiile în instanță au continuat în toată această perioadă. Nu există un program de educație sexuală comprehensivă pentru tineri care să conțină și informații despre orientare sexuală și identitate de gen. Și vedem că nu există măsuri pentru prevenierea bullyingului și discriminării în educație, măsuri care să fie aplicabile și față de comunitatea LGBTI”, a explicat la RFI Teodora Rotar, directoarea executivă a Asociației ACCEPT.
Raportul ILGA-Europe observă că în ultimul an, în ciuda angajamentelor luate, nici un stat monitorizat nu a făcut demersurile necesare pentru legalizarea parteneriatului civil sau a recunoașterii părinților într-o familie LGBT.
În schimb, numărul românilor care susțin căsătoria cuplurilor LGBTI s-a dublat în doar 5 ani.
Raportul anual al ILGA-Europe este publicat în fiecare an cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei și remarcă o stagnare a modului în care statele membre ale Consiliului Europei au respectat drepturile și libertățile comunității LGBTI. Activiștii fac apel la guverne să țină cont de directivele europene și deciziile CEDO în cazurile de discriminare raportate și să combată actele de discriminare la care sunt supuse persoanele gay, lesbiene și transgender.
Malta, Belgia și Luxemburg se află în topul țărilor care respectă drepturile și libertățile persoanelor LGBTI. La polul opus se situează Azerbaijan, Turcia și Armenia.
sursa: RFI
sursa foto: Inquam Photos\ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii