România, pe ultimele locuri în Europa în domeniul spațial / Dumitru Prunariu: ”Ungaria şi Polonia au încheiat contracte pentru a lansa cosmonauţi în spaţiul cosmic”
Dumitru Prunariu, singurul român care a fost în Cosmos, consideră că România pierde teren în cursa spaţială, fiind în urma unor ţări est-europene, precum Ungaria şi Polonia, informează Agerpres.
„Şi Ungaria şi Polonia au încheiat contracte pentru a lansa cosmonauţi în spaţiul cosmic, ceea ce înseamnă un nivel tehnologic şi de implicare politică la un nivel foarte înalt. Acest lucru se realizează prin contracte private cu firme americane. România este departe de a adera la astfel de activităţi, pentru că fondurile sunt foarte limitate, investiţiile în domeniul cercetării au scăzut mult de tot, iar ţara noastră este aproape pe ultimul loc în Europa în acest domeniu. Există un nivel minim de investiţii în acest domeniu, dacă te-ai plasat sub el, te duci în jos, dacă eşti deasupra lui, poţi începe să urci. Noi suntem sub şi începem să destructurăm anumite activităţi”, a declarat Dumitru Prunariu, marţi, la Cluj, la evenimentul „Space Systems Engineering Workshop”.
El a mai spus că, în urmă cu câţiva ani, România era cea mai dezvoltată ţară din Estul Europei pe linie cosmică.
„Agenţia Spaţială Română, considerată cea mai puternică din această regiune, a fost înfiinţată în 1991. Din păcate, în momentul de faţă, Guvernul nu a mai acordat aceeaşi atenţie domeniului spaţial, în primul rând din cauza necunoaşterii contextului în care se desfăşoară acest proces. Nu numai ştiinţa este importantă aici, ci şi integrarea politică prin spaţiu. Spaţiul şi securitatea sunt domenii abordate la nivelul UE. Din cauza acestor neînţelegeri, nu s-au plătit ani de-a rândul contribuţiile României la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), iar acum este numită în funcţia de conducere o persoană care nu a avut tangenţă cu acest nivel şi care face doar administraţie. Din păcate, aşteptăm vremuri mai bune”, a punctat Dumitru Prunariu.
Asociaţia SPACE TECH, împreună cu IEEE Divizia Română AP-S (Societatea Antene şi Propagare) şi IEEE Divizia Română COM -S (Societatea de Comunicaţii), organizează, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), evenimentul „Space Systems Engineering Workshop”.
La manifestarea desfăşurată la Cluj-Napoca participă peste 100 de profesionişti din sectorul spaţial. Printre invitaţi se numără şi Nickolaos Panagiotopoulos, expert în avionică şi reprezentant al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), precum şi Danai Bournou, reprezentant al organizaţiei internaţionale SME4Space.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank