România, pentru prima dată colorată în verde pe harta epidemiologică a Europei / ECDC atrage atenția asupra riscurilor legate de EURO 2020 în contextul pandemiei / Recomandări pentru accesul pe stadioane
România este pentru prima dată colorată în verde pe harta epidemiologică a Europei realizată săptămânal de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), în funcție de rata de incidență COVID în ultimele 14 zile la 100.000 de locuitori și de rata de pozitivare a testelor.
Zonele verzi sunt cele în care rata de incidență în ultimele 14 zile este mai mică de 25 de cazuri COVID la 100.000 de locuitori, iar rata de pozitivare a testelor este sub 4%.
De altfel, în ultimul raport, din 10 iunie, ECDC clasează România, alături de alte 12 țări, în categoria celor în care situația epidemiologică este puțin îngrijorătoare. În aceste state, răspândirea generalizată a virusului scade, ceea ce duce la o incidență redusă. Datorită proporției populației vulnerabile vaccinate cu cel puțin o doză, se înregistrează mai puține cazuri la persoanele vârstnice. În aceste țări, riscul reprezentat de pandemia SARS-CoV-2 este evaluat ca fiind scăzut pentru populația generală (atât vaccinată, cât și nevaccinată), cât și pentru populația vulnerabilă vaccinată. Pentru populația vulnerabilă nevaccinată există însă un risc moderat spre mare.
În raportul publicat în această săptămână, ECDC se referă în mod particular la Campionatul European de Fotbal EURO 2020.
Agenția europeană menționează că, oricare ar fi scenariul epidemiologic din fiecare țară, evenimentele cu participare largă, cum este EURO 2020, sporesc riscul de răspândire a virusului, inclusiv a tulpinilor îngrijorătoare. ECDC face câteva recomandări pentru țările-gazdă ale meciurilor, între care și România.
ECDC susține condiționarea accesului pe stadioane de dovada testului negativ COVID și / sau vaccinare și / sau dovada diagnosticului COVID-19 în anumite perioade de timp.
„Pentru țările gazdă, supravegherea, identificarea cazurilor, urmărirea contactelor și carantina contactelor rămân elementele-cheie pentru monitorizarea situației epidemiologice și prevenirea unui val de cazuri după eveniment”, subliniază ECDC.
Dacă țara-gazdă permite accesul pe stadioane până la 50% din capacitate, atunci utilizarea măștilor faciale de către participanți ar trebui avută serios în vedere chiar dacă stadionul este un spațiu deschis. În plus, orice persoană cu simptome compatibile COVID-19, chiar dacă a fost vaccinată, nu trebuie să participe la niciun eveniment, susține Centrul European pentru Controlul Bolilor.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii