G4Media.ro

România poluează iar Ungaria: Someșul a transportat în țara vecină 100-120 de…

Sursa foto: MTI/Balázs Attila

România poluează iar Ungaria: Someșul a transportat în țara vecină 100-120 de recipiente de plastic pe minut

Someşul ieşit din albie transportă deşeuri şi cantităţi mari de materie organică din bazinul hidrografic de pe teritoriul României pe teritoriul Ungariei, astfel încât au fost activate din nou utilajele pentru eliminarea deşeurilor acvatice, de această dată în localitatea Olcsva – a comunicat joi Direcţia Naţională a Apelor din Ungaria (OVF) Agenţiei Ungare de Presă MTI, preluată de Rador.

În comunicat se precizează că, din cauza vremii ploioase din ultimele zile, au pornit valuri de inundaţii mai mici în bazinul hidrografic extern al Tisei Superioare. Observaţiile la faţa locului au demonstrat că Someşul revărsat transportă din bazinul hidrografic românesc deşeuri şi cantităţi mari de materie organică, ca de exemplu ramuri de copaci.

Pentru a opri poluarea cu deșeuri, Direcţia Regională a Apelor de pe Tisa Superioară a ordonat alerta de remediere a calităţii apei de gradul 3 (cel mai înalt grad), începând de miercuri, ora 14, în zona localităţii Olcsva. Personalul OVF a blocat parţial albia râului cu bărci, iar aluviunile acumulate şi deviate la mal sunt îndepărtate încontinuu din apă, timp de 24 de ore pe zi, apoi selectate pentru reciclare.

Joi dimineaţa, râul aducea deja 100-120 de recipiente de plastic pe minut. Potrivit informaţiilor, Someşul a fost curăţat până acum de aproximativ 12 metri cubi de deşeuri. Comunicatul OVF precizează că sistemul de utilaje dezvoltat în 2019 este folosit deja pentru a şaptea oară. De asemenea, s-a raportat că pe Tisa Superioară se aşteaptă în zilele următoare doar deversări minore, astfel încât nu se preconizează sosirea deşeurilor de pe teritoriul ucrainean.

Intensitatea poluării apei râurilor este monitorizată constant cu ajutorul unui sistem de alarmă dotat cu camere care controlează calitatea apei, precum şi de către supraveghetorii de baraj. Utilajele speciale vor acţiona pe porţiunea afectată atâta timp cât se vor detecta aluviuni amestecate cu recipiente PET pe Someş – a mai informat OVF.

Sursa: MTI/Balázs Attila

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Romanul e jegos , dupa indian .

  2. Nimic nou sub soare… Doar alte stiri despre neamul (pardon, sleahta) de inapoiati abrutizati ultra-nationalisti ce-si spurca propria tara, urmasi ai abrutizatilor daci – ROMÂNII. Aplauze va rog! In vest, romanii sunt si vor ramane pe vecie jegul de pe gulerul civilizatiei occidentale.

  3. Vorba distinsului cantautor de renume Nicolae Guta – „De aici pleaca smecheria”…

  4. Într-o cheie ironica, trebuie sa păstrăm și noi balanta comerciala cumva nu? Importam deșeuri în containere, exportam PETuri pe râu. Fiecare după posibilități.

    • Să zică merci că nu am schimbat cursul râului, că încă mai trece prin Ungaria ! Că e proaspăt numită fata lui Vela șefă la aprobari hidrocentrale !

    • Legat de deficitul balantei comerciale cu Ungaria – e cronic.

    • @Croco,@mario2,
      👍

  5. Sa ne fie rusine obrazului. Ce tie nu – ti place altuia nu-i face. Porunca 10.

    • UDMRul are probabil linie directa la Viktor Orban, sa-l vedem pe ministrul mediului de la UDMR ce masuri ia, mai ales ca bazinul Somesului are un procent important de ungurime, deci are sustinere electorala sa ia masuri.

    • Ce? Porunca?

    • Vercix,
      ce zici de reluarea campaniei de educatie civica a romanilor? Cu cateva sute de ani ani in urma a functionat.

  6. Pe noi, cred că nu ne deranjează absolut nici un fel de gunoi, deșeu, dezordine, paragină, atâta timp cât nu poate fi legată de noi, ca sursă, ca cei care le-am cauzat. Scăpăm de ele printr-un gest de „ je m’en fous” ( mă doare-n cot ) pe stradă, în pădure, în parc, pe litoral, pe locul în care obișnuim să venim la un mic, peste tot, atâta timp, cât nu este în ”ograda” noastră. Astfel, cu ocazia unor perioada ploioase, câte un râu mai serios, adună gunoaiele prin toți afluenții săi, din întregul său bazin hidrografic, reușind deosebit de sugestiv să prezinte un CV colectiv despre noi. Ne batem joc de țara noastră în cele mai diverse moduri, în timp ce țanțoș și fudul declinăm fraze găunoase despre ”țărișoară”, scăpând din vedere că patriotismul este comportament.

    În context, to whom it may concern :
    ”Pentru ţara noastră, Dunărea constituie una dintre componentele esenţiale ale naturii locurilor. Ea colectează aproape întreaga reţea de ape curgătoare (în afara câtorva mici râuri dobrogene). Afluenţii ei principali formează un fel de aureolă în jurul cununei Carpatilor, iar afluenţii de ordinul al doilea au direcţii radiale, ferăstruind prin văi transversale munţii, fapt deosebit de favorabil căilor de comunicaţie interioare.Dunărea este cel mai important fluviu internaţional din Europa, pe care o străbate de la vest la est, din apropierea Rinului până la Marea Neagră” ( Introducere în hidrografia României )

  7. Gunoiul reflecta deplin psihicul romanului.

  8. Asta înseamnă 50-60 RON pe MINUT la 50 de bani / pet până în 3 litri conform programului nou de reciclare..

    Bogățiile naționale se duc pe apa Someșului! :))

  9. Vercix. ”sa-l vedem pe ministrul mediului de la UDMR ce masuri ia”

    – eventual ar trebui să stea de pază la fiecare dintre noi, care azvârlim cu nonșalanță deșeurile pe unde trecem. Sau să construiască un stăvilar înainte de intrarea Someșului în Ungaria, care să rețină gunoiul.

    Chestia e că noi toți am contribuit la acel strat gros de gunoi care plutește pe apă. Noroc că ungurii îl culeg, că altfel ar pluti galeș pe Dunăre înapoi la noi ( cum am merita dealtfel ).

  10. Da….. Dar duc cu ele aerul Ardealului. .. sa miroase și ungurii:))))))

  11. Am avut un alt comentariu care, pe semne, s-a pierdut pe drum undeva. Nu-mi dau seama, de ce, poate era prea sățios ?