România pregătește legislația pentru a vinde vaccinurile anti-COVID, pe fondul scăderii interesului românilor de a se imuniza. Pfizer, Moderna și AstraZeneca au valabilitate jumătate de an și săptămânal ajung în țară peste un milion de doze
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, marți, la Digi FM, că România va vinde surplusul de vaccinuri anti-COVID, iar până săptămâna viitoare va fi adaptată legislația în acest sens. Țara noastră primește săptămânal peste un milion de doze, iar trei dintre cele patru vaccinuri aprobate au perioadă de valabilitate de 6-7 luni.
Doar vaccinul de la Johnson&Johnson poate fi stocat pentru o perioadă de maximum 2 ani.
De altfel, ministrul Sănătății a precizat că acest vaccin nu va fi vândut sau donat.
„Există vaccinul Johnson care poate fi păstrat la minus 20 de grade până la 2 ani și împreună cu CNCAV am hotărât ca surplusul de vaccin Johnson să fie păstrat, iar celelalte vaccinuri, o parte dintre ele le donăm și cu această ocazie ne ajutăm frații din Republica Moldova, dar și vecinii din Ucraina sau din alte țări non-UE, pentru că țările non-UE nu au avut acces la fel de facil la vaccinuri cum am avut noi. Există și un mecanism de revânzare a vaccinurilor, se numește COVAX, prin care putem și acum pregătim de fapt legislația și sperăm ca săptămâna viitoare ea să fie gata și să fie aprobată și promulgată, prin care să putem revinde dozele de vaccin pe care nu le utilizăm. Există cereri și pentru AstraZeneca, în special din țările non-UE”, a afirmat Ioana Mihăilă.
Și președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că „rata de utilizare din tot ce am recepţionat de la AstraZeneca” este de aproape 30%.
Interesul pentru acest vaccin a scăzut constant, astfel că în ultimele zile doar câteva zeci de persoane se mai vaccinează cu prima doză de la AstraZeneca.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a precizat, la rândul său, că, în ceea ce priveşte dozele de ser produse de AstraZeneca, se vor face, cel mai probabil, demersuri la nivel european pentru ca acestea să fie livrate în alte zone geografice care au avut acces mai dificil la vaccin.
„Noi, în România, creăm cadrul legal pentru a ne putea alinia la aceste demersuri de donaţie sau de revânzare, aceste două elemente sunt prinse în contractele semnate de către Comisia Europeană cu companiile producătoare de vaccin. Un element important de menţionat este că e stipulată în contract modalitatea de a se face revânzarea astfel încât să nu se creeze o speculă cu privire la revânzarea de vaccinuri. Sunt demersuri europene, nou updatăm legislaţia ca să o aliniem la nivel european”, a spus Andrei Baciu.
Context.
Campania de vaccinare înaintează tot mai lent în România. În ultima zi, sub 50.000 de persoane au fost imunizate, dintre care doar puțin peste 17.000 cu prima doză.
Aproape jumătate din centrele de vaccinare au activitate la sub 50% din capacitate. În aceste condiții, coordonatorul campaniei naționale, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că unele centre își vor scurta programul de lucru sau chiar vor fi închise.
Valeriu Gheorghiță mai afirmă că problema legată de intenția de vaccinare a românilor pornește de lista de încredere în autoritate în general.
Citește și
sursa foto: Twitter/ Biontech
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii