G4Media.ro

România primește o păsuire de la Comisia Europeană în privința măsurilor necesare…

Foto: Comisia Europeană

România primește o păsuire de la Comisia Europeană în privința măsurilor necesare pentru reducerea deficitului bugetar

Comisia Europeană a decis să nu ceară României măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv, potrivit unui comunicat al executivului european. Reamintim că, din cauza depășirii pragului de deficit bugetar prevăzut în Tratatul UE, Comisia a declanșat în aprilie 2020 procedura de deficit excesiv, un instrument prin care un stat membru e obligat să ia decizii pentru reducerea acestui indicator.

Comisia Europeană arată că nu va cere măsuri suplimentare din partea României din cauza gradului ridicat de incertitudine provocată de pandemia de coronavirus, care a dus la depășirea pragului în majoritatea statelor membre UE. Citește aici comunicarea Comisiei Europene

”Din aprilie 2020, România face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a încălcării în 2019 a pragului privind deficitul prevăzut în tratat. Având în vedere gradul ridicat de incertitudine care persistă în contextul pandemiei de coronavirus, Comisia consideră că, în acest moment, nu trebuie luată nicio decizie cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv a României”, se arată în comunicatul citat.

Pe de altă parte, Comisia arată că ”deteriorarea prognozei economice și introducerea de măsuri de urgență pentru combaterea pandemiei pot explica doar în parte creșterea deficitului. Măsuri importante care au dus la creșterea deficitului și care erau deja în vigoare înainte de pandemie nu au fost modificate”.

Comunicarea Comisiei Europene a venit exact în ziua în care ministrul Finanțelor a anunțat că prognoza de deficit bugetar pentru acest an a crescut de la 8,6% din PIB la 9,1% din PIB.

  • Citește și:

DOCUMENT Cîțu anunță deficit bugetar în creștere în acest an până la 9,1% din PIB și o scădere economică de 4,2%

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Deci guvernul putea liniștit să respecte legea pensiilor publice! Dar și fără asta, cum dracu vei avea un deficit de 7% în 2021?! Să înțeleg că după alegeri decretati lockdown și-l țineți până la primăvară – vară, sau construiți 42 de spitale județene într-un singur an, sau vreți sa furați tot ce a mai rămas de furat și apoi s-o tăiați?!

    • Vrei sa spui ca putea sa respecte legea respectiva pentru ca oricum guvernul nu ar fi fost tras la raspundere de Comisie.
      Ai perfecta dreptate, insa dupa alegeri altele vor fi asteptarile Comisiei.
      Cam fix modificarea acestei legi a pensiilor pentru a se incadra in buget. Panemaiu?

    • Da, mă, știu că vor scoate altă lege, că-i cunosc!
      Va fi o lege prin care nici inflația nu va mai fi acoperită pentru sărachi.

  2. As they do the same, from Polonia to Ungaria, regarding the austerity position of Austria and Nordic land

  3. atenție!
    CE
    „Măsuri importante care au dus la creșterea deficitului și care erau deja în vigoare înainte de pandemie nu au fost modificate”….CÎȚU e capabil să spună că psd ia măsuri in locul lui, e vrăjit de mama omida- psd& nu e el însuși!