România, printre țările fruntașe din Europa după numărul locuințelor în care se fumează
Un nou sondaj realizat pe un eșantion de peste 11.700 de persoane din 12 țări europene relevă care sunt cele mai bune și cele mai rele țări în ceea ce privește fumatul la domiciliu. Rezultatele sondajului au fost publicate în ERJ Open Research, revista Societății Europene de Pneumologie, scrie Euronews.
Sondajul a mai arătat că aproape o locuință din cinci nu era complet nefumătoare, dar avea unele reguli în vigoare.
Care sunt țările europene cele mai bune și cele mai rele?
Grecia s-a clasat pe ultimul loc din cele 12 țări, cu doar 44% dintre locuințe fără fum de tutun, urmată de România, Bulgaria și Spania. În România se fumează în aproape 45% dintre locuințe.
Anglia s-a clasat pe primul loc, cu aproape 85 % dintre locuințe fără fum, urmată de Irlanda, Letonia și Italia.
„Prin această cercetare, am dorit să examinăm normele privind fumatul la domiciliu în rândul populației generale din Europa. Deși au avut loc unele sondaje naționale, nu a existat niciun sondaj multinațional în Europa din 2010”, a declarat Olena Tigova, autoarea studiului, de la Unitatea de Control al Tutunului din cadrul Institutului Catalan de Oncologie din Spania.
„Țările din Europa de Nord au mai multe locuințe fără fum de țigară, în timp ce Europa de Est și țările mai puțin bogate au mai multe locuințe cu reguli parțiale privind fumatul, care permit fumatul în anumite zone sau cu anumite ocazii”, a adăugat ea.
Locuințele fără fum de țigară sunt mai frecvente în rândul persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste, al femeilor, al celor cu studii superioare și al celor care locuiesc cu copii.
Începând din 2004, multe țări europene au pus în aplicare norme antifumat pentru spațiile publice.
Cu toate acestea, zonele private, în special locuințele, continuă să fie locuri frecvente pentru fumat și expunerea la fumul de tutun.
Studiul a avut unele limitări, inclusiv faptul că s-a bazat pe date autodeclarate și pe interviuri față în față, astfel încât prevalența locuințelor fără fum de tutun ar putea fi supraestimată. De asemenea, studiul a luat în considerare doar fumatul convențional al țigărilor.
Riscurile fumatului pasiv
Fumatul pasiv, numit și fumatul pasiv, este legat de o serie de afecțiuni, cum ar fi cancerul pulmonar și bolile de inimă, aceleași boli la care sunt expuși fumătorii.
Femeile însărcinate expuse la fumatul pasiv sunt mai predispuse la naștere prematură, în timp ce copiii prezintă un risc mai mare de probleme respiratorii, astm și alergii, potrivit sistemului național de sănătate din Regatul Unit.
Autorii studiului au legat fumatul pasiv de aproximativ 24.000 de decese la adulți în Europa.
Numărul de locuințe fără fum de tutun crește în Europa cu aproximativ un procent în fiecare an, potrivit cercetătorilor.
„Cu toate acestea, la acest ritm lent, ar putea dura încă 30 de ani pentru ca toate locuințele din Europa să fie fără fum de tutun. Pentru a accelera lucrurile, sunt esențiale măsuri mai puternice de control al tutunului”, a declarat Tigova.
„Extinderea legilor antifumat la locurile de muncă, în spațiile publice și în unele zone private, cum ar fi mașinile, combinată cu noi strategii de reducere a fumatului la domiciliu, va contribui la eliminarea mai rapidă a fumatului din mai multe locuințe europene”, a adăugat ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank