G4Media.ro

România, printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale costului cu…

Foto: Pexels.com

România, printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale costului cu mâna de lucru în primul trimestru

Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 1,5% în zona euro şi cu 1,7% în UE, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a lui 2020, în rândul statelor membre cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Lituania (12%), Slovenia (11,1%), Portugalia (7%), Polonia şi Grecia (ambele cu 5,8%) şi România (5,6%), potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică Eurostat – citate de Agerpres.

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 5,6% în primul trimestru al acestui an, iar costurile non-salariale au înregistrat o creştere anuală de 5%.

Avansul costurilor cu forţa de muncă în România s-a produs în principal pe fondul creşterii cu 6,6% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de non-business, la care se adaugă o creştere cu 5,2% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de business, în ambele cazuri fiind vorba de creşteri mult peste media europeană, 2,3% respectiv 1,4%. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 5,5% în industrie şi în sectorul serviciilor şi cu 1,8% în construcţii.

Separat, Eurostat a anunţat miercuri că România a avut în primul trimestru al anului una din cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din UE. În primele trei luni ale acestui an, rata locurilor de muncă vacante a fost de 2,1% în zona euro şi de 2% în Uniunea Europeană. Statele membre cu cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante au fost: Grecia (0,3%), Spania (0,7%), România, Slovacia, Portugalia şi Bulgaria (toate cu 0,8%).

La polul opus, statele membre cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante în primul trimestru au fost: Cehia (5%), Belgia (3,5%) şi Olanda (3%).

Comparativ cu situaţia din primul trimestru din 2020, rata locurilor de muncă vacante a scăzut în doar în opt state membre, printre care se numără şi România, a rămas stabilă în cinci ţări şi a crescut în 12 state. În România, rata locurilor de muncă vacante a scăzut uşor de la 0,9% în T1 2020 până la 0,8% în T1 2021. (Foto: Pexels.com)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Sa multumim pesedeului care a desfiintat scolile profesionale.
    Dar si peneleului care cand le-a infiintat, a facut procedura de admitere la scoala profesionala atat de greoaie si complicata, incat se intra mai usor la urice facultate din romania.

  2. Daca Romania are printre cele mai mici costuri cu mana de lucru si tinta e sa ajungem cu nivelul de trai la nivelul UE, nu e normal ca si cresterrea costului cu mana de lucru sa fie mare?
    Altfel cum naiba ajungem din urma UE?

    • „Planul” politrucilor securisti este ca Romania sa ramana o colonie cu mana de lucru ieftina (sclavi) cu salarii mici, cu educatie precara si competente putine.

      Asa inteleg liberalii si psdistii, ca daca esti un sclav pe bani putini, ce traieste de pe o zi pe alta, vin investitorii si duduie economia, ca sa platim pensii speciale.

      Si daca ideea lor despre economie de tip Hayek luata de pe wikipedia ar fi adevarata, atunci Africa ar trebui sa fie cel mai mare beneficiar al investitiilor straine, dar nu este.

    • Ii ajungem din urma doar cu preturile. Ca na…

  3. Titlul este inselator.

    Titlul corect este urmatorul

    „Romania, printre tarile UE cu cele mai mari cresteri la preturi din UE”

    Inflatia si ratele nu ne asteapta, pentru ca traim in Romania

    Costul vietii in Romania s-a scumpit, pe nedrept, cresc facturile la orice, nejustificat, nu primim produse sau servicii mai bune, cumparam mai scump la aceeasi calitate.