G4Media.ro

România rămâne pe lista de supraveghere a SUA în privința combaterii traficului…

România rămâne pe lista de supraveghere a SUA în privința combaterii traficului de persoane / Departamentul de Stat: În 2019, aplicarea eficientă a legii a fost împiedicată de o complicitate extinsă și de eșecul în condamnarea funcționarilor implicați

România rămâne pentru al doilea an consecutiv pe lista de supraveghere a Statelor Unite în privința combaterii traficului de persoane, se arată în raportul Departamentului de Stat, care constată că în 2019 autoritățile române nu au depus suficiente eforturi pentru a combate acest flagel, regres evidențiat inclusiv prin scăderea numărului de anchete.

În raport se menționează că, în 2019, au fost deschise 532 noi dosare pentru trafic de persoane, în scădere față de anii anteriori: 695 în 2018 și 675 în 2017. Procurorii au pus sub acuzare 347 de presupuși traficanți, comparativ cu 399 în 2018 și 362 în 2017, iar instanțele de judecată au condamnat 120 de traficanți, continuând declinul de mai mulți ani (130 în 2018 și 222 în 2017).

În plus, 37 de traficanți condamnați au primit pedepse cu suspendare și trei amânări de executare a pedepsei, restul de 80 primind sentințe de la 1 la peste 10 ani de închisoare.

”Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane dar face eforturi semnificative în acest sens. Aceste eforturi includ identificarea unui număr semnificativ mai mare al victimelor traficului de persoane, participând la un număr mai mare de investigaţii internaţionale şi derulând mai multe campanii de conştientizare. Guvernul nu a dovedit că face eforturi mai mari comparativ cu perioada precedentă. Autorităţile au investigat, judecat şi condamnat mai puţini traficanţi. Presupusa complicitate la infracţiunile de trafic a persistat fără a fi pedepsită, în special în cazul oficialilor care au exploatat minori aflaţi în centrele de îngrijire de stat sau în centre de plasament. Autorităţile nu au verificat în mod adecvat indicatorii privind traficul de persoane şi nici nu au identificat porenţiale victime în cadrul populaţiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanţii de azil, persoanele care oferă sex pentru bani sau copiii din instituţiile guvernamentale. Serviciile destinate copiilor vicitime ale traficului rămân inadecvate. Mai mult, fondurile guvernamentale insuficiente pentru asistenţă şi protecţie socială au privat cele mai multe victime de aceste servicii, expuse la noi traume şi la riscul de a fi din nou traficate. România rămâne astfel pentru al doilea an consecutiv în pe lista de supraveghere de nivelul 2”, se arată în document.

Raportul Departamentului de Stat menționează eșecul în celebrul Caz Țăndărei, care s-a finalizat cu achitarea a 25 de inculpați. Cazul Ţăndărei priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi. În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi băgaţi la închisoare. În România, cei 25 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni. În final, au fost achitați de instanță anul trecut, pentru că mare parte din fapte s-au prescris.

Potrivit documentului, în 2019, Guvernul a redus eforturile de aplicare a legii. Aplicarea eficientă a legii a fost împiedicată în România de o complicitate extinsă și de eșecul în condamnarea funcționarilor implicați, de deficiențele legislative, de lipsa personalului. Raportul amintește, de altfel, că fosta guvernare a permis pensionarea anticipată a angajaților din poliție.

Documentul notează și că, de multe ori, suspecții de trafic de persoane au fost acuzați de alte infracțiuni, cum ar fi proxenetismul.

Raportul menționează că mulți polițiști, procurori, judecători nu sunt specializați în domeniul traficului de persoane și exploatării sexuale, având probleme chiar de înțelegere a elementelor de bază legate de aceste cazuri.

Departamentul de Stat subliniază și lipsa măsurilor de protecție a victimelor traficanților, dintre care aproape jumătate sunt minori. Este menționat inclusiv faptul că, în cadrul proceselor, instanțele au publicat numele tuturor martorilor, inclusiv ale victimelor minore, punându-le în pericol.

Conform documentului, România rămâne o sursă principală de victime ale traficului de persoane pentru sex și muncă în Europa. O parte dintre victime provin din rândul fetelor aflate în centre de plasament.

Prima recomandare a Departamentului de Stat este ca autoritățile să cerceteze în mod ferm și să deschidă anchete împotriva traficanților de persoane, inclusiv a funcționarilor sau altor oficiali complici la aceste activități, care să fie pedepsiți exemplar, cu pedepse semnificative cu închisoarea. Raportul include și alte recomandări care vizează: protecția corespunzătoare a victimelor; alocarea de suficiente resurse pentru combaterea acestui flagel; instruirea polițiștilor, procurorilor și în special a judecătorilor care se ocupă de aceste cazuri; creșterea numărului de polițiști care acționează pentru combaterea traficului de persoane.

Documentul integral poate fi consultat aici

Citește și Mesaj puternic al ambasadorului Zuckerman pentru Parlament: Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a prinde infractorii și pentru a repara prejudiciile cauzate de fostul guvern și care au ajutat crima organizată

Foto: Mike Pompeo / sursa: Departamentul de Stat

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Romania rămâne un stat puternic terorist câtă vreme atrocitatile și actele teroriste de distrugere practicate de crima organizata institutionalizata sunt spalate de Justiție și judecătorii CCR condamnați de CEDO.

  2. Romanache, iar n-ai sapcuta! (Care nu stie bancul, sa il caute pe net.)

  3. Eei ei ei mai tineti minte dupa ce l-o arestat pe Dinca ,americanii au trimis acasa in 24 de ore vreo 90 de soldati. Nup? Dar va lipseste sira spinarii.