G4Media.ro

România rămâne ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe…

Sursa foto: Pexels/Photomix Company

România rămâne ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE

Peste 96% din populaţia României trăia în 2020 într-o locuinţă proprietate personală, acesta fiind cel mai mare procent înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate joi de Eurostat, relatează Agerpres.

În timp ce la nivelul Uniunii Europene, 69,7% din locuitori deţineau în 2020 locuinţa în care trăiau, în scădere uşoară faţă de 69,8% în 2019, în România tendinţa este inversă, procentul celor care trăiesc în locuinţa proprietate personală crescând de la 95,8% până la 96,1%.

Alte state cu un grad ridicat de proprietate a locuinţei sunt Slovacia (92%), Ungaria şi Croaţia (ambele cu 91%).

Eurostat subliniază că, în majoritatea statelor, cu excepţia Germaniei, procentul celor care deţin locuinţa în care trăiesc este mai mare decât cel al chiriaşilor. În Germania, jumătate (50,4%) din locuitori sunt proprietarii locuinţelor în care trăiesc în timp ce cealaltă jumătate (49,6%) trăiesc într-o locuinţă închiriată. Datele arată însă că în cazul Germaniei procentul proprietarilor scade de la un an la altul, de la 51,1% în 2019 până la 50,4% în 2020, în timp ce procentul chiriaşilor creşte, de la 48,9% până la 49,6%.

Alte state unde procentul proprietarilor de locuinţe este redus sunt Austria (55%) şi Danemarca (59%).

Datele Eurostat mai arată că, la nivelul UE, 53% din populaţie trăieşte într-o casă şi 46% într-un apartament, în timp ce restul de 1% trăieşte în alt tip de spaţiu precum casă pe râuri, rulote, etc. Irlanda cu 92% este ţara cu cel mai mare procent de locuitori care trăiesc într-o casă, la polul opus fiind Spania unde 66% din locuitori trăiesc în apartament.

În România, 65,9% din locuitori trăiesc la casă şi 34,1% trăiesc în apartament. Însă România este pe ultimul loc în UE când vine vorba de mărimea locuinţei, măsurată după numărul mediu de camere per persoană. În timp ce în UE media este de 1,6 camere pentru o persoană, în România este 1,1 camere pentru o persoană. Cel mai bine la acest capitol stau Malta cu 2,3 camere pentru o persoană, urmată de Belgia şi Irlanda, ambele cu 2,1 camere pentru o persoană.

De asemenea, când vine vorba de calitatea locuirii, care poate fi măsurată în mai multe feluri inclusiv prin procentul populaţiei care trăieşte într-o locuinţă aglomerată, România este ţara cu cea mai ridicată rată de aglomerare (45,1%), în timp ce la nivelul UE mai puţin 18% din populaţie trăia în 2020 într-o locuinţă aglomerată, în scădere faţă de 19,1% în 2010.

Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Imi plac cei care lucreaza de 20 ani in strainatate, dar cumpara apartamente in Ro, sa se intoarca candva. Multe locuinte nu sunt locuite.
    E normal intr-o tara atat de instabila si cu impozitele cele mai mici pe proprietate.

    • Cu alte.cuvinte cine.sunt sclavii adevarati ?!

      Cei din west muncesc pana la.pensie si sunt.trimisi de rude la.azil, pe.linie.moarta.

      De aia.au si.murit.o multime la aziluri, ca nu le pasa.sufleteste prea mult de.ei.

    • Și ce propui, să mărească impozitele? Sa ajungi sarac că aia din Vest? Aia n au nimic, nici casa, nici familie, nimic.Sclavie moderna ambalata frumos

    • @Elena – impozitele mici pe proprietati nu inseamna ca statul nu isi aduna bani din alta parte. Oricum sustii statul. Problema este denaturarea pietei, faptul ca sunt o gramada de pensionari care isi permit sa stea singuri la 3-4 camere si o gramada de tineri care nu isi permit nimic pentru ca statul le ia multi bani din salariu, ca sa sustina pensionarii. Incearca sa vezi un ansamblu al bugetului si vei intelege.

  2. Cu toate astea se construiește în draci ! Iar populația e în scădere. Pentru cine ? Vine toată țara în București ?

    • Realitatea e puțin diferită.
      Românii stau până la 30 de ani cu părinții că nu-și permit să plătească chirie.
      Și atunci figurează că locuiesc în locuință proprie, deși proprietari sunt părinții

  3. Cu toate astea se cons.truie.ște în dr.aci ! Iar po.p.ul.ația e în scădere. Pentru cine ? Vine toată țara în București ?

    • Betoanele-i așteaptă in Prelungirea Ghencea si nu numai…

    • Toate localitatile rurale cu conectivitate slaba si fara acces la utilitati (drumuri asfaltate, apa, curent, gaz, internet, semnal telefonie) migreaza incetul cu incetul la oras sau emigreaza. Sunt sute de mii de locuinte nelocuite la sate, sau locuite de un singur membru al familiei (un batran), cu cei tineri mutati la oras. Cei care se muta la oras au nevoie de locuinte. Inca exista o piata pentru asta.

    • Uite de ce:
      „În timp ce în UE media este de 1,6 camere pentru o persoană, în România este 1,1 camere pentru o persoană”
      Adică mulți tineri stau cu părinții pt că nu pot plăti chirie și figurează în statistică la rubrica „locuiesc într-o locuință proprietate personală”. Doar că nu a lor, ci a părinților:)

  4. „You Will Own Nothing and You Will Be Happy” – world economic forum

  5. Bravo romanilor

    ar cumpara si strainii, dar nu pot, nu-si permit sau nu se califica la licitatiile de vanzare/inchiriere

  6. Nu se pot face legal plăți de peste 10.000 de euro cash. Actul de proprietate ar fi nul, dacă prin absurd un notar ar încheia o asemenea tranzacție. Eventual s-ar încadra și la spălare de bani.

  7. Sa nu uitam ca dupa revolutie oamenii si-au luat in proprietate, cu sume derizorii, apartamentele in care locuiau.

    • Ok am inteles, tu nu ai facut asta si acum mori de ciuda :)))))

    • Sa nu uitam sa privim în ansamblu nu cu ochelari de cal.
      A fost o compensație binemeritata. Cumpărătorii au construit tot ce era la revoluție în picioare în condiții mizerabile, foame, frig și neajunsuri .
      Și salarii mizerabile, de fapt plata datoriei externe a României a fost făcută realmente de munca lor nu de ceașcă cum se repeta aiurea .
      Cum spuneam, a fost o compensație meritată cu vârf și îndesat.

  8. Se referea ca fara credit in banca.

  9. Ceea ce nu convine Renew-USR!

  10. Va avea grija UE sa scada procentul, credeti ca nu ii râcâie?

    • Ba da, că poate se dezmeticesc aia din Vest și își dau seama că nu prea au nimic.Si cum mai rămâne cu teoria Vestului civilizat?

    • Dacă cei peste 18 ani care locuiesc cu părinții ar figura la „chiriași”, statistica ar fi cu totul alta.
      Paragraful „În timp ce în UE media este de 1,6 camere pentru o persoană, în România este 1,1 camere pentru o persoană” este edificator

  11. ne rugam sa nu ne loveasca vre-un cutremur, ca o sa ramanem pe ultimul loc. Daca blocurile ridicate acum vor rezista, eu imi ard calificarea.
    Sa decofrezi la 4-5 zile, asta incalca toate regulile. Ii verifica cineva la calitatea materialelor????

  12. Si ce e rau in asta, in vest casele sunt prea scumpe si deaia nu isi cumpara. Daca romanii ar sti ce sa faca cu banii aia poate ati avea dreptate ca e prea mult dar decat sa io cheltuie aiurea sau sa ii tina la cec poate o casa e o investitie mai buna. La cat de ok e si piata chiriilor in Bucuresti stam bine. In ritmul acesta de crestere al preturilor in 10 ani nici romanii nu or sa-si mqi permita.

  13. Oamenii din România și – au platit prin munca si suferinta locuintele… Si bine au facut
    CE SA PROMOVAM CHIRIA… Asta e saracie si depresie… Destramari de familii etc.

  14. Românii sunt proprietari de case si cei mai saraci din Europa. Si sa nu mai vorbim de case degradate,fără apă si cu WC-ul prin curte.Foarte multi sunt doar proprietari si n au un ban de la o luna la alta, credite la bancă, n au ajuns sa vadă nici România sa nu mai zic de o alta tara.Pe când elvetianul sau neamtul,sta cu chirie ,isi incesteste banii in acțiuni bancare ,se plimbă prin toată lumea si duce o viață decentă. Cand esti proprietar trebuie sa scoți multi bani din buzunar pentru orice renovare a casei, taxe plus ca nu beneficiezi de multe servicii sociale .Așa ca…cine i in avantaj?Nu i mai bine cu chirie si multi bani prin conturi??

  15. Foarte bine! Îi deranjează pe tovarășii marxiști?

  16. Draga „Sărăcuții de ei”, pensionarii care se lăfăie in apartamente de 3-4 camere….(citez), au plătit asigurări, contribuție la pensie și tot ce a însemnat impozite 40 de ani, daca statul nu a vrut să rezolve de 32 de ani problema cu pensiile, nu este vina pensionarilor ci a sistemului…, iar tot ceea ce se tot vehiculează că tinerii întrețin pensionarii este un mare neadevăr, mai gândește, ai părinți care au lucrat unii poate mai mult de 40 de ani, intreaba-i pe ei. Este bine să gândești înainte de a face niște afirmații care nu au nicio legătură cu realitatea. Toate bune !

  17. Valabil pentru adormiti si ignoranți!
    Sa va fie clar ca, tinerii nu sunt jefuiti de bani pentru a susține pensiile celor in varsta Acesti oameni au muncit toata viata si zeci de ani au cotizat luna de luna la stat, sume grase, pentru o viitoare pensie Ori, acum, statul este absolut dator sa plateasca datoriile, adica banii dati pentru asigurare pensie Prin urmare, pensionarii nu cerșesc nici de la stat, nici de la tineri, ci, trebuie numaidecat sa-si primească banii, pe care i -au împrumutat statului Sa se înțeleagă odata pentru totdeauna mecanismul si tinerii sa nu mai vorbeasca fara ratiune ! Tinerii care muncesc, n-o fac pentru pensionari ci pentru batranetile lor si asta daca vor mai ajunge acele vremuri Lipsa de respect pentru cei varstnici, anunta un viitor mai întunecat decat taciunele

  18. se fac mai multi bani la stat din taxele din chirii decat din impozitele pe propietati