România, reacție dură față de bugetul adoptat noaptea trecută de Parlamentul de la Chișinău: Decizii nedemocratice și netransparente
Ministerul Afacerilor Externe califică într-un comunicat de presă un pachet de legi adoptate miercuri noapte de Parlamentul Republicii Moldova drept ”decizii nedemocratice și netransparente”, care nu respectă normele parlamentare în vigoare și nu țin cont de principiile statului de drept.
MAE se referă la un pachet mai larg de legi, votat noaptea de majoritatea pro-rusă din Parlament, care conține bugetul, dar și legi contestate puternic, precum impunerea limbii ruse ca limbă oficială ori eliminarea ”legii miliardului furat. Astfel, Parlamentul Republicii Moldova a votat miercuri noapte anularea legislaţiei care a permis ministerului de finanţe să emită obligaţiuni, în valoare de 13,5 miliarde de lei moldoveneşti (790 de milioane de dolari) pentru a susţine sistemul financiar al ţării în 2016, după izbucnirea unui uriaş scandal bancar soldat cu dispariția a aproape un miliard de dolari din bugetul țării.
Parlamentul de la Chișinău e controlat de partidele pro-ruse conduse de Igor Dodon și Ilan Șor.
Comunicatul integral al MAE:
Ministerul Afacerilor Externe constată că, în pofida semnalelor primite din partea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, inclusiv România, coaliția parlamentară formată din PSRM și Platforma “Pentru Moldova”, care include Partidul Șor, continuă să adopte legi cu efecte negative pentru dezvoltarea Republicii Moldova, stabilitatea financiară și credibilitatea sa internațională.
În calitate de principal partener al Republicii Moldova, România reiterează îngrijorarea cu privire la deciziile nedemocratice și netransparente adoptate la 16 decembrie 2020 de această coaliție parlamentară, fără respectarea normelor parlamentare în vigoare, fără o consultare publică adecvată, fără a ține cont de principiile statului de drept.
România a luat notă de faptul ca există contestări puternice ale societății civile din Republica Moldova în raport cu aceste legi, fiind pusă în discuție constituționalitatea lor. Această situație, cumulată cu lipsa de transparență și ignorarea avizelor din partea instituțiilor specializate, indică faptul că procesul legislativ menționat nu este de natură să servească intereselor legitime ale cetățenilor.
România consideră că R. Moldova are nevoie de relații de cooperare corecte și eficiente cu instituțiile financiare internaționale, cu UE și cu statele vecine, bazate pe respect reciproc și predictibilitate, pentru ca astfel să poată asigura prosperitatea tuturor cetățenilor săi. Adoptarea de o asemenea manieră a unor legi precum cea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, legea bugetului de stat, modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale sau abrogarea „legii miliardului” nu contribuie la acest deziderat. (Sursa foto: Facebook/ Igor Dodon)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii