G4Media.ro

România, replică dură pentru Ungaria: ”Îngrijorare față de retorica Budapestei / Condamnăm…

Inquamphotos, George Călin

România, replică dură pentru Ungaria: ”Îngrijorare față de retorica Budapestei / Condamnăm orice mesaje sau declarații de natură a incita la ură sau la conflicte interetnice”

Ministerul de Externe a reacționat dur față de declarațiile unor politicieni maghiari, denunțând ”retorica” Budapestei, care ”pare” să pună la îndoială tratatele care au încheiat primul război mondial. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, MAE salută declarațiile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la Centenarul Marii Uniri, făcute în plenul Parlamentului European în data de 23 octombrie, după ce mai mulţi politicieni maghiari au spus că afirmaţiile lui demonstrează că este nepotrivit pentru funcţia pe care o deţine.

Potrivit răspunsului pentru G4Media.ro, MAE apreciază că mesajul lui Juncker reconfirmă încrederea și aprecierea, la nivel european, față de statul român, care a adoptat de-a lungul timpului măsuri substanțiale în beneficiul persoanelor aparținând minorităților naționale, corespunzând celor mai înalte standarde de protecție în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale.

„Ne exprimăm totodată solidaritatea cu afirmațiile înaltului oficial european care subliniază importanța respectării ordinii juridice clădită în Europa ulterior războaielor mondiale, garanție a stabilității și securității în plan regional și ne manifestăm îngrijorarea față de retorica autorităților de la Budapesta care lansează în spațiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării eforturile care au adus pace și înțelegere între popoarele Europei de astăzi. Ministerul Afacerilor Externe dezavuează ferm orice încercare de a critica acțiunile legitime și curajoase ale reprezentanților națiunii române care au condus la formarea, în 1918, a României Unite, pe baza celor 14 puncte prezentate de președintele Woodrow Willson în sesiunea camerelor reunite ale Congresului, Senatului și Camerei Reprezentaților SUA, din 8 ianuarie 1918”, se mai arată în răspunsul MAE.

Reacția MAE vizează afirmații făcute de purtătorului de cuvânt al Guvernului Orbán, Zoltán Kovács, și preşedintele Comisiei pentru politică externă a Legislativului din Budapesta, Zsolt Németh.

Politicienii maghiari, citaţi de cotidianul de limbă maghiară din Transilvania “Krónika”, au susținut că afirmaţiile lui Jean-Claude Juncker referitoare la ziua de 1 Decembrie demonstrează că politicianul luxemburghez este nepotrivit pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, transmite MTI. În discursul său ţinut marţi, in Parlamentul European, în prezenţa preşedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, şeful Comisiei Europene a declarat că ziua de 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri, nu este o sărbătoare doar a României, ci a întregii Europe.

“Aşadar, în această zi sărbătorim împreună un mare eveniment istoric, care este important atât pentru Romania, cât şi pentru Europa”, informează ziarul “Krónika”. La solicitarea redacţiei ziarului amintit, Biroul de Presă al Ministerului ungar de Externe a transmis, ca reacţie, declaraţia de miercuri a purtătorului de cuvânt al Guvernului Orbán. Zoltán Kovács a declarat la o conferinţă de presă, susţinută la Budapesta, că Guvernul ungar are chiar două opinii.

Opinia cea “veninoasă” se referă la faptul că Jean-Claude Juncker “a vorbit conform stării în care se afla”, iar cea mai reţinută evidenţiază lipsa cunoştinţelor istorice, ceea ce confirmă nepotrivirea lui Juncker la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Legislativului din Budapesta, Zsolt Németh, a menţionat ironic că “Juncker a dat dovadă din nou de agerime politică şi de o profundă empatie” faţă de sensibilitatea naţiunilor europene şi a minorităţilor naţionale autohtone.

“Noi, politicienii maghiari, nu trebuie să regretăm că din prima clipă am răspândit ideea că Juncker nu este potrivit pentru această funcţie şi am luptat cu toate mijloacele împotriva ideilor sale, pe care nu le puteam asuma! Este dreptul inimii sale ca el să sărbătorească împreună cu Romania centenarul unirii, cu condiţia să nu impună ca această sărbătoare să fie obligatorie (…) Mandatul de preşedinte al Comisiei Europene al domnului Juncker va expira în luna mai a anului viitor, iar noi, maghiarii, vom deschide atunci o sticlă de şampanie”, a declarat Zsolt Németh ziarului “Krónika.

Preşedintele grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, a precizat că “pomenirea sărbătoririi la nivel european al centenarului Marii Uniri dă dovadă de iresponsabilitate a preşedintelui Comisiei Europene”. “Evenimentele petrecute în urma cu 100 de ani, care au condus la reconfigurarea Europei, nu sunt momente fericite pentru Europa”, a precizat deputatul UDMR, potrivit căruia Juncker ar fi trebuit să fie mai reţinut cu această afirmaţie, “pană când Romania nu va ajunge cel puţin la situaţia in care să respecte prevederile referitoare la minorităţile naţionale din Declaraţia de la Alba Iulia”.

“În Romania centenarul este o sărbătoare, însă în Europa nu este”, a adăugat Attila Korodi.

Răspunsul complet al Ministerului Afacerilor Externe:

Ministerul Afacerilor Externe salută declarațiile Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la Centenarul Marii Uniri și la semnificațiile zilei de 1 Decembrie pentru poporul român, făcute în plenul Parlamentului European în data de 23 octombrie, cu ocazia dezbaterii asupra viitorului Europei.
Ministerul Afacerilor Externe apreciază că acest mesaj reconfirmă încrederea și aprecierea, la nivel european, față de statul român, care a adoptat de-a lungul timpului măsuri substanțiale în beneficiul persoanelor aparținând minorităților naționale, corespunzând celor mai înalte standarde de protecție în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale.
Ne exprimăm totodată solidaritatea cu afirmațiile înaltului oficial european care subliniază importanța respectării ordinii juridice clădită în Europa ulterior războaielor mondiale, garanție a stabilității și securității în plan regional și ne manifestăm îngrijorarea față de retorica autorităților de la Budapesta care lansează în spațiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării eforturile care au adus pace și înțelegere între popoarele Europei de astăzi.
Ministerul Afacerilor Externe dezavuează ferm orice încercare de a critica acțiunile legitime și curajoase ale reprezentanților națiunii române care au condus la formarea, în 1918, a României Unite, pe baza celor 14 puncte prezentate de președintele Woodrow Willson în sesiunea camerelor reunite ale Congresului, Senatului și Camerei Reprezentaților SUA, din 8 ianuarie 1918.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că România înțelege să celebreze anul 2018 – anul Centenarului Marii Uniri – în spirit de unitate, toleranță și respect reciproc între toți cetățenii săi indiferent de etnia acestora și condamnă orice mesaje sau declarații de natură a incita la ură sau la conflicte interetnice.

Foto: Teodor Meleşcanu (InquamPhotos / George Călin)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. SI „UNGURII NOSTRI”, TERICEANU SI DRAGNEA CE ZIC ?

  2. Dar departe de camerele video, Dragnea se inchina la UDMR, promite ca le va da Ardealul, doar doar vor vota amnistia si gratierea mizeriilor comuniste care conduc azi Romania.

  3. Sfarsitul primului razboi mondial e zi de doliu doar pentru maghiari. Niciun alt popor nu considera astazi in Europa Unita sfarsitul razboiului drept o catastrofa. Indreptati catre trecut si ranchiunosi, ce vor face politicienii din Ungaria ca sa ramana in UE?

  4. Hopaa…se schimba macazul !
    Asta o fi având legătură cu noua orientare pro Sătănescu pe care veorica a arborat-o ostentativ la moaște, susținută de o anumită clica din pzd ?

  5. Cu niste politicieni mult mai occidentalizati la propriu si nu doar, Romania s-a impotmolit in mlastina interbelica. De reamintit ca si atunci obiectivul URSS era subrezirea statelor aparute dupa sistemuk de la Versailles. Ungaria a fost in chip perfid atrasa de Moscova, apoi ca cazut in plasa Axei. Retin ca in 22 de ani am pierdut Ardealul.
    Oare ce va iesi din amicitia lui Daddy ch Orban si Salvini? Sper ca Daddy sa nu le traga clapa taman de Centenar…

  6. Orban ar trebui sa aplice in mod real lupta impotriva imigrantilor si sa-i trimita inapoi pe huni in Mongolia !

  7. Declaratie absolut corecta, dat fiind contextul. Insa cel mai interesant este ce vor face curvele de la UDMR, in semn de razbunare (asa cum le sta in caracter – nu am absolut nimic cu ungurii, nici cu etnicii maghiari, dar UDMR sunt tare nenorociti!). Nu pot sa nu voteze amnistia (care probabil va veni, laolalta cu furcile si topoarele noastre), fiindca Dracnea le face toate poftele, bucatica de Ardeal cu bucatica de Ardeal. Dar nu pot sa voteze la fel cu „coalitia”, fiindca asta ar insemna ca nu s-au luptat destul impotriva celor care au indraznit sa faca pishu impotriva vantului maghiar. Decisions, decisions…

    • Religia si nationalismul sunt doua lucruri care nu au stiut decat sa-i infierbante pe prosti si sa porneasca razboaie…

  8. Ungurilor, veniti ba cu niste kurtos si niste horinca, venim si noi cu ceva vin si sarmalute sa petrecem si dati-i mai dracului si pe conducatorii nostri si pe ai vostri.

    • Si comunicam in English, ba….

  9. Replica diplomatica onesta a celor care se pretind a fi doua state paralele ce blameaza recomandarile UE si Comisiei de la Venetia.

  10. Oficialilor maghiari si nu numai, care ataca frecvent Romania, ar trebui sa li se interzica intrarea pe teritoriul national, iar politicienilor maghiari de la noi, carora „le pute” glia romaneasca si afiseaza insemne interzise, ar trebui sa li se aplice legea cu cea mai mare acuratete. Acestora din urma daca nu le convine, le recomand trenul, avionul sau masina cu destinatia Budapesta.

  11. Pe la ce ora a aparut acest articol?! Nu cumva dupa criticile chiar dure la Tv ale profesorului Dungaciu si ministrului Diaconescu precum ca statul roman aplica politica strutului la toate declaratiile belicoase ale oficialilor maghiari si politicienilor UDMR?!
    Cei 2 au facut praf Administratia Prezidentiala si Guvernul pentru tacerea de mormant cu privire la „asaltul” maghiar din ultima vreme, doar nu le-a spus pe nume cat sunt de incompetenti.
    Pacat ca domnii Diaconescu si Dungaciu nu fac parte din conducerea la cel mai inalt nivel a statului de azi. Astia-s oameni cu stiinta de carte, coloana vertebrala si viziune; altii nu prea mai avem.