România riscă o amendă de 3 milioane de euro pentru că nu a transpus la timp legislația europeană pentru prevenirea spălării banilor
România ar trebui să fie obligată să plătească 3 milioane de euro pentru că nu a transpus la timp în legislația națională Directiva UE adoptată în 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, arată Avocatul General al Curții de Justiție a UE (CJUE) în poziția făcută publică azi, 5 martie.
Poziția Avocatului General în dosarele aflate la CJUE este consultativă, dar este luată în considerare când instanța decide – și-și argumentează decizia – în dosarele pe care le judecă.
România a fost chemată în judecată în fața CJUE de către Comisia Europeană, care a cerut plata unei sume forfetare de 4,5 milioane de euro pentru neîndeplinirea obligației de a comunica măsurile de transpunere a Directivei 2015/849. Comisia a solicitat inițial și aplicarea unei penalități cu titlu cominatoriu de 21 974,40 euro pe zi, dar a renunțat la această solicitare pe parcursul procedurii.
Avocatul General al CJUE propune Curții să constate că România nu și‑a îndeplinit obligațiile, să oblige România la plata unei sume forfetare de 3 milioane de euro și să oblige România la plata cheltuielilor de judecată.
De obicei, decizia Curții vine la distanță de o lună după prezentarea concluziilor Avocatului General.
Reamintim că majoritatea PSD din Parlament a evitat ani la rând să voteze proiectul de lege care transpune Directiva UE, iar guvernele succesive ale PSD au refuzat să adopte legislația necesară prin ordonanță de urgență. În cele din urmă, proiectul a fost adoptat și promulgat de președinte în 2019, cu patru ani întârziere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii