G4Media.ro

România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai slabe performanţe…

Sursa foto: Pixabay

România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai slabe performanţe în domeniul digital (Comisia Europeană)

Finlanda, Suedia, Danemarca şi Olanda sunt economiile „cele mai avansate ale UE” pe plan digital, la polul opus aflându-se Italia, România, Grecia, şi Bulgaria, potrivit Indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI) publicat joi de Comisia Europeană, informează AFP.

Indicele monitorizează performanţa digitală globală din Europa şi urmăreşte progresele înregistrate de ţările UE în ceea ce priveşte competitivitatea digitală. El măsoară progresele realizate de fiecare ţară în cinci domenii: conectivitate, competenţele digitale, utilizarea internetului de persoane particulare, integrarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi şi serviciile publice.

Malta, Irlanda şi Estonia se situează imediat după ţările nordice în clasamentul Comisiei. Franţa şi Germania ocupă poziţii de la jumătatea clasamentului.

În materie de conectivitate, 78% dintre familii erau abonate la o reţea fixă cu debit ridicat în 2019, faţă de 70 % în urmă cu cinci ani. Dacă reţelele 4G acoperă cvasitotalitatea populaţiei europene, doar 17 % dintre statele membre au atribuit deja frecvenţe 5G, constată Bruxelles-ul.

Utilizarea internetului este în creştere puternică: 85% dintre europeni se conectează la reţea cel puţin o dată pe săptămână, faţă de 75% în 2014, în special pentru a-şi trimite apeluri video, a utiliza servicii bancare şi a face cumpărături.

Dar „o mare parte din populaţie”, 42%, „nu posedă în continuare cel puţin competenţele de bază” care să-i permită să consume bunuri şi servicii digitale, subliniază Comisia.

Întreprinderile sunt – la rândul lor – „din ce în ce mai digitalizate”, în special companiile mari. În domeniul comercial, 17,5% dintre IMM-uri au vândut produse şi servicii online în 2019, faţă de 39% dintre marile întreprinderi.

În fine, Comisia subliniază „o tendinţă în creştere a utilizării serviciilor publice digitale în domeniul administraţiei online şi al sănătăţii online”. Estonia, Spania, Danemarca, Finlanda şi Letonia sunt ţările cele mai performante în acest domeniu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Studiu de caz: search Magyar Elektronikus Könyvtár english şi de întrebat deputaţii dacă tineretul român, într-o ţară de IT-işti, va avea un instrument de lucru similar înainte de terminarea autostrăzii Bucureşti-Chişinău, în probabil 2077. Biblioteca Digitală a Bucureştilor, unde Diaspora şi cercetătorii şi liceenii aveau liber acces la numeroase cărţi clasice de istorie şi literatură, a căzut de pe net chiar în anul Centenarului.

  2. Pai, politrucii nostri NU vor sa auda de Digitalizare, ar insemna sa avem la vedere TOATE Informatiile legate de BANII PUBLICI!!!
    Cum vor mai fura in liniste?!
    Un calculator NU ia spaga!!
    Politrucii prefera Registre si PIX, N’spe MII de Registre unde numai ei STIU cum „aranjeaza” Banii furati!
    Mai 2019: „DOCUMENT Guvernul Dancila a pus cruce OFICIAL Modernizării ANAF prin Programul cu Banca Mondială. ESECUL ne lasă cu un împrumut de 18 Milioane de euro, bani cheltuiți pe consultanță.
    Care trebuie RETURNATI, din Imprumuturi peste Imprumuturi, la Dobanzi tot mai ridicate, evident!
    Cine plateste?! Veorica si Orlando si Valcov si Dragnea?!
    NU!
    In nici o tara din UE, cei RESPONSABILI nu ar fi scapat fara sa PLATEASCA!
    Acordul de 70 de Milioane Euro prin care ANAF ar fi trebuit să-și modernizeze Infrastructura IT(celebrul program de Digitalizare a ANAF!) cu Bani împrumutați de la Banca Mondială a fost OPRIT Oficial ieri prin Hotărâre de Guvern.
    După mai bine de 5 ani de la lansarea Programului de modernizare(DIGITALIZARE), stabilit inițial să se încheie la final de 2018, Guvernul a tras linie.
    Autoritățile au împrumutat 18 milioane de euro pe care i-au cheltuit cu Rezultate ZERO, iar asta în timp ce sistemul IT al ANAF, învechit și încărcat tot mai mult, cedează acum atât de des încât nu mai miră pe nimeni.
    Singurele „rezultate” sunt că ANAF are un handicap imens în ce privește Colectarea modernă la buget, Statul pierde astfel foarte mulți bani și persistă SUSPICIUNI că MOTIVUL pentru care Modernizarea ANAF a fost blocată de cei responsabili de implementare a fost DORINTA politicienilor de a menține un sistem OPAC și NEperformant, pe care să și-l poată subordona și să-l poată folosi ca armă pentru protejarea sau atacarea unor afaceri sau activități criminale.
    Până la acest moment nu a fost tras nimeni la răspundere pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în ce privește implementarea programului de modenternizare a ANAF.
    Având în vedere că lipsa modernizării ANAF reprezintă un atentat la siguranță națională, Fiscul fiind esențial pentru bună funcționare a statului, autoritățile ar trebui să înceapă o anchetă în această privința.
    De ce este important: Sistemul IT vechi și lipsa unor proceduri moderne în cadrul ANAF reprezintă un handicap major pentru economia României, de la cea mai mică firmă și până la bugetul statului, care este lipsit din acest motiv de venituri importante.
    O colectare mai bună, mai ales de la cei care nu plătesc taxe pentru că beneficiază de protecție politică sau încalcă legea, ar putea însemna taxe mai mici pentru firmele și persoanele corecte, dar și o concurență corectă în mediul economic.”
    Acordul de împrumut între Guvern și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), parte a Grupului Banca Mondială, a fost semnat la București la 8 mai 2013 și ar fi trebuit să se INCHEIE, conform primului Termen asumat, spre finalul anului 2018.
    Obiectivele Proiectului au fost următoarele:
    a) creșterea eficacității și eficienței în procesul de colectare a impozitelor și contribuțiilor sociale;
    b) îmbunătățirea conformării fiscale;
    c) reducerea poverii asupra contribuabililor pentru asigurarea conformării.
    https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/document-guvernul-a-pus-cruce-oficial-modernizarii-anaf-prin-programul-cu-banca-mondiala-esecul-ne-lasa-cu-un-imprumut-de-18-milioane-de-euro-bani-cheltuiti-pe-consultanta-19012079

  3. Dar casta Partidului si securistii au pensii si previlegii speciale de top european!

  4. Lasă că facem performanță la video-chat, iar dacă se introduce și educația sexuală în școli ne vom diversifica oferta.