G4Media.ro

România și alte state membre UE denunță ”încercările sistematice ale Rusiei de…

Sursa foto: © Michael Borgers | Dreamstime.com

România și alte state membre UE denunță ”încercările sistematice ale Rusiei de a manipula spațiul informațional”

România, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Suedia și Serviciul de acțiune externă al UE denunță joi într-un comunicat ”încercările continue și sistematice ale Rusiei de a manipula și interfera în spațiul informațional al societăților democratice”.

”Manipularea și interferența informațiilor străine reprezintă o parte fundamentală a activităților militare rusești. Scopul lor este de a crea neîncredere, de a stârni diviziuni interne și de a influența procesul decizional democratic. Trebuie să le combatem. Cea mai bună modalitate de a contracara astfel de activități malefice rămâne aceeași: să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă”, arată comunicatul citat.

Statele semnatare ale declarației arată că statul rus și actorii afiliați pro-Kremlin se coordonează pentru a efectua atacuri de manipulare și interferență a informațiilor străine. Aceste operațiuni sunt efectuate prin intermediul rețelei diplomatice ruse și al serviciilor de securitate, al mass-mediei controlate de stat, al canalelor de social media, al companiilor private și al proxy-urilor locale, utilizate în mod integrat pentru a se multiplica și a se amplifica reciproc.

La 16 decembrie 2024, Uniunea Europeană a impus măsuri restrictive împotriva altor două persoane aflate în spatele campaniei „Doppelganger”, în temeiul unui nou cadru pentru măsuri restrictive ca răspuns la activitățile hibride și acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în străinătate. Campania „Doppelganger”, descoperită pentru prima dată de EU Disinfo Lab în septembrie 2022 , este o tactică preferată de Kremlin, care se dă drept instituții media sau persoane de renume, încercând să păcălească publicul să consume propaganda sa.

UE și statele sale membre, partenerii noștri internaționali și organizațiile societății civile colaborează îndeaproape pentru a expune și contracara operațiunile FIMI precum campania „Doppelganger”. Aceasta include schimbul de măsuri și experiențe eficiente în aplicarea instrumentelor juridice naționale și ale UE prin intermediul sistemului de alertă rapidă, efectuarea de cercetări științifice și educarea diverselor grupuri ale societății cu privire la tacticile, tehnicile și procedurile rusești (TTP). Facem acest lucru pentru a proteja integritatea spațiului nostru informațional deschis și pentru a consolida reziliența democrațiilor noastre.

Un exemplu al eforturilor continue ale Rusiei de a înșela și de a interveni în dezbaterea publică, operațiunea „Doppelganger” a fost lansată în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, fiind descoperită pentru prima dată de Laboratorul Disinfo al UE în septembrie 2022 . Impactul acestui efort rămâne limitat. Conform estimărilor, numărul total de site-uri neautentice depășește 700, iar numărul de articole înșelătoare difuzate prin intermediul acestor site-uri se ridică la zeci de mii. Încercările de interferență ale Kremlinului au inclus alegerile pentru Parlamentul European din 2024, deși nu au reușit să perturbe procesul electoral . Tehnici similare au fost detectate și în alegerile recente din Georgia și Republica Moldova.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.