G4Media.ro

România și Moldova – ședință comună de guvern la două zile după…

România și Moldova – ședință comună de guvern la două zile după ce UE a suspendat fondurile pentru Chișinău din cauza derapajelor antidemocratice

Guvernele României și Moldovei se reunesc astăzi într-o ședință comună la București, condusă de premierii Viorica Dăncilă și Pavel Filip, potrivit unui comunicat al executivului. Ședința comună are loc la doar două zile după ce Uniunea Europeană a anunțat că suspendă oficial ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din cauza derapajelor antidemocratice. E de așteptat ca premierul moldovean să ceară României asistență financiară sporită, după cum a anunțat în urmă cu o săptămână vicepremierul Iurie Leancă.

Anunțul suspendării asistenței UE a fost făcut pe 20 noiembrie de șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. În aceeași zi, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a demisionat, Sergiu Cioclea invocând motive de ordin profesional și personal.

Nemulțumirile UE și ale partenerilor externi ai Moldovei vin pe fondul amenințărilor din partea unor lideri ai partidului de guvernământ, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, că vor cere procuraturii să îi ancheteze pe principalii lideri ai opoziției pentru o presusă trădare de țară. Marile semne de întrebare privind respectarea statului de drept în Moldova sunt provocate însă de un șir mai lung de evenimente: modificarea legislației electorale în defavoarea opoziției, tergiversarea dosarului penal privind furtul din trei bănci a peste un miliard de dolari, precum și anularea alegerilor pentru primăria Chișinău, câștigate de candidatul de opoziție Andrei Năstase.

Pe de altă parte, România încearcă să țină Republica Moldova în zona sa de influență, dar și în siajul Uniunii Europene. În ultimii ani, România a avansat pe piața economică din Moldova și încearcă să devină un jucător-cheie. Tocmai de aceea tonul Bucureștiului la adresa derapajelor antidemocratice evidente de la Chișinău a fost unul extrem de reținut, în ciuda apelurilor din partea societății civile moldovene ca România să stopeze finanțarea regimului Plahotniuc.

Discuţiile din ședința comună de guvern vor aborda perspectivele relaţiei bilaterale, inclusiv componentele sectoriale subsumate acesteia, cu evaluarea stadiului implementării proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova şi explorarea opţiunilor pentru noi proiecte de cooperare, arată un comunicat al guvernului român.

„Şedinţa comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova reprezintă o oportunitate pentru impulsionarea agendei bilaterale, în perspectiva viitorului european al Republicii Moldova şi avansarea proiectelor bilaterale de cooperare de relevanţă strategică”, se arată în comunicatul citat, care nu dă însă detalii despre proiectele discutate.

Agenda oficială a ședinței:

Ora 11.15 Întâmpinarea prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, de către prim-ministrul României, Viorica Dăncilă

Ora 11.20 Întrevedere tête-à-tête a prim-miniștrilor României și Republicii Moldova

Ora 11.50 Ședință în plenul delegațiilor

Ora 13.15 Participare la ceremonia de semnare a unor documente/acorduri bilaterale

Ora 13.30 Fotografia de familie

Ora 13.40 Declarații comune de presă ale celor doi prim-miniștri

Ora 14.00 Dejun de lucru oferit de prim-ministrul Viorica Dăncilă în onoarea premierului Pavel Filip

Foto: Viorica Dăncilă și Pavel Filip la întâlnirea de la Chișinău din februarie 2018 (sursa: Guvernul României)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Vor ataca UE impreuna, vai de tarile lor si popoarele lor care nu voteaza…

  2. S-a întilnit „tanda”cu „manda” aceași conducători „dobitoci” români și moldoveni. Acelasi ADN- laș și pupincuriști.

  3. Ședințe de guvern comune între România și Moldova ar trebui să fie o normalitate până la contopirea într-un singur Guvern.