Romania și Polonia. Mișcările anti și pro avort scot mii de oameni pe străzi
Mai multe mii de persoane au demonstrat, sâmbătă, în mai multe orașe din Romania la o manifestaţie pentru viaţă şi împotriva avorturilor, intitulată „Marşul pentru Viaţă”, mișcare organizată de Asociația Studenți pentru Viață și puternic sprijinită de Biserica Ortodoxă. Câteva mii de persoane au ieșit pe străzile Capitalei, aproximativ 2000 la Cluj, 1000 la Alba Iulia, 300 la Constanța, 200 la Buzău și alte câteva sute la Timișoara, transmit agențiile de știri. Pe de altă parte, în Polonia mii de oameni au ieșit vineri pe străzi împotriva unui proiect ce prevede înăsprirea legii anti-avort, care este deja printre cele mai restrictive din Europa.
(Foto în deschidere – Inquam Photos/ Adriana Neagoe)
Romania. Aproximativ 2.000 de persoane au participat, sâmbătă, la o manifestaţie pentru viaţă şi împotriva avorturilor, intitulată „Marşul pentru Viaţă”. Participanţii s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, au susţinut discursuri şi au purtat asupra lor pancarte cu mesaje precum „Spune da vieţii copilului tău”, „Există iertare şi vindecare după avort”, „Fiecare copil merită o zi de naştere”, „Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie”.
Printre participanţi s-au numărat mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ, şi episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, precum şi reprezentanţi ai altor culte.
„Sfânta Scriptură ne spune lucrul esenţial în ceea ce priveşte viaţa. (…) Referitor la Domnul Iisus Hristos ne spune că El este viaţa. (…) Mai mult, ştim că avortul, din moment ce suprimă o viaţă, este crimă, crimă calificată. (…) Prin Moise, Domnul a dat cele zece porunci. În porunca a şasea, Domnul Dumnezeu ne spune aşa: să nu ucizi! (…) S-a constatat îmbătrânirea României, şi nu numai a României, ci a întregii lumi creştine. Toate familiile noastre tinere ar trebui să aibă câte trei copilaşi. Măcar câte trei copilaşi. Unul pentru tata, unul pentru mama şi celălalt pentru biserică şi pentru ţară”, a spus, în faţa participanţilor, Andrei Andreicuţ.
”Marşul pentru Viaţă” este cel mai mare eveniment pro-viaţă din cursul unui an, care se organizează în peste 300 de oraşe din România şi din Republica Moldova.
Potrivit Actual de Cluj, Organizatorii au pregătit Marşul cu o „expoziţie pentru viaţă”, instalată de câteva zile chiar în centrul Clujului, pe Bulevardul Eroilor. „Enciclopedie fotografică a primelor 9 luni de viață” a fost primită cu păreri împărţite de către clujeni. Pe una dintre planşele disponibile pentru mesaje, un trecător a scris: „Educaţie sexuală de ce nu acceptaţi?”. Actual de Cluj mai scrie ca alte asociaţii atrag atenţia că, în timp ce vorbim de „familia tradiţională”, România are cel mai mare număr de fete sub 15 ani care devin mame și al doilea cel mai mare număr de sarcini în rândul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.
Polonia. Mii de polonezi au protestat vineri, în cadrul unor manifestaţii din aşa-numita ”vinere neagră”, împotriva unui proiect ce prevede înăsprirea legii anti-avort, care este deja printre cele mai restrictive din Europa, relatează AFP, citat de Agerpres.
La Varşovia, tinere femei au ridicat, într-o mişcare coordonată, mari palme roşii din carton cu inscripţia ”Stop”. Altele au purtat pancarte cu sloganuri variate: ”Capelele voastre, uterele noastre” sau ”Vrem să putem alege, nu teroare”.
Anterior, tot vineri, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, a avertizat Polonia că acest proiect, care interzice inclusiv avortul în caz de malformaţie a foetusului, este incompatibil cu angajamentele Varşoviei în privinţa drepturilor omului.
El a făcut apel la Parlamentul polonez „să respingă această propunere legislativă şi orice altă propunere care vizează limitarea accesului femeilor la drepturile lor privind sexualitatea şi procrearea”.
Manifestanţii, deopotrivă femei şi bărbaţi, care au răspuns la apelul la proteste al organizaţiilor feministe, au început din faţa Parlamentului un marş care se va încheia la sediul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), formaţiunea aflată la putere care susţine acest proiect. Pentru manifestaţii au fost desfăşurate importante forţe de poliţie.
O altă manifestaţie a început în paralel în faţa sediului Arhiepiscopiei Varşoviei, oprindu-se prin faţa tuturor bisericilor, pentru a denunţa presiunea exercitată de episcopatul catolic din Polonia asupra oamenilor politici în această chestiune. Proteste masive au fost organizate şi în multe alte oraşe, precum Poznan, Wroclaw, Cracovia, Gdansk şi Szczecin.
Dacă textul prezentat de comitetul Stop Avortul este adoptat de parlament, ceea ce pare posibil, întreruperea de sarcină nu va mai fi permisă decât în două cazuri: risc la adresa vieţii sau a sănătăţii mamei sau sarcină rezultată în urma unui viol sau incest.
În opinia persoanei care animă comitetul Stop Avort, Kaja Godek, „această lege reprezintă în fiecare zi viaţa a trei fiinţe umane”. Potrivit ei, malformaţiile au fost în 2016 la originea a 1.046 – respectiv 96% – din avorturile legale practicate în Polonia.
Organizaţiile feministe au reuşit în 2016, datorită unor ample manifestaţii ale unor femei îmbrăcate în negru, să obţină respingerea unui proiect similar de către parlament unde conservatorii sunt majoritari.
Noul proiect este însă şi mai restrictiv: el prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru medicii şi alte persoane care participă la un avort, inclusiv pacientele, dar permite judecătorului să renunţe la a le sancţiona şi pe acestea din urmă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii