G4Media.ro

Romania și Polonia. Mișcările anti și pro avort scot mii de oameni…

Romania și Polonia. Mișcările anti și pro avort scot mii de oameni pe străzi

Marsul pentru viata, un eveniment organizat de Asociația Studenți pentru viață, organizat impotriva practicii avortului, in Bucuresti, sambata, 24 martie 2018. Inquam Photos / Adriana Neagoe

Romania și Polonia. Mișcările anti și pro avort scot mii de oameni pe străzi

Mai multe mii de persoane au demonstrat, sâmbătă, în mai multe orașe din Romania la o manifestaţie pentru viaţă şi împotriva avorturilor, intitulată „Marşul pentru Viaţă”, mișcare organizată de Asociația Studenți pentru Viață și puternic sprijinită de Biserica Ortodoxă. Câteva mii de persoane au ieșit pe străzile Capitalei, aproximativ 2000 la Cluj, 1000 la Alba Iulia, 300 la Constanța, 200 la Buzău și alte câteva sute la Timișoara, transmit agențiile de știri. Pe de altă parte, în Polonia mii de oameni au ieșit vineri pe străzi împotriva unui proiect ce prevede înăsprirea legii anti-avort, care este deja printre cele mai restrictive din Europa.

(Foto în deschidere – Inquam Photos/ Adriana Neagoe)

Romania. Aproximativ 2.000 de persoane au participat, sâmbătă, la o manifestaţie pentru viaţă şi împotriva avorturilor, intitulată „Marşul pentru Viaţă”. Participanţii s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, au susţinut discursuri şi au purtat asupra lor pancarte cu mesaje precum „Spune da vieţii copilului tău”, „Există iertare şi vindecare după avort”, „Fiecare copil merită o zi de naştere”, „Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie”.

Printre participanţi s-au numărat mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ, şi episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, precum şi reprezentanţi ai altor culte.

„Sfânta Scriptură ne spune lucrul esenţial în ceea ce priveşte viaţa. (…) Referitor la Domnul Iisus Hristos ne spune că El este viaţa. (…) Mai mult, ştim că avortul, din moment ce suprimă o viaţă, este crimă, crimă calificată. (…) Prin Moise, Domnul a dat cele zece porunci. În porunca a şasea, Domnul Dumnezeu ne spune aşa: să nu ucizi! (…) S-a constatat îmbătrânirea României, şi nu numai a României, ci a întregii lumi creştine. Toate familiile noastre tinere ar trebui să aibă câte trei copilaşi. Măcar câte trei copilaşi. Unul pentru tata, unul pentru mama şi celălalt pentru biserică şi pentru ţară”, a spus, în faţa participanţilor, Andrei Andreicuţ.

”Marşul pentru Viaţă” este cel mai mare eveniment pro-viaţă din cursul unui an, care se organizează în peste 300 de oraşe din România şi din Republica Moldova.

Potrivit Actual de Cluj, Organizatorii au pregătit Marşul cu o „expoziţie pentru viaţă”, instalată de câteva zile chiar în centrul Clujului, pe Bulevardul Eroilor.  „Enciclopedie fotografică a primelor 9 luni de viață” a fost primită cu păreri împărţite de către clujeni. Pe una dintre planşele disponibile pentru mesaje, un trecător a scris: „Educaţie sexuală de ce nu acceptaţi?”. Actual de Cluj mai scrie ca alte asociaţii atrag atenţia că, în timp ce vorbim de „familia tradiţională”, România are cel mai mare număr de fete sub 15 ani care devin mame și al doilea cel mai mare număr de sarcini în rândul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.

Polonia. Mii de polonezi au protestat vineri, în cadrul unor manifestaţii din aşa-numita ”vinere neagră”, împotriva unui proiect ce prevede înăsprirea legii anti-avort, care este deja printre cele mai restrictive din Europa, relatează AFP, citat de Agerpres.

La Varşovia, tinere femei au ridicat, într-o mişcare coordonată, mari palme roşii din carton cu inscripţia ”Stop”. Altele au purtat pancarte cu sloganuri variate: ”Capelele voastre, uterele noastre” sau ”Vrem să putem alege, nu teroare”.

Anterior, tot vineri, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, a avertizat Polonia că acest proiect, care interzice inclusiv avortul în caz de malformaţie a foetusului, este incompatibil cu angajamentele Varşoviei în privinţa drepturilor omului.

El a făcut apel la Parlamentul polonez „să respingă această propunere legislativă şi orice altă propunere care vizează limitarea accesului femeilor la drepturile lor privind sexualitatea şi procrearea”.

Manifestanţii, deopotrivă femei şi bărbaţi, care au răspuns la apelul la proteste al organizaţiilor feministe, au început din faţa Parlamentului un marş care se va încheia la sediul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), formaţiunea aflată la putere care susţine acest proiect. Pentru manifestaţii au fost desfăşurate importante forţe de poliţie.

O altă manifestaţie a început în paralel în faţa sediului Arhiepiscopiei Varşoviei, oprindu-se prin faţa tuturor bisericilor, pentru a denunţa presiunea exercitată de episcopatul catolic din Polonia asupra oamenilor politici în această chestiune. Proteste masive au fost organizate şi în multe alte oraşe, precum Poznan, Wroclaw, Cracovia, Gdansk şi Szczecin.

Dacă textul prezentat de comitetul Stop Avortul este adoptat de parlament, ceea ce pare posibil, întreruperea de sarcină nu va mai fi permisă decât în două cazuri: risc la adresa vieţii sau a sănătăţii mamei sau sarcină rezultată în urma unui viol sau incest.

În opinia persoanei care animă comitetul Stop Avort, Kaja Godek, „această lege reprezintă în fiecare zi viaţa a trei fiinţe umane”. Potrivit ei, malformaţiile au fost în 2016 la originea a 1.046 – respectiv 96% – din avorturile legale practicate în Polonia.

Organizaţiile feministe au reuşit în 2016, datorită unor ample manifestaţii ale unor femei îmbrăcate în negru, să obţină respingerea unui proiect similar de către parlament unde conservatorii sunt majoritari.

Noul proiect este însă şi mai restrictiv: el prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru medicii şi alte persoane care participă la un avort, inclusiv pacientele, dar permite judecătorului să renunţe la a le sancţiona şi pe acestea din urmă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Nu inteleg cum poti crede ca a impune unui om ce sa faca cu corpul lui e un lucru nobil… 🙁

  2. „Viata este o boala incurabila transmisibila sexual” – citat atribuit lui Woody Allen

    Religiosii sustin ca viata este un dar divin. Le reamintesc ca si D-zeul Vechiului Testament a exterminat o lume intreaga, inclusiv copii mici, la Potop. Mai tarziu, pe vremea lui Moise, a ucis intai-nascuti ai egiptenilor, din motive politice (eliberarea evreilor) . Cu o alta ocazie, acelasi D-zeu a ucis copilul nascut in adulter al regelui David cu Bat-Sheba (2 Samuel 12:14–18.). Sa nu mai spun ca la scurt timp dupa nasterea lui Cristos a permis uciderea miilor de copii de catre Irod.

    Biologia bate religia si principiile de orice fel: in lumea animalelor are loc o selectie naturala chiar si in conditii optime (unii pui sunt ucisi sau lasati sa moara de foame). Intrebati orice fermier care creste animale.

    Consider ca orice femeie are dreptul si responsabilitatea sa decida ce este mai bine pentru corpul ei inclusiv daca doreste sa poarte o sarcina sau nu. O societate in care lipseste educatia sexuala dar care blameaza femeia ce utilizeaza metode de contraceptie este si va ramane intotdeauna o societate retrograda.

  3. Ce ador aceasta atitudine. Este clasicul : „Ba nu !! Eu zic ca nu ai voie avort pentru ca nu vreau si nu e bine si mai enumar o groaza de motive subiective care nu au legatura cu contextul dat, deci nu… daaarrr… este treaba ta ce faci cu copilul dupa. Eu doar iti ordon ce faci cu corpul tau acum, dupa, nu imi pasa”

    Sunt atat de multe situatii de la clasicul „accident”, viol, poate tatal paraseste relatia cand se vede pus in fata faptului (indiferent ca este sau nu voit) sau chiar este planificat si voit, insa isi dau seama ca nu exista posibilitati. Este oare drept sa pedepseasca o viata noua doar pentru ca altcineva decide? Sigur, multi vor spune „da-l spre adoptie”. Sunt sigur ca uita ca avem o tara corupta in care pana si transplantul de organe este un domeniu controlat de mafie. Am auzit povesti ca sunt case de copii care tin copii cat mai mult ca sa primeasca fonduri mai multe pe care ii cheltuiesc aiurea. Ca sunt sau nu dovezi, nu prea mai conteaza in conditiile in care pana si cel mai mic semn de coruptie ridica semnul intrebarii, intr-o tara devotata furtului (nu are sens sa aduc aminte de serviciul de protectie al martorilor si santajul/coruptia de acolo, nu?)

    In plus mi se pare fascinant cum atat de multe persoane si-au rezolvat problemele si acum, din bunavointa inimii, vor sa „ajute” pe altii. De ce nu isi vad de propria viata, inainte sa dicteze altora ce sa faca cu propria viata si corp?!

    George Carlin avea o vorba… incepe la 01:18
    Iata si monologul clasic al dansului: watch?v=ScWDC0dZ-NQ

    Vizionare placuta!

  4. 1. Dumnezeul Vechiului Testament e acelasi cu Dumnezeul Noului Testament.

    2. A extermina, motive politice, selectie naturala – acestia sint termeni patetic de incoerenti din jargonul actual.

    3. In Scripturi exista IDEI, care nu se regasesc in comentariul lui Ge0rges.

    • 1. Teoretic VT avea un zeu mult mai rigid si strict, lucru care s-a schimbat odata cu nasterea unui copil (este des intalnit ca atitudinea unui parinte sa se schimbe odata cu intrarea unei noi vieti in lume). Legat de NT, chiar daca nu a pornit robinetul peste tinuturi intregi, tot a fost rigid cu copilul sau – „plata” pentru pacatele noastre (si nu ma refer la rastignire doar, cat si la tentatiile Diavolului etc. unde era pe cont propriu). Desigur eu acum generalizez dintr-o carte scrisa de oameni, nu voi pretinde sa sustin vreun adevar absolut tinand cont ca am depasit momentul in care sa am un prieten imaginar cu care sa vorbesc, pe care sa dau vina cand ceva nu merge bine sau sa ii multumesc ca ma indruma catre lucruri bune. Dar asa-s eu, „gusturile” (daca le putem numi asa) nu se discuta.

      2. Daca este sa vorbim despre „jargon”, enumerare de cuvinte si sa aducem vocabularul in discutie, va anunt ca „patetic” nu inseamna ceea ce credeti. Cuvantul care il cautati este „jalnic”. „Patetic” inseamna cu totul altceva si este un compliment. Cat despre „selectia naturala”, aceasta este mai mult decat o sintagma, penmtru ca nu este termen. Este un adevar vazut in fiecare zi. Nu trebuie dovedit, natura se asigura sa ne arate asta cu fiecare ocazie (si pot aduce ROR in discutie, dar nu o voi face – si nu ma refer la copii, cat la parinti, dar repet, nu vreau sa divagam de la articol). „Motive politice” este ceva subiectiv si greu de dovedit, dar tinand cont ca „tara arde” dar se discuta despre proteste anti-avort si referendum anti LGBT, as zice ca o distragere a atentiei este mai mult decat evidenta. Dar hai sa presupunem ca nu este asa, ignoram si coincidenta de moment, ignoram tot, dar nu putem ignora BOR, care, fie ca va place sau nu (sa recunoasteti), chiar face politica, nu religie. „A extermina” este ceva dur, dar lipsa de empatie din acest cuvant il face mai bland decat sa zica cineva „Dumnezeu a omorat o natie intreaga cu sange rece” (sa mentionez cine a mai facut asta acum cativa ani? Un austriac, dar imi scapa numele). Desigur, poate se arunca osul cu „erau pacatosi”, care se contra-argumenteaza usor, insa ma tem ca va veni supremul argument nonsens „Dumenzeu are dreptul” la care nu ma pot abtine sa rad…

      3. In scripturi exista povesti. Care intr-adevar, sunt idei. Dar sunt sigur ca nu detineti un sclav asa cum scrie in Biblie si nici nu aruncati cu pietre in femei mai putin fidele sau in cine nu sarbatoreste „Duminica Sfanta”, deci sa nu mai umblam cu jumatati de masura.

      Daca este vorba sa ne jucam de-a religia, eu cred ca pana nici Dumnezeul VT sau NT nu se baga in viata oamenilor cum o fac acesti „credinciosi”. Si asta cu un motiv. Este adevarat ca in VT erau pedepse iar in NT era Decalogul, dar sa fim seriosi: totul se reduce la reguli de conduita si la concepte de bun-simt (a nu fura, a nu ucide, a nu pacatui „in general” etc). Nu cred ca scrie in scriptura ca cineva are dreptul de a decide ce face femeia cu corpul sau.

  5. 1. Nu stiu despre ce vorbeste comentatorul anonim imi_pasa_de_Romania. – ” Teoretic VT avea un zeu mult mai rigid si strict, lucru care s-a schimbat odata cu nasterea unui copil.”

    Pare a fi picat de pe alta planeta.

    Bineinteles, tocmai gusturile se discuta.

    2. Nici la punctul 2 nu e coerent acest comentator anonim. Nu imi dau seama nici ce intentioneaza cu astfel de comentarii sterile. O fi vreo introducere pentru o polemica pe care intentioneaza sa o lanseze?

    3. Cica: „in VT erau pedepse iar in NT era Decalogul”…

    Nu spuneam ca e picat de pe alta planeta?

    Astea-s chestiuni de cultura generala.

    Cica: „Daca este vorba sa ne jucam de-a religia”

    Pai nu de asta e vorba.

    Cel putin sa precizam ca e vorba de religia crestina. Ca mai sint o droaie de alte religii.

    Cine nu sarbatoreste Duminica Sfinta?… A dat-o in bara omul, cu mine, ca nu am fost anul acesta decit o data la biserica, de Boboteaza. S-a nimerit sa fie… simbata.

  6. Comentatorul anonim imi_pasa_de_Romania: „cred ca scrie in scriptura ca cineva are dreptul de a decide ce face femeia cu corpul sau.”

    In Scriptura nu scrie nici despre Facebook si nici despre fake news, dar ceva ne face sa ne revoltam.

    Discernamintul spiritual? (daca e vorba de crestini)

  7. Corectie: citatul trebuie sa inceapa cu NU.

    • OK renunt. Am picat in capcana de a incerca sa intretin o discutie rationala cu cineva religios desi stiam ca nu trebuie (sau nu am cum). Am gresit 🙁 Scuze, rectific: „am pacatuit”.
      Asa cum ati spus, absolut tot ceea ce ati scris trebuie sa fie comentat cu „NU”. Cred ca era mai simplu sa scriu asta, insa am presupus ca putem avea o conversatie, nu o serie de „monoloage” cu nonsens.

      Sunt convins ca oricine cu mintea deschisa poate vedea si ceea ce am scris, poate si sa inteleaga si mai mult, poate vedea si substraturile ascunse. Si sincer, am sperat sa faceti parte din acel grup de oameni. Asteptari desarte, se pare. Fara dubiu, un efect secundar a sindromului „luat ceea ce scrie in Bbilie la propriu fara a si gandi si intelege ce scrie mai intai”.

      Cel mai amuzant este sa citesc asta: „Ca mai sint o droaie de alte religii.”
      Parca era vorba ca exista doar UNA, UNICA absoluta si adevarata… pentru ca doar nu sunt toate la fel, iar fiecare din ele are propria varianta de geneza (mai putin cele cu radacini comune ceea ce mi se pare o gluma proasta per ansamblu). Deci nu au cum sa fie toate adevarate, deci nu au cum sa fie „o droaie de alte religii”, ci doar „o religie” si multe alte „vrajeli” (sau poate toate-s vrajeli, ramane de dezbatut, probabil tot intr-un monolog).

      Cred ca pun punct acestei discutii tinand cont ca nu articolul nu este despre religie desi acest user a decis sa mearga pe acest drum, iar eu ca naivul am cedat tentatiei satanice sa port o dezbatere 🙂

  8. Ne-am fi dorit si am fi putut avea mai multi copii. Dar situatia financiara a familiei noastre ne-a permis sa avem numai unul. Asta pentru ca ne-a interesat si viitorul lui si nu doar sa-l aducem pe lume.
    Intr-o tara in care o persoana de sex feminin ar mai putine sanse de angajare decat una de sex masculin, chiar si pentru simplul fapt ca “va face copii si va cere concediu de maternitate”, nu vad rostul acesor marsuri. Cati din cei care participa stiu ce inseamna sa ai si sa cresti responsabil un copil?
    Imi pasa de Romania sau imi pasa ca maine nu va mai avea cine sa plateasca taxe si impozite, ca niste robi? Nu sunt destui cei care fac copii cu nemiluita, fara nicio urma ratiune si traiesc pe spatele celor care inca mai muncesc?

  9. A. Comentatorul anonim imi_pasa_de_Romania zice ca a picat in capcana de a incerca sa intretin o discutie rationala cu cineva religios.

    Zice asta DUPA ce eu am declarat ca anul acesta am fost o singura data la biserica, de Boboteaza, care a picat simbata.

    Na, sa mai inteleaga cineva ce inseamna… „religios”.

    B. Acelasi comentator anonim scrie ca „oricine cu mintea deschisa poate vedea si ceea ce am scris”.

    Tocmai asta am facut. Am vazut ce a scris: “in VT erau pedepse iar in NT era Decalogul”.

    Cum se poate ca cineva care face o astfel de afirmatie publica sa se astepte la altceva decit la sanctionarea PUBLICA a unei astfel de afirmatie, care are de a face cu elemente de cultura generala?

    C. Acest comentator se retrage cam repede. Nu e instare sa poarte o conversatie? Sa-si sustina punctul de vedere? Chiar, care e punctul LUI de vedere?

    Din ce a scris pina acum, omul e cam chior.

    D. Cica: „Articolul nu este despre religie”. Atunci de ce insista asupra chestiunilor religioase (fara sa aiba habar de cele mai elementare notiuni de cultura GENERALA din domeniul religiei crestine)?

    Sau trebuie sa citim aceasta afirmatie in registru ironic?…

    E. Da, sint o droaie de alte religii, nu doar cea crestina.

    Comentatorul evita sa ia act de aceasta REALITATE.

    Decalogul apartine mai intii culturii iudaice, apoi culturii crestine.

    Mai exact, cultura iudaica, care are ca fundament preceptele Vechiului Testament, are de a face in scriptura iudaica, cu peste 600 de porunci, care sint foarte interesante, si constituie materialul premergator al justitiei europene.

    Aceste chestiuni sint de cultura generala, in al doilea rind de cultura iudaica, apoi, in al treilea rind, de cultura crestina.

    Aceste chestiuni nu sint de ordin confesional.

    IDEEA de Dumnezeu unic si nevazut apartine mai intii culturii iudaice, apoi culturii crestine.

    Cultura crestina promoveaza, spre deosebire de cea iudaica, CONCEPTUL de Dumnezeu triunic.

    F. Daca comentatorul abordeaza chestiunile in registru ironic-arogant, nu vad cum ar putea sa aiba parteneri de discutie. O pozitionare buna in spatiul public fata de preopinenti e de alta natura.

    Desigur, daca ironiile sint inteligente, atunci preopinentii pot largi perimetrul conversational.

    Dar nu e cazul acestui comentator.

  10. Rational vorbind, cum se face ca la noua luni fara o zi e avort iar la noua luni si o zi e crima?
    Stiti cum incearca ratiunea umana sa rezolve acest paradox? Prelungeste dreptul femeii de a-si ucide pruncul inca o perioada de timp dupa nastere. „Expertii” in etica medicala mai trebuie doar sa se puna de acord asupra duratei. Ce simplu, ce elegant, ce sinistru!

  11. Inca un comentariu idiot: De unde pina unde a aparut acest termen FIX – noua luni?

  12. Uite ce propun eu: fiecare individ care face un copil cu o femeie, accidental sau nu, sa plateasca pentru intretinerea acelui copil. CU analize ADN la baza, daca trebuie. SI cu sume stabilite prin lege. Sa pleteasca pana ce copilul face 18 ani si se poate intretine singur.
    Cand o sa treceti asa ceva in lege, este foarte posibil ca numarul avorturilor sa mai scada nitel.
    De asemenea, introduceti in scoli, in biserici, sau la primarie, unde vreti voi, educatie elementara despre igiena cuplului ( nu zic sexuala, ca sariti aiurea cu gura). SI s-o faca atat baietii cat si fetele.
    Dupa asta s-ar putea sa mai scada inca putin numarul avorturilor.
    Si tot asa. Cu educatia si legislatia trecem marea si descoperim America.