G4Media.ro

România și UE, diferențe în definirea suspecților de coronavirus. Cum sunt tratate…

Foto: Pexels

România și UE, diferențe în definirea suspecților de coronavirus. Cum sunt tratate cazurile de infecții respiratorii acute severe în România în contextul epidemiei

Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC, agenție a UE) a introdus, la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), între cazurile suspecte de coronavirus și pe cele cu infecții respiratorii acute severe, categorie care deocamdată nu este inclusă în definiția de caz suspect din România. Totuși, directoarea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), Adriana Pistol, a declarat pentru G4Media.ro că au fost testate și aceste persoane.

Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor precizează că laboratoarele trebuie să testeze pentru coronavirus trei categorii de persoane considerate „cazuri suspecte”:

1) pacient cu infecții acute ale căilor respiratorii (debut brusc cu cel puțin una dintre următoarele simptome: tuse, febră, scurtarea respirației) și fără altă etiologie care să explice pe deplin prezentarea clinică și cu istoric de călătorie sau reședință într-o țară / zonă cu transmitere locală sau comunitară a virusului, cu 14 zile înaintea debutului simptomelor;

SAU

2) pacient cu afecțiuni respiratorii acute și care a fost în contact strâns cu un caz COVID-19 confirmat sau suspect în ultimele 14 zile înainte de debutul simptomelor;

SAU

3) pacient cu infecție respiratorie acută severă (febră și cel puțin un semn / simptom al bolii respiratorii (de exemplu, tuse, febră, scurtarea respirației)) și care necesită spitalizare (SARI) și fără altă etiologie care să explice pe deplin starea clinică.

Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor a stabilit această definiție a cazurilor suspecte de coronavirus, urmare a ultimelor recomandări ale OMS, care au fost transmise miercuri. Detalii aici și aici

Conform aceleiași surse, odată ce este raportată transmisia locală sau comunitară a virusului, toți pacienții care prezintă simptome de infecție respiratorie acută vor fi considerați cazuri suspecte și, prin urmare, vor trebui testați.

La acest moment, potrivit INSP, în România este considerat „caz suspect”:

Pacientul cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gat, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare

ȘI

In perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel putin unul din următoarele criterii epidemiologice:

• A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19
SAU
• A avut istoric de călătorie internațională

Prin urmare, pacienții cu SARI (infecție respiratorie acută severă) nu apar în definiția după care se lucrează în România.

Contactată de G4Media.ro, Adriana Pistol, directoarea INSP, a precizat că, deși aceste cazuri nu sunt incluse explicit în definiția de „caz suspect” de coronavirus, și acești pacienți sunt testați pentru coronavirus, dacă nu sunt confirmați cu gripă, pentru că suntem încă în sezon gripal.

Potrivit directoarei INSP, săptămână trecută au fost înregistrate în jur de 25 de cazuri de SARI în România și niciunul nu a fost confirmat pentru coronavirus.

Statistica săptămânală publicată de INSP privind evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) notează că în săptămâna 9 – 15 martie 2020 „au fost raportate 24 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 9 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 5 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent”.

Sursa foto: Pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Statistica INSP spune ca suntem cea mai sanatoasa tara de pe glob iar UE ne arata cu degetul ca la noi se moare de boli care se pot detecta si vindeca usor. Oare cine are dreptate?
    Experienta mea cu spitalele spune ca mai bine mor in patul de acasa decat sa merg la spital in RO.

    • Pariez, pe ce vreti voi, ca in acest moment avem persoane infectate care nu au fost diagnosticate, se plimba linistite prin orase si imprastie virusul.
      Sper din tot sufletul sa avem un numar cat mai mic de decese. In momentul asta, doar Dumnezeu ne mai poate ajuta!

    • @gabi: ce va mai place panica. daca aveti 60+ ani stati acasa, daca puteti, daca are cine sa va aduca mancare. altfel purtati ceva peste gura, o masca daca gasiti, fular, orice. si ochelarii.
      cei sub 60 aveti grija doar de cei mai in varsta. asta e tot.

      cititi statistica in Italia daca pe cea din China n-o credeti:
      https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763401

    • @Gabi Si eu pariez pe ce vrei tu ca in orice tara din europa exista astfel de persoane. Si la noi, deocamdata, in mod inexplicabil, numarul de decese e 0 la noi, ceea ce indica o raspandire redusa. Vom vedea ce va fi peste 2-3 saptamani

  2. nu cred ca era cea mai utila si profesionista informatie, se putea remedia direct.

  3. ce era azi in parcuri, dumnezeu cu mila
    nimeni fara manusi, fara masti, copii, mame, bunici, politisti
    toti o ardeau fara protectie pe banci pe iarba

    iohannis esti praf!

    • Miorițo, behăi aiurea.
      Ce treabă are Iohannis cu inconștiența oamenilor?
      Dar deh, te mânca în c*r să o arzi pe politică?
      Tu ce căutai în parc? Sau mai precis în parcuri, că așa te-ai exprimat.

    • Ce cautai acolo ?

  4. La preocupările populației se răspunde cu nerușinare și vorbind de sus… Deși scrie peste tot despre:
    – testarea infinit mai redusă decât în țările responsabile(Germania, Coreea de Sud, China)
    – lipsa materialelor de protecție în spitale
    – lipsa măsurilor drastice de carantină, care sa prevină mii de morți în următoarele săptămâni.

    Autoritatile o ard cu „facem gradual, prevenim, combatem, știm ce facem”… NU DAU răspunsuri la principalele întrebări vehiculate în presă. Răspunsuri punctuale, nu minciuni, tărăgănări, etc.

    • cu cat va plateste partidu’ sa bantuiti pe toate site-urile?
      sau esti tu, Olguta?

    • Ioane cine nu e cu noi e impotriva noastra? Are dreptate omul, niste intrebari de bun simt

  5. Au sosit, au fost distribuite cele 10.000 teste moleculare (folosite o luna in Romania, in Italia , o saptamana) care au fost anuntate saptamana trecuta, cand Romania mai avea 1000 ? Intrebati, jurnalistii lui peste prajit ce sunteti !! Daca au sosit mai avem cum sa cumparam sau o ardem cu testele rapide in viitor ?!

  6. Varza acel document:

    „fever and at least one sign/symptom of respiratory disease (e.g., cough, fever, shortness breath)”

    Deci daca ai febra si febra.