România și UE, diferențe în definirea suspecților de coronavirus. Cum sunt tratate cazurile de infecții respiratorii acute severe în România în contextul epidemiei
Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC, agenție a UE) a introdus, la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), între cazurile suspecte de coronavirus și pe cele cu infecții respiratorii acute severe, categorie care deocamdată nu este inclusă în definiția de caz suspect din România. Totuși, directoarea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), Adriana Pistol, a declarat pentru G4Media.ro că au fost testate și aceste persoane.
Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor precizează că laboratoarele trebuie să testeze pentru coronavirus trei categorii de persoane considerate „cazuri suspecte”:
1) pacient cu infecții acute ale căilor respiratorii (debut brusc cu cel puțin una dintre următoarele simptome: tuse, febră, scurtarea respirației) și fără altă etiologie care să explice pe deplin prezentarea clinică și cu istoric de călătorie sau reședință într-o țară / zonă cu transmitere locală sau comunitară a virusului, cu 14 zile înaintea debutului simptomelor;
SAU
2) pacient cu afecțiuni respiratorii acute și care a fost în contact strâns cu un caz COVID-19 confirmat sau suspect în ultimele 14 zile înainte de debutul simptomelor;
SAU
3) pacient cu infecție respiratorie acută severă (febră și cel puțin un semn / simptom al bolii respiratorii (de exemplu, tuse, febră, scurtarea respirației)) și care necesită spitalizare (SARI) și fără altă etiologie care să explice pe deplin starea clinică.
Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor a stabilit această definiție a cazurilor suspecte de coronavirus, urmare a ultimelor recomandări ale OMS, care au fost transmise miercuri. Detalii aici și aici
Conform aceleiași surse, odată ce este raportată transmisia locală sau comunitară a virusului, toți pacienții care prezintă simptome de infecție respiratorie acută vor fi considerați cazuri suspecte și, prin urmare, vor trebui testați.
La acest moment, potrivit INSP, în România este considerat „caz suspect”:
Pacientul cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gat, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare
ȘI
In perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel putin unul din următoarele criterii epidemiologice:
• A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19
SAU
• A avut istoric de călătorie internațională
Prin urmare, pacienții cu SARI (infecție respiratorie acută severă) nu apar în definiția după care se lucrează în România.
Contactată de G4Media.ro, Adriana Pistol, directoarea INSP, a precizat că, deși aceste cazuri nu sunt incluse explicit în definiția de „caz suspect” de coronavirus, și acești pacienți sunt testați pentru coronavirus, dacă nu sunt confirmați cu gripă, pentru că suntem încă în sezon gripal.
Potrivit directoarei INSP, săptămână trecută au fost înregistrate în jur de 25 de cazuri de SARI în România și niciunul nu a fost confirmat pentru coronavirus.
Statistica săptămânală publicată de INSP privind evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) notează că în săptămâna 9 – 15 martie 2020 „au fost raportate 24 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 9 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 5 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent”.
Sursa foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii