G4Media.ro

România, singurul stat vecin care mai permite importul de cereale din Ucraina.…

Sursa foto: www.portofconstantza.com

România, singurul stat vecin care mai permite importul de cereale din Ucraina. Tranzitul de produse agricole spre UE, tot mai dificil / Ministrul Daea anunță introducerea unor taxe vamale pentru marfa importată

UPDATE 18:10 România nu se opune tranzitului de cereale din Ucraina, însă vrea introducerea unor taxe vamale pentru marfa importată, grâne şi produse alimentare din Ucraina. Este o măsură care îi va proteja pe producătorii români, relatează TVR. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că poziţia României este foarte clară: „Permitem ca toate cantităţile de produse agro-alimentare să ajungă unde este necesar şi să oprim importul de cereale în România în aşa fel încât să dăm posibilitatea fermierilor noştri să îşi golească magaziile, să le pregătească pentru noua recoltă”.

Știrea inițială

Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat în ultimele trei zile că interzic importurile de cereale și produse oleaginoase din Ucraina după ce fermierii locali s-au plâns că produsele ieftine au distorsionat piața internă. De asemenea, guvernul din Bulgaria a anunțat că ia în calcul o măsură similară.

Pe lângă importul de cereale, Polonia a interzis și tranzitul de cereale ucrainene, în timp ce Ungaria ar permite în continuare traversarea țării, potrivit Kyiv Independent. La acest moment nu e clar dacă Slovacia va interzice și tranzitul cerealelor ucrainene, sau doar importul având ca destinație propria piață internă.

În aceste condiții, singura țară vecină cu Ucraina care permite în continuare importul este România. Și fermierii români s-au plâns de probleme similare, dar Comisia Europeană a aprobat doar un ajutor de circa 10 milioane de euro, mult sub nivelul de 200 de milioane de euro cerut de fermieri.

România a fost în ultimul an principalul canal de tranzit pentru cerealele ucrainene, după cum a declarat săptămâna trecută președintele Klaus Iohannis.

”Le-am facilitat tranzitul de cereale. Peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, drum, cale ferată, port, deci o cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale am exportat prin România și o face în continuare. Nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta”, a declarat președintele Iohannis.

România a facilitat exporturile de cereale din Ucraina pe infrastructura rutieră, pe cea feroviară, dar și pe fluviul Dunărea și pe Marea Neagră. Pentru a facilita operațiunile, guvernul român a investit zeci de milioane de euro în modernizarea porturilor, dar și a căii ferate.

Până la acest moment, nici un oficial guvernamental român nu a enunțat o posibilă suspendare a importurilor sau tranzitului de cereale din Ucraina, în ciuda cererilor repetate ale unora dintre fermierii români.

Context. Slovacia va suspenda temporar importurile de cereale şi de alte produse selectate din Ucraina, a transmis luni guvernul de la Bratislava, informează Reuters şi TASR, citate de Agerpres. Un grup de lucru interministerial se va întâlni în cursul zilei în acest scop.

Slovacia se alătură astfel Poloniei şi Ungariei, care au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina.

Comisia Europeană a calificat aceste măsuri comerciale unilaterale drept inacceptabile.

‘Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental’, a subliniat ministerul, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Macar de ar interzice si ai nostri importul….inteleg ca au nevoie de ajutor dar nu ii putem lasa pe ai nostri sa intre in faliment

    • Da-i încolo pe ai noștri. Ucraina este prioritatea.

    • Recunosc ca nu stapanesc problema in profunzime, dar aceasta atitudine a agricultorilor si cedarea guvernelor in fatza revoltei lor mi se par TOTAL INADECVATE si chiar CIUDATE.
      I-am ajutat si incurajat pe ucraineni sa lupte, sa tina piept cu atatea tragice pierderi imperialismului rusesc, stiind ca o fac si pentru noi. Dar facem o mare problema ca agricultorii vor sa mentina preturile mari.
      Nu cumva se lacomesc? Nu cumva sunt instigati?
      S-u luat in calcul efectul asupre moralului celor care lupta pe front, care stiau ca se pot baza pe noi?

    • Dc sa l interzică ma , oricum tu ca ins care faci umbra degeaba nu ai m-ai nimic de pierdut .

    • Ai mai auzit de interzicerea unor importuri?
      Marile magazine sunt pline de tot felul de marfuri, iar producatorii romani sunt ignorati, preturile lor fiind mai mari decat ale altora. S-au interzis in aceste cazuri importurile? Nu, au functionat regulile pietei. Nici chiar in cazul fructelor otravite cu conservanti chimici nu s-au luat masuri serioase.
      De ce exact acum?
      Nu cumva motivul este altul? In conditiile unui stat slab, incapabil sa administreze tara si sa rezolve corect si civilizat si aceasta problema, nu cumva unele segmente sunt utilizate pentru a crea o anumita atmosfera?
      Si imi mai pun o intrebare: de unde are Ucraina atata grau contaminat? Poate ca ne mai trimit si altii sub aceasta acoperire?

  2. Ce e inalta tradare ? Sa iei grau mai ieftin ? Sau sa fii postac ?

  3. @Hush este penibil. Inteleg ca esti „nationalist” si tu, ca multi altii din haur, dar las-o mai moale cu propaganda.

  4. @vct da dă-i încolo pe ai noștri, dar KWI și aspirațiile lui sunt prioritatea, nu prea pasă nimănui de Ucraina în România, suntem abjecți de la cel mai înalt până la cel mai de jos nivel.

  5. Ce inseamna „ai nostri”? Cei 5-6 latifundiari cu sute de mii de ha acumulate in anii tranzitiei? Astia sunt ai „nostri”? Cu ce ma afecteaza pe mine ca nu mai poate un mogul din-asta agricol sa-si vanda cerealele si sa faca profit de miliarde? Imi da si mie ceva din miliardele lui, sau le ascunde prin Elvetia si dupa aia isi mai cumpara niste siliconate pentru copiii lui in timp ce ne canta” Sa vina diaspora sa ne ***** pe ea?” M-am saturat de „patriotismul” vostru infrect (cenzura). Asta cu cerealele ucrainele e o noua petarda prin care marii politicieni ai tarii sa vina si sa ne „salveze”. la fel ca si cu pretul benzinei, cand s-a facut 7 lei a sarit Ciolacu si alti salvatori ai neamului sa -si suflece manecile si sa ne arate cum cauta ei si gasesc solutii. Acum benzina s-a facut iar 7 lei. Mai auziti pe vreunu ca vine sa ne salveze de pretul benzinei? mai auziti pe la vreo televiziune ca a sarit iar pretul benzinei? Nu mai auziti, ca acum si-au gasit „salvatorii” neamului metode mai ieftine de „salvare”. Va salveaza de graul ucrainean. Benzina o platiti cu varf si indesat, ca nu mai sunt bani si pentru voi si pentru ei. Nu ca va salvau aia 50 de bani, era tot un exercitiu de imagine.

    • E foarte d3zamagitor sa asiști la dezbateri printre romani . Nimic concret , nimic rațional toti o adunătură rusofila .

  6. Tu ești cârpă la PSd ori Aur , ai narativ rusesc mucegăit .

  7. Aștept ca toți susținătorii interzicerii importului de cereale să se abțină de la orice plângere referitoare la creșterea prețurilor alimentelor bazate pe cerealele autohtone. Să fie patrioți până la capăt, doar nu vor renunța marii traderi agricoli la profituri …

  8. Daia cel mai slab ministru al agriculturi in ultimi 30 de ani . Mosul acesta vrea pensie si mai mare . Acum o cumuleaza cu salariul.

  9. Nu se plangea nimeni cand din cauza razboiului pretul a crescut peste noapte.

  10. Marii afaceristi care isi spun agricultori lucreaza ca arendasi pamanturile micilor proprietari, pe care ii platesc conform unui pret stabilit pt kg de grau.
    As avea curiozitatea daca acest pret cu care e calculata arenda este mai mare decat cel al graului ucrainean, sau arendatorilor li se spune un pret, iar cel pe care il obtin la comercializare este altul?
    Ar trebui sa stim:
    Care este pretul graului ucrainean, care e cel la care vinde graul arendasul roman si care e cel pe baza caruia sunt platiiti micii proprietari ai terenurilor arendate?

    • Este o idee foarte buna, pentru partidul comunist si pentru frustratii care nu produc nimic si nu au pamant.

  11. Nu se plangea nimeni cand din cauza razboiului pretul a crescut peste noapte.

  12. @Gigi: sau si a psd, si a haur

  13. Solidari dar pănă la grănele pe care o țară în război tr.să le exporte și pt.a nu cădea în măinile invadatorilor. Noi plăngem că nu le-a ieșit specula latufundiarilor romăni !