România susţine suplimentarea sancţiunilor contra regimului din Belarus, afirmă Bogdan Aurescu
România susţine adoptarea mai multor sancţiuni împotriva regimului din Belarus, pe fondul recentei intensificări a reprimării protestelor de la Minsk, a declarat luni ministrul afacerilor externe român Bogdan Aurescu, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) de la Bruxelles, transmite Agerpres.
”Referitor la Belarus, salutăm recenta intrare în vigoare a sancţiunilor, care este sprijinită foarte mult, dar acest lucru nu este suficient. Vedem o intensificare a reprimării din partea regimului contra protestatarilor, inclusiv în timpul acestui weekend. Nu vedem nici cea mai mică intenţie a regimului de a iniţia un dialog cu opoziţia. Dialogul în interiorul unei celule de închisoare, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu două zile la Minsk, nu este un dialog adecvat cu opoziţia. Aşadar, susţinem mai multe sancţiuni, ne alăturăm unui grup de ţări care solicită mai multe persoane pe listă (celor supuşi sancţiunilor, n.red.), printre care domnul Lukaşenko. România a cerut deja, la finalul lunii august, includerea domnului Lukaşenko pe lista persoanelor sancţionate şi, dacă situaţia se înrăutăţeşte şi mai mult, trebuie să luăm în considerare mai multe sancţiuni, poate sancţiuni economice îndreptate împotriva resurselor domnului Lukaşenko”, a spus şeful diplomaţiei române, potrivit declaraţiei postate pe site-ul audiovisual.ec.europa.eu.
Aurescu a amintit că, în semn de solidaritate (cu Polonia şi Lituania, n.red.), România a decis vineri să-şi recheme pentru consultări ambasadorul de la Minsk, Viorel Moşanu, decizie care intră în vigoare luni, 12 octombrie.
În urmă cu zece zile, Belarusul şi-a rechemat ambasadorii de la Vilnius şi Varşovia, în urma sancţiunilor europene contra funcţionarilor belaruşi acuzaţi de fraude electorale şi încălcări ale drepturilor omului. În plus, Minskul le-a cerut Lituaniei şi Poloniei să-şi reducă numărul diplomaţilor aflaţi la post în Belarus.
Autorităţile belaruse acuză Lituania şi Polonia că sprijină manifestaţiile care zguduie Belarusul după alegerile prezidenţiale din 9 august, scrutin contestat de opoziţie şi pe care Aleksandr Lukaşenko – aflat la putere de 26 de ani – susţine că l-a câştigat.
Ministrul de externe german consideră că Lukaşenko ar trebui inclus pe lista responsabililor sancţionaţi de UE
Și ministrul de externe german Heiko Maas a afirmat că liderul belarus Aleksandr Lukaşenko ar trebui inclus pe lista responsabililor sancţionaţi de Uniunea Europeană pentru reprimarea protestelor care au urmat după realegerea controversată a preşedintelui aflat la putere din 1994 în fosta republică sovietică, transmit dpa şi Reuters.
„Trebuie să recunoaştem că nu s-a îmbunătăţit nimic de la ultima noastră reuniune. Regimul Lukaşenko continuă să folosească violenţa. (…) La fel ca înainte, au loc arestări de manifestanţi paşnici. De aceea trebuie să discutăm cum să evolueze lucrurile”, a spus şeful diplomaţiei germane, înaintea de participarea sa la reuniunea miniştrilor de externe din UE.
„Am sugerat să începem un nou set de sancţiuni, iar Lukaşenko ar trebui să se numere printre cei sancţionaţi”, a adăugat Heiko Maas.
Sute de mii de persoane au protestat în oraşele din Belarus după scrutinul din 9 august, sfidând intervenţiile brutale ale poliţiei, pentru a-i cere lui Lukaşenko să renunţe la putere. Uniunea Europeană a refuzat să recunoască victoria lui Lukaşenko la alegerile prezidenţiale din august şi la începutul lui octombrie a adoptat deja un set de sancţiuni împotriva unor responsabili belaruşi acuzaţi de fraudă electorală şi de încălcarea drepturilor omului.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii