G4Media.ro

România, ţara europeană cu cei mai mulţi beneficiari de salariu minim

Sursa foto: pexels.com

România, ţara europeană cu cei mai mulţi beneficiari de salariu minim

Cine lucrează cu program întreg trebuie ferit de sărăcie. Salariul minim a fost gândit în acest scop. Unele state europene au realizat dezideratul mai bine, altele mai rău. Rezultatul este surprinzător, se arată într-o analiză Deutsche Welle.

În Germania salariul minim pe economie este printre cele mai ridicate în Europa. Cine lucrează cu program întreg şi beneficiază de salariul minim câştigă lunar aproximativ 1500 de euro brut. Şi salariul minim creşte. Începând cu acest an angajatorul trebuie să-şi plătească angajaţii cu cel puţin 9,19 euro pe oră, cu 35 de cenţi mai mult decât până acum. La o cercetare superficială, Germania pare să stea bine la nivel european. Pe locul întâi se află în acest clasament Marele Ducat Luxemburg, care asigură un salariu minim de aproximativ 2000 de euro lunar. Germania nu se apropie de această valoare, dar este departe de ţările europene aflate în coada listei.

Dar pentru a înţelege cu adevărat cum poate trăi un om care obţine salariul minim nu sunt suficiente aceste clasamente. DW a analizat de aceea cum trăieşte un om în cele 22 de state europene în care există salariu minim stabilit prin lege, care lucrează cu program întreg şi este plătit la tariful menţionat. La baza analizei se află datele din 2017. În care ţări aceşti angajaţi sunt ameninţaţi de sărăcie, deşi lucrează cu program întreg?

Cu puţin deasupra pragului sărăciei

În Germania un adult necăsătorit şi care nu are copii rămânea cu 1.110,50 de euro după plata impozitelor şi părţilor sociale, în condiţiile vechiului salariu minim, de 8,84 de euro pe oră. Este un venit mic. Numai 14,50 de euro îl plasează deasupra pragului oficial al sărăciei. Potrivit UE, un om este ameninţat de sărăcie dacă are la dispoziţie mai puţin de 60 la sută din salariul mediu plătit în ţara sa. Pragul sărăciei măsoară aşadar o sărăcie relativă. Cine este sărac în Germania este sărac în comparaţie cu un german tipic. Dar în comparaţie cu un român tipic, de exemplu, el are la dispoziţie mult mai mulţi bani lună de lună.

Cu toate acestea, pragul sărăciei arată care este locul unui beneficiar de salariu minim în societatea în care trăieşte. Cât de mult diferă venitul lor de situaţia tipică din ţara lor? Cât de uşor pot ei lua parte la viaţa de zi cu zi şi să-şi menţină un standard de viaţă considerat normal în ţara lor?

În ciuda majorării, beneficiarii de salariu minim sunt ameninţaţi de sărăcie

Cei 35 de cenţi pe oră care s-au adăugat la salariul minim nu schimbă prea mult situaţia. Pentru un om care lucrează cu program întreg aceasta înseamnă un plus net de numai 20 de euro pe lună. Baza analizei este situaţia cea mai favorabilă în care se poate afla un beneficiar al salariului minim. Necăsătorit, fără copii, şi program de muncă întreg. În plus, se pleacă de la premisa că primeşte toate ajutoarele sociale la care are dreptul. Pe această bază calculează şi UE pragul sărăciei.

La nivel european, Germania se află pe locurile codaşe din acest punct de vedere. Numai Estonia şi Letonia au un rezultat şi mai slab. Acolo şi cei necăsătoriţi care lucrează cu program complet sunt consideraţi ameninţaţi de sărăcie. Şi în Luxemburg, ţara cu cel mai mare salariu minim, un angajat abia reuşeşte să treacă peste pragul sărăciei.

În fruntea noii liste se află însă România. Pragul sărăciei este calculat la un venit lunar de 137 de euro pentru o persoană care trăieşte singură. Salariul minim din România este însă dublu pentru un angajat cu program de lucru normal. Dar acest rezultat este numai aparent bun, fiindcă salariile sunt în general mici în ţară. Thorsten Schulten, expert pentru politica muncii în cadrul Fundaţiei Hans Böckler, a explicat: „În ţări unde veniturile sunt mici, salariul minim este la o cercetare relativă mai bun decât în ţările unde veniturile sunt mari”. O situaţie asemănătoare, se regăseşte şi în alte ţări cu economii mai puţin performante, cum ar fi Grecia sau Portugalia. Sărăcia absolută este însă larg răspândită în România. Aproape o treime din populaţie nu-şi poate permite să-şi înlocuiască hainele uzate cu unele noi, potrivit datelor UE.

Aproape jumătate din angajaţii români primesc salariul minim

În România salariul minim a crescut masiv în ultimii ani. Începând din 2010 s-a triplat. Începând din 2019 angajaţii români au dreptul la minim 2.080 lei pe lună, echivalentul a circa 447 de euro. Aceste majorări au ridicat veniturile multor oameni care anterior câştigau şi mai puţin.

Între timp, România are cel mai ridicat procentaj din Europa de oameni care beneficiază de salariul minim. Potrivit unui raport al Eurofound, deja în 2017 patru din zece angajaţi beneficiau de salariul minim. Spre comparaţie, în Germania sunt retribuite cu salariul minim numai 3,6 la sută din locurile de muncă existente, mai precis 1,4 milioane de locuri de muncă. Dar chiar dacă pare îngrijorător la prima vedere, un procentaj mare de beneficiari de salariu minim nu este neapărat ceva rău. În România, de pildă, aceasta arată că situaţia multor angajaţi s-a îmbunătăţit în ultimii ani.

Kira Schacht


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Romania, o tara europena, in care daca faci 2 facultatii mori de foame!

    • Dacă ai “studiat” la facultatea ecologică din Pașcani și facultatea “Matei corvin” din bals ai pretenții?:)) crezi ca pe afara se înghesuie cineva sa angajeze absolvenți de “gender studies” și “how hate speech affects integration of transgenders”. Stai ușor cocos, lipsa de educație, prostia și nesimtirea românească… astea sunt cauzele. Poate nu stii ca trăiești intr-o țara in care cel mai apreciat președinte e încă Ceaușescu? Iar personalitatea anului e becali sau copilul minune?

    • Nu pricep ce naiba cauti pe un site din Romania sa ne bati la cap cu aberatiile din SUA, gen „gender studies”.

      Sigur nu gasesti pe Reddit un forum in care sa discuti asta? Iti recomand cu incredere /r/KotakuInAction de exemplu. Il frecventez si eu, desi e plin de Trumpisti ca tine, pentru ca e unul din putinele locuri unde nu esti cenzurat instantaneu daca ai o opinie diferita de cea a moderatorilor.

      Dar, daca tot suntem aici, in ultima vreme si stanga si dreapta din SUA sunt de rahat. Nu se compara cu rahatul de aici din Romania, dar oricum, pute. Stanga pentru aberatiile recente cu identity politics, si dreapta pentru ca nu e in stare sa-i dea peste degete idiotului de Trump, pe langa aberatiile ei clasice de genul „climate change is a hoax”.

    • Gândire tipic comunistoida.
      Ai făcut două facultăți pe banii părinților, asa-i ? Că dacă te ducea bibilica, îți făceai o firma, te privatizări, dar nu, ai făcut două ,,facultati” și acum aștepți mălăiață intr-un post la stat…
      In Europa nu contează diplomele de stefan Gheorghiu, ci ce știi să faci

  2. Nu se mai prăbușește economia, nu mai vine dezastru, nu mai este legat de „productivitatea muncii” ?!? Că asta strigau toți „deștepții” când se mai „dădea” ceva la salariul minim. Măcar puțină rușine !

  3. Se vrea productivitate ca afara pe mana de lucru foarte ieftina de lumea a 3a . Cum sa lucrezi pe 2080 BRUT ???? Sa plecam cu totii din tara sa ramana patronii si politicienii. Un salariu de mizerie face ca populatia sa taiasca in saracie in dezinformare numai buni de votanti.

  4. Astia suntem niste fricosi lasi dezbinati care ne meritam soarta. Da ia sa nu mai intram la lucru pana nu se face salariul minim pe economie 2500 lei nu euro NET. Sa stam in greva generala. Patronii astia avari si nesatui dicteaza ei salariul minim prin marionetele spagare din parlament si guvern . Inca ma mir cum ne descurcam cu banii suntem la limita saraciei . Cand politicienii isi voteaza salarii speciale pensii si mai speciale noi tacem si acceptam . Cand miliarde de euro sunt furate noi tacem si acceptam deci ne meritam soarta.

  5. Faptul ca in Romania sunt multi pe salariul minim inseamna ca acesta a fost crescut din pix, mai mult decat poate duce economia. Mintile socialiste nu pricep ca trebuie mai intai sa produca, abia apoi sa ceara salarii. Altfel nu e de unde. Iar daca dau cumva peste un guvern dispus sa le deie salarii din pix, atunci negresit urmeaza si inflatia.

    Economia refuza cu obstinatie sa asculte de dorintele socialistilor. Nici nu e de mirare, socialismul este antieconomic.

  6. …și culmea stupiditatii: stabilirea salariului minim pt cei cu studii superioare!
    Havana! ( amar…)

  7. „Productivitate” înseamnă „cât valorează pe piață produsul pe care acel muncitor îl produce, indiferent dacă muncitorul stă sau face ceva. De exemplu, la o firmă de conta care are clienți ce plătesc lunar un abonament și 5 contabili, suma veniturilor din abonamente împărțită la numărul de angajați dă „productivitatea” acelor angajați, indiferent cât anume muncesc ei, cu condiția să termine ce au de făcut pe acea lună. Creșterea productivității depinde de ei doar în măsura în care clienții nu pleacă din cauza calității muncii și a atingerii termenelor. Astfel, productivitatea poate crește doar prin mărirea numărului de clienți. Nu depinde de acei contabili dacă au productivitate mare sau mică. Deci creșterea salariului minim pe economie nu poate fi oprită pe motiv că muncitorii ar avea vre-un control asupra productivității lor (că sunt leneși). Cât timp își fac norma, sunt infinit productivi (fac toată munca ce e de făcut) și merită un salariu infinit.

    • Productivitatea poate creste si prin reducerea numarului de salariati la acelasi numar de clienti. Iata cum productivitatea depinde direct de salariat si de cat de mult munceste acesta in unitatea de timp. Sau, in coordonatele date de tine, cat valoreaza pe piata munca de o luna a unui contabil: rezolva lucrarile pentru 5 clienti sau doar pentru 4?

    • Se poate mări productivitatea prin creșterea abonamentului. E la discreția angajatorului care e venitul per angajat (productivitatea), nu a angajatului. Cu alte cuvinte, productivitatea angajaților e responsabilitatea administratorilor firmei și nu poate fi controlată de angajați. E ipocrizie să se dea vina pe angajați că „nu le-a crescut productivitatea”.
      Corecție la comentariul părinte: „Astfel, productivitatea poate crește doar prin mărirea numărului de clienți *per angajat* sau a venitului per angajat” prin creșterea prețului pe care îl plătesc clienții, ambii factori fiind înafara controlului angajaților, în cazul firmelor necooperative.

    • In conditiile dictate de piata pretul nu se poate mari, pentru ca altfel pleaca clientii la o alta firma, unde salariatii au mai putine fumuri socialiste in cap. Cand angajatorii se plang de lipsa productivitatii angajatilor, se subintelege ca pretul nu se poate mari din cauza concurentei. Altminteri, nu exista patroni atat de prosti care sa poata mari pretul si sa nu o faca. Sau exista doar in mintea salariatilor socialisti care se uita tot timpul la capra vecinului.

      In schimb, daca angajatii lasa deoparte facebook-ul, Antena 3, site-urile rusesti de fake news si sindicatul iar in timpul de lucru chiar lucreaza macar 6 ore din 8 si nu vreo 2 sau 4, asa cum fac in realitate, atunci productivitatea le creste si le poate creste si venitul.

      Probabil ca urmeaza elucubratia ca e treaba patronului sa puna salariatii la munca, dar in cazul tau de contabil, chiar daca te pune la munca, nu-ti poate dicta si cat de repede sa ti se miste degetele pe tastatura. Asta numai tu o poti face, daca lasi dracu socialismul la groapa de gunoi.

  8. Dacă in germi e așa de rău, atunci de ce atârna acolo peste un milion de romani?

  9. TE SI MIRI DE UNDE SE PLATESC PENSII DE 10000 DE EUR. SI NU UNA. AU BAIETII CATE DOUA-TREI. PLUS SALARII.
    ARE VALCOV O PLARIE DE UNDE SCOATE BANI ?