România, țara sufocată de pet-uri, a ajuns China Europei la sortarea gunoaielor de plastic – anchetă Der Spiegel
Der Spiegel publică o anchetă intitulată ”Despre Turismul Gunoiului – Restul murdar”, care arată cum a devenit România un fel de China Europei la sortarea gunoaielor, cum este numită de unul din oamenii de afaceri cu care a stat de vorbă cotidianul german. Unele companii efectuează transporturi ilegale de gunoi în România, altele însă fac bani frumoși în mod legal din sortarea gunoiului. De notat că Germania exportă gunoaie de plastic pentru sortare în România deoarece mâna de lucru este în continuare foarte ieftină. Culmea ironiei, țara este sufocată de pet-uri pe care nu le adună nimeni. (Nota: Observațiile de mai sus aparțin redacției G4Media.ro)
Redăm mai jos cele mai relevante pasaje din articolul publicat în Der Spiegel:
”Mai mult de 5,25 bilioane de materiale plastice plutesc și înoată în mările lumii. Lumea se sufocă în gunoaie și germanii presupun că ar fi campionii mondial la reciclare, dar nu sunt așa nevinovați precum cred. Niciun popor din Europa nu produce mai mult gunoi din materiale de împachetare. Există însă modalități de a scăpa din ”capcana plasticului’’.
Statistica oficială: sunt consemnate pentru anul 2017 circa 1,2 milioane de tone de gunoi exportate din Germania. Nu există însă obligația de consemna ce s-a întâmplat cu gunoiul, dacă a ajuns într-o groapă de gunoi, a fost reciclat sau a fost ars. Sau de exemplu poate a ajuns în România. Există suspiciunea că se fac abuzuri în această țară care are multe gropi de gunoi, start-up-uri de eliminarea deșeurilor. Certitudinea că se întâmplă abuzuri o are și Ministerul Mediului din România din iunie 2016.
Atunci, poliția română a oprit împreună cu inspectorii de la mediu 16 camioane la granița cu Ungaria cu circa. 20.000 kg încărcătură fiecare. Cele mai multe camioane veneau din Germania. Gunoiul mirosea îngrozitor și era nesortat și murdar, așa cum rezultă din raportul întocmit de autorități. Acest gunoi nu avea calitatea pentru a fi reciclat, deși pe avizele de însoțire se preciza că ar avea. Rezultă că acestea camioane efectuau transporturi ilegale. Dar unde era destinația?
Din documente rezultă că două firme erau destinatari ai transporturilor. Prima societate, Ecoline Acvila se află la câțiva kilometrii nord de aeroportul București . Locul arată ca și cum ar fi părăsit de toți angajații. Bigbag-uri cu bucăți de plastic tocat sunt în toată curtea. În spatele unei hale sunt așezat sub forma unui turn resturi de materiale plastice. Doar doi câini latră în curtea firmei. Căsuța paznicului este goală. Câmpul din jurul firmei e plin de plastic. Pagina de internet a firmei promite însă că acolo se produce polyester de cea mai bună calitate.
Unele din camioanele oprite care trebuiau să ajungă la Ecoline erau de la una dintre firmele cele mai mari de gunoi din Germania, firma Alba. Un purtător de cuvânt a precizat că s-au livrat la Ecoline 455 de tone de materiale plastice care era sortat. Deja în 2016, la doi ani de la deschidere, firma Ecoline a intrat in vizorul autorităților. Depozitul era plin și atunci. Firma nu avea însă profit înregistrat. Astăzi depozitul firmei arată ca o groapă de gunoi plină de plastic. Firma germană a reziliat contractul și și-a găsit un nou partener de afaceri.
România, spune antreprenorul Constantin Damov, 58, este China Europei. Chiar dacă gunoaiele de plastic sunt murdare în nici un alt loc nu ar putea fi sortate atât de ieftin ca aici. Circa 25 Euro pe zi primesc femeile angajate la banda de sortare în întreprinderi partenere a lui Damov.
Puțini rezistă mai mult de câteva săptămâni cu acest job. Damov, mic, chel, tipul Luis de Funes, este șeful Green Group pe care l-a constituit în 2002 cu investitori din Taiwan. 3000 de oameni lucrează pentru firma care produce din resturi de plastic fibre sintetice și granulat pentru PET-uri. Livrări vin din Kosovo, Anglia, Lituania și Germania. Mașini imense toacă și spală materialul. Ulterior particulele se sortează. Este materialul de bază pentru PET-uri noi, umplutură pentru pernele IKEA sau preșuri auto. Totul de bună calitate spune Damov. Producători precum BMW și Renault le folosesc, dar și Coca Cola sau Pepsi.
Plasticul nu este gunoi, spune Damov, ci este un bun. PET-uri folosite se tranzacționează pe piața mondială. Există brokeri care se ocupă de afacerile astea. Se vând containere întregi. Damov plătește până la 500 euro pe tonă. În România nu se găsește atâta materie primă și atunci există importuri. Mașinele trebuie să meargă.
Damov plătește oameni în toată țara care să-i transporte PET-uri la fabrică. Deși s-au investit milioane de fonduri europene în sisteme de selectare a deșeurilor, cel mai mult gunoi ajunge tot în gropile de gunoi. Damov a deschis puncte de colectare în marile supermarketuri. La depozitul imens se găsesc PETuri din Germania și Lituania.”
(Sursa: Der Spiegel/ Traducerea: G4Media.ro)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii