G4Media.ro

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară,…

sursa foto: Pexels

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară, ora 3.00 devine ora 4.00

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile se dau înainte cu o oră, astfel că ziua de duminică, 26 martie, va fi cea mai scurtă din acest an. Măsura va fi valabilă până în ultima duminică a lui octombrie, 29 octombrie, când se face trecerea la ora de iarnă, transmite News.ro.

De asemenea, CFR Călători informează că începând cu data de 26 martie 2023, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00.

Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va desfăşura conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 25/26 martie la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulaţie după ora 03:00, care devine ora 04:00, îşi vor continua mersul până la staţia de destinaţie, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 26 martie 2023, între staţiile de frontieră cu ţările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00. Din 1941, ora de vară nu s-a mai folosit, fiind reintrodusă în România abia în 1979. Până în 1996, ora de vară se introducea de la sfârşitul lunii martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vară din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică din octombrie, potrivit site-ului Observatorului Astronomic.

În februarie 2018, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să evalueze directiva referitoare la ora de vară şi, dacă va găsi necesar, să prezinte o propunere de revizuire.

Comisia Europeană a propus înlăturarea schimbării sezoniere a orei în Europa, statele membre având libertatea de a decide dacă vor să aplice, în mod permanent, ora de vară sau ora de iarnă. Propunerea a luat în considerare o serie de aspecte, inclusiv rezultatele unei consultări publice organizate de Comisie în 2018 care a primit 4.6 milioane de răspunsuri din cele 28 de state membre, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată într-o consultare de acest fel, cu o majoritate în favoarea renunţării la schimbarea sezonieră a orei.

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunţării la sistemul orei de vară şi de iarnă, în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă, decizia finală urmând să fie luată de fiecare stat în parte.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. OK, parca se votase sa se renunte la prostia asta cu schimbarea orelor, dar nuuuu, nuuu, voi Batman, Batman!

  2. Dacă există vreun posibil demers ineficient, musai România trebuie să-l facă.

    Efectele negative ale schimbării orei sunt mai mari decât cele pozitive. Uniunea Europeană, din câte știu, a renunțat la idee. Care este sensul rațional al schimbării orei?!

    • Gresit. Este in mod evident o eroare mai mare decat casa! Pur si simplu nu mai conteaza existenta orei de vara. Problemele cauzate de trecerea la ora de vara produc mai multe probleme decat beneficii.

  3. Motivele pentru care trecerea la ora de vara este o eroare:
    – Produc dezorientarea biologică penru ca trecerea la ora de vară poate perturba ritmul circadian al corpului și poate duce la probleme de somn, oboseală și dificultăți în concentrare. Oamenii pot avea nevoie de câteva zile sau chiar săptămâni pentru a se adapta la schimbarea de orar.

    – Studiile au arătat că economia de energie este neglijabilă sau chiar inexistentă în prezent. Motivul este date in primul rand de structura economiei pe de o parte si pe de alta parte este dificil de masurqat asa zisa economie. Se spune ca se face economie, dar nu se spune cu cat se economiseste.

    – Impactul asupra sănătății produs de trecerea la ora de vară este unul negativ asupra sănătății, cum ar fi creșterea riscului de accidente rutiere ( Romania este campiona la accidente rutiere) sau a anumitor probleme de sănătate, cum ar fi atacurile de cord, accidente vasculare cerebrale sau diabet.