G4Media.ro

România, trimisă în faţa Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea legislaţiei…

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

România, trimisă în faţa Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea legislaţiei europene privind aerul curat şi emisiile industriale

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale și neîndeplinirea obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice, potrivit unui comunicat de presă.

În primul caz, România nu a asigurat funcționarea a trei instalații industriale cu deținerea unei autorizații valabile în temeiul Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE) pentru a preveni sau a reduce poluarea. În al doilea caz, România nu și-a adoptat primul program național de control al poluării atmosferice în temeiul Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici („Directiva PNE”).

Pactul verde european (Green Deal), care orientează UE către eliminarea poluării, pune accentul pe reducerea poluării aerului, unul dintre principalii factori care afectează sănătatea umană. Punerea în aplicare pe deplin a legislației UE este esențială pentru a proteja în mod eficace sănătatea umană și mediul natural, subliniază Comisia.

Directiva privind emisiile industriale stabilește norme menite să prevină și să reducă emisiile industriale nocive în aer, apă și sol și să prevină generarea de deșeuri. În temeiul directivei, instalațiile industriale trebuie să dețină autorizații pentru a putea funcționa. În absența unei autorizații, nu poate fi verificată respectarea valorilor-limită de emisie, iar riscurile pentru mediu și sănătatea umană nu pot fi evitate în mod eficace. Trei instalații industriale din România nu dețin încă o autorizație care să garanteze că emisiile lor în aer nu depășesc valorile-limită de emisie stabilite de legislația UE.

În temeiul Directivei PNE, statele membre au obligația să elaboreze, să adopte și să pună în aplicare programe naționale de control al poluării atmosferice. Programele respective ar trebui să cuprindă măsuri pentru atingerea unor niveluri de calitate a aerului care nu generează efecte negative semnificative sau riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediu. Directiva prevede angajamente de reducere a emisiilor statelor membre în ceea ce privește cinci poluanți atmosferici (dioxid de sulf, oxizi de azot, compuși organici volatili nemetanici, amoniac și particule fine în suspensie – PM2,5). Statele membre trebuie să transmită anual rapoarte privind acești poluanți.

România ar fi trebuit să transmită Comisiei primul său program național de control al poluării atmosferice până la 1 aprilie 2019, însă programul respectiv nu a fost încă adoptat.

Prin urmare, Comisia trimite România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru aceste două motive.

Context.

În primul caz, înainte de a trimite România în fața Curții pentru nerespectarea Directivei privind emisiile industriale, Comisia a adresat țării o scrisoare de punere în întârziere în iulie 2018, o scrisoare suplimentară de punere în întârziere în iulie 2019 și un aviz motivat în iulie 2020.

În al doilea caz, înainte de a trimite România în fața Curții de Justiție pentru nerespectarea Directivei PNE, Comisia a adresat țării o scrisoare de punere în întârziere în februarie 2020 și un aviz motivat în octombrie 2020.

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. La pușcărie!

  2. Am avut 2 zile de aer relativ curat în București (9-20 CAQI) , de , centrele de colectare au fost închise, așteptăm cu interes cum hauriștii se pun pe treabă la noapte ! Trebuie și programe de inserție socială, de educație, de infrastructură, de implicare a primăriilor cu ajutoare sociale reale . La Ciugud dacă nu-ți pârăști vecinul care aruncă gunoaie în locuri nepermise iei amendă! Aici (Sintești, Bragadiru, Chiajna, Chitila, Clinceni, Pantelimon, Voluntari , Afumați etc) să li se ofere ajutoare sociale consistente , dacă sesizează la vecinii lor arderi ilegale să li se ofere în continuare cu un bonus, dacă nu sesizează (în cunoștință de cauză fiind) să li se taie din ajutor ! Trebuie montați senzori mai mulți (în locurile ,,fierbinți”), de asemenea multe camere de supraveghere . Monitorizarea transporturile de deșeuri la fel ca cele de masă lemnoasă (scuze , mai bine ca cele de masă lemnoasă), supravegherea atentă a centrelor de colectare , pentru a observa (și) circuitul banilor ! Bucureștiul e capitala țării și la poluare (alături de Craiova) trebuie legi noi drastice cu cei care ard deșeuri ilegal, care poluează apele, solul, aerul, să miște și parlamentul ceva, parcă ei nu ar respira aerul infect !

    • Braniștea acum are 1087 CAQI cu depășiri de 9128 % la PM2.5! Buftea 110 CAQI (525 % PM 2,5) Rudeni 96 CAQI, Buciumeni 109 CAQI etc! Felicitări polițiștilor locali (ăia cu 8 000 RON pe lună) , Gărzii de Mediu, Guvernului , Parlamentului, primarilor (ăia cu 15 000 RON pe lună) , președintelui țării, în general tuturor celor care ne ,,oferă” la ceas de seară un aer minunat! Mâine o să aflam de grătare, inversiune termică, senzori neomologați , erori în a depista locurile unde se fac arderi ilegale……

  3. F bine fac cei din UE,cei ce polueaza si distrug cu buna stiinta mediul si natura trebuie dusi in fata justitiei si condamnati de Curtea Suprema de justitie de la HAGA,sunt o groaza de firme sprijinite de politrucii mafioti din Romania conduse de interlopi si de organizatii mafiote cu ramificatii pana in Italia în mafia Camora care aduc deseuri,uleiuri,resturi ce le dezmembreaza si apoi le ard poluand aerul si atmosfera facand profituri uriase dupa care spala banii finantand alte afaceri murdare

  4. Care industrie ? 🤡

  5. In București este jale, ne-au acoperit gunoaiele. Mă uit la muntele la de gunoi de la Nicolae Grigorescu mare cât casa poporului. Gunoiul din Popești este depozitat langa București. Iar când bate vântul tămâiază o buna parte din sector 3.

  6. Romania, praf si pulbere pe Energie verde!
    Vorbe goale doar!!!

  7. Din 2019!? Ce incompetenti! Insa asa e cu ei doar nu platesc din buzunarele lor eventualele amenzi…