România va avea o hartă digitală a apelor minerale / ”Vor apărea pe site și izvoare de apă minerală, 200 de astfel de izvoare au fost identificate”
Lansarea proiectului pilot, finanțat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României va avea loc joi, în stațiunea Balvanyos, din județul Covasna, anunță Agenția de presă Rador.
Organizatorii spun că este foarte important să existe, pe lângă cercetări și cărți, și o așa-numită ”amprentă digitală” a izvoarelor balneare din România, care să ajute atât publicul, cât și localitățile unde există aceste resurse.
Platforma se numește www.balneonet.ro și va putea fi accesată după lansarea oficială, a precizat pentru Radio Tg.Mureș managerul clusterului Regional Balneoturistic Transilvania, Matyus Eniko.
”Proiectul este finanțat cu 100.000 de lei, în preț fiind inclusă cartografierea resurselor, elaborarea platformei precum și dezvoltarea identității vizuale. Această platformă ne indică localitățile cu potențial balnear excepțional, indiferent că au sau nu statut de stațiune balneoclimaterică, fiind chiar și unele localități rurale foarte mici dar care au istorie în balneologie; sunt 39 de astfel de localități identificate. Vor apărea pe site și izvoare de apă minerală, 200 de astfel de izvoare au fost identificate, majoritatea nevalorificate”, susține managerul.
Matyus Eniko a dat ca exemplu stațiuni vechi, acum uitate, precum Vâlcele sau Malnaș Băi, din Covasna, unde balneoturismul era extrem de important, pentru că economia locală se baza pe aceste resurse, care acum pot fi resuscitate cu succes.
În primă fază, harta digitală a apelor minerale conține doar izvoarele din Regiunea de Dezvoltare Centru, urmând să fie cooptate instituții, administrații publice și universități din toată țara
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii